LomoAmigo: Can Bonomo

En son Eurovision’da Türkiyeyi temsil eden Can Bonomo’nun bir analog tutkunu olduğunu öğrendik. Film fotoğrafçılığına aşık, şiirlerini hokka ve divitle yazıyor ve sağlam bir plak koleksiyonu var. Can Bonomo’nun makineleri ile çektiği fotoğraflar ve sorularımıza verdiği cevaplar için okumaya devam:

İsim: Can Bonomo
Ülke: Türkiye
Meslek: Müzisyen, Şair
Sitesi: www.canbonomo.com.tr

Bize hakkında ne söyleyebilirsin?

8 yaşında müziğe, 11 yaşında şiire başlamış, sanat dışında elinden pek bir iş gelmeyen, takıntılı ve modernist, prensipli gözüken fakat aslen aylak bir Rönesans insanı? Tanısan seversin aslında ama müziğini dinleyip şiirlerini okuyorsan çok da başka bi’ durum yok tanışacak.

Daha Önce Analog fotoğraf makinesi kullandın mı?

35 mm çekmeye eski bir Zenit’le başladım. Dedem vermişti. Uzun süre onu kullandıktan sonra Viyana’da Holga’yla karşılaştım. Roll film diye bir şeyin varlığından haberdar bile değildim. Daha sonra yeni Lomo fotoğraf makineleri çıktığında onlara ulaşamamanın hüznünü yaşadığımı hatırlıyorum. İlk Diana’mı gümrükten müşavirle çıkarmak durumunda kalmıştım. Her seyahat edişimde mutlaka yeni bir Lomo aldım. Yaşadığım şehirde bir Lomography Gallery Store açılmış olması benim için çok şey ifade ediyor bu yüzden.

Başka analog eşya kullanıyor musun (Not defteri, Plak vs), mesela şiirlerini nereye yazıyorsun?

Şiirlerimi hokka ve divitle yazıyorum; o yüzden ellerim hep simsiyahtır. Bana olması gereken buymuş gibi geliyor henüz. Mürekkep vazgeçemeyeceğim bir şey. Elle tutulur bir plak koleksiyonum olduğu da söylenebilir.

Lomography’yi iki kelime ile tanımlasan?

Plastik reprodüksiyon? Sanat oyuncağı da olabilir. Bilemiyor

Yeni albüm hazırlığı var mı?

Ekimde çıkacak olan ikinci albümün prodüksiyon aşamasındayız. Çok güzel gidiyor. İyi bir iş çıkaracağımızı umuyorum. Yine Orient tınılar, sağlıklı dozajda (!) pop ve elektroniğin rock üzerine konuşlandığı indie bir albüm olacak. Biz olgunlaştıkça müzik de olgunlaşıyor. Yeni müzik, yeni sözler ve yeni düzenlemeyle bir iki basamak yukarıda bir iş olacak diyebilirim.

Şu anda en çok nerede ne yapıyor olmak isterdin?

Konser için geldiğim Datça’da deniz kenarında bir şezlongun üzerinden yazıyorum cevapları. Ne desem ayıp şimdi. Keyfim yerinde :)

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek istersin?

Popüler kültürün bir parçası olmakla birlikte içinde kendime rahat edebileceğim bir yer bulmakta güçlük çekiyorum.

Ne istesem Dali’yi çeken bir Ara Güler, Modigliani’yi resmeden bir Picasso ya da Marlyn Monroe’yu işleyen bir Warhol kuvvetinde olmayacak. Arkadaşlarımı çekerim ben de. En güzeli.

Fotoğrafların ve söyleşin için teşekkürler Can. 110 makinelerden Diana Baby ve 1960’ların efsane makinesi Diana ile çektiğin başka fotoğrafları da gelecekte bizimle paylaşırsan çok sevinirim.

Lomography’nin Türkiye’deki gelişmeler için bizi; Dergiden ayrıca Facebook ve Twitter hesaplarımızdan takip et!

erayalan tarafından, 2012-10-01 tarihinde ve #insanlar #lomo #lomography #lomoamigo #fotograf #fotografcilik #can-bonomo başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler