Evde Film Banyosu-Alternatif #1: Caffenol C

Caffenol C tekniği eğer Türkçeleştirirsek “Kahve ile Film Banyosu” olarak tabir edebileceğimiz, uygulaması oldukça kolay ve evde denenebilecek alternatif bir teknik. İnternette yaptığım araştırmalar sonucu bu tekniğin, hem renkli hem de siyah beyaz filmlerin banyosu için kullanabileceğini öğrenmeme rağmen sadece siyah beyaz fotoğraf örnekleri gördüm.

Ayrıca bu teknikte bir çok farklı formülün kullanıldığını söyleyebilirim, fakat sonuçlarına bakarak kendimce en başarılı bulduğum miktarları vereceğim size.

Krediler: yokekei

Gerekli kimyasallar:
(1) Kahve
-Çabuk ve kolay hazırlanabilir kahvelerden asitliği yüksek olması nedeniyle ucuzunu tercih ediyoruz. Kimyasal bir bakış açısı yöneltirsek indirgeyici ajan olan kafeik asidin varlığından söz ederiz.

(2) Vitamin C (Askorbik asit)
-Suda homojen olarak dağılımını sağlayabilmek adına toz halinde bulunan vitamin kullanılmalıdır.

(3) Washing soda (Çamaşır sodası)
-Toz halinde bulunan çamaşır sodası kullanılmadır. Kristalize soda kullanılırsa banyo sonuç vermeyecektir. Çamaşır sodası (washing soda), bazik bir tuz olan sodyum karbonatın (Na2CO3) seyreltilmiş halidir. Banyo prosesinde bazik olması koşuluyla farklı kimyasallar da kullanılabilir fakat kolay bulunabilmesi nedeniyle sodyum karbonat sıklıkla kullanılmakta.

(4) Fixer (Sabitleyici)
-İzlediğim videolarda genellikle AdoLux Adofix fixer (siyah beyaz film için) kullanıldığını gördüm.

(5) Distile su (Saf su)
Film üzerinde kireç lekelerini önlemek adına kullanılır.

Gerekli ekipman:
-Developing tank (yıkama tankı)
-Atık kabı
-Ölçülü kap (İçerisinde 20°C’de 480 mL su)
-3 adet bardak
-1 adet kaşık
-Makas

+Banyo işlemini esnasında kimyasallarla çalışılacağı için kesinlikle lateks eldiven kullanılması gerekiyor.*
+Öncelikle film kasetten kesilir ve yıkama tankının spiraline sarılır.
+Tankın içerisine bir miktar su eklenerek film 1 dakika boyunca yıkanır. Bu aşamada en önemli nokta tankın kesinlikle çalkalanmaması, alt-üst edilerek karıştırılmasıdır. Yıkama işleminden sonra su atık kabına boşaltılır.
+Ölçülü kap içerisindeki 480 mL su 3 ayrı bardağa eşit olacak şekilde dağıtılır.
+Bardaklardan birine 40 gram kahve (yaklaşık 9,5 kaşık), diğerine 54 gram çamaşır sodası (yaklaşık 4,5 kaşık) ve sonuncusuna 16 gram Vitamin C (yaklaşık 0,5 kaşık) eklenir, iyice karıştırılır. Özellikle suyun ısısının düşük olması nedeniyle kahvenin çözünmesi zaman alacaktır. Bardaklar içerisinde homojen dağılım sağlandıktan sonra Vit. C çözeltisi, sodyum karbonat çözeltisine eklenir. Ardından bu karışım kahveye aktarılır ve iyice karıştırılır.
+Hazırlanan karışım tankın içerisine dökülür. 1 dakika ters-düz edilerek, çalkalamadan karıştırılır. Ardından kısa bekleme aralıkları ve 3’er dakikalık karıştırma şeklinde 17 dakikayı geçmeyen bir işlem uygulanır. Tank içerisindeki karışım atık kabına boşaltılır.
+Tanka su eklenir, karıştırılır, boşaltılır. Bu işlem tank içerisinde hiç kahve kalmayana kadar tekrarlanır.
+480 mL fixer tanka konur, 5 dakika karıştırılır ve atık kabına boşaltılır.
+Son olarak distile su ile iyice yıkanır ve film taramaya hazır hale gelir.

Burada Caffenol C ile ilgili eğlenceli ve Türkçe anlatımlı bir video var.

Keyifli denemeler.

aigenhime tarafından, 2013-01-27 tarihinde ve #donanım #dersler #coffee #developing #lab-rat #tipster #ascorbic-acid #caffenol-c #vitamin-c #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #washing-soda #banyo #kahve #tuyo #sodyum-karbonat #sodium-carbonate başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler