Evde Renkli Film Banyosu

21

Film banyosuna ilk başladığımda C41’den, yani renkli film banyosundan çok gözümü korkutmuşlardı, halbuki hiç öyle değilmiş!

Sokak Modası Fotoğrafçılığı Workshop’undan bir kare.

Lisede yıllarında aldığım fotoğrafçılık dersinde siyah & beyaz film banyosunu öğrenmiştim. Sonra yıllarca ara verip, 2008 gibi yeniden başladım bu sürece. Çok abartmayım, her gün film yıkamıyorum tabii ki. Arada S&B filmlerimi salonda TV karşısında yıkıyorum, bir karanlık odam ve agrandisörüm var ama kullanan yok :)

Ama tüm bunlar son zamanda C41 işine girmek isteğime engel olamadı! Yakında takip ettiğim farklı Lomograficilerin de evde renkli film banyosunu kolaylıkla yaptığını görmek beni bir kez daha ikna etti ve sonunda gidip kendime bir kit aldım! Sürekli gittiğim fotoğraf stüdyosunun elinde Tetenal Colortec C41 vardı. Zaten kullanım kılavuzuna bakınca yanlış bir şey yapmak mümkün değil, ama olay kısaca şöyle:

  • Kit 5 litre ama 1’er litre olarak karıştırmak mümkün! Bu bence şahane, çünkü bayatlayıp atılma riski azalıyor.
  • İçinde 6 farklı şişe var, 3’ü film geliştirici (color developer), 2’si ağartıcı (bleach), sonuncu ise STAB diye ayrı bir formül
  • Banyonun en hassas kısmı her şeyi 38 derecede tutmak, ben bunun için bir leğeni sıcak su ile doldurup, kimyasal şişelerini de suyun içine koydum.
  • Sonrasında, kullanım kılavuzundaki süreye göre film yıkanıyor ve kuruması için asılıyor. Benim filmin tanktan ilk çıkarttığımda pembe duruyordu, Bir an panik yaptım, ama kuruyunca renk normale döndü.

İşte hepsi bu :)

Gelelim sonuçlara:

Lomography La Sardina Fred Perry ve Lomography CN 400/35 kullanılarak çekildi.

nural tarafından, 2013-08-30 tarihinde ve #donanım #dersler #c41 #lab-rat #tipster #banyo #evde-banyo #film-yikamak #renkli-negatif başlığında yazıldı.

21 Yorum

  1. omeruz
    omeruz ·

    Merhaba, kısa ve öz anlatımınız için teşekkürler. C-41 rapid kit'i İstanbul'da hangi stüdyoda bulabilirim? Yazının hazırlandığı 2013 yılından beri çok şey değişmiştir ama yine de sormak istedim.

  2. nural
    nural ·

    @omeruz merhabalar, ben C41'imi hala Sirkeci'de Pamuk Ticaretten alıyorum, ellerinde sürekli oluyor, hatta aynı formatta E6 seti bile vardı son uğradığımda. Eğer aldıktan sonra banyo ile ilgili sorularınız olursa, yardımcı olmaktan mutlu olurum :)

  3. koldaguc
    koldaguc ·

    @nural Merhaba, 10 sene önce dijitale geçtiğimden 10 sene öncesinden kalma filmlerimi buldum geçen gun, şehirde gitmediğinim fotoğraf stüdyosu kalmadı ama analogla uğraşan kimse yok. Bu yüzden iş başa düştü. Bu bahsi geçen kiti, nasıl temin ederim acaba? Karadeniz'de yaşıyorum.

  4. metintimur
    metintimur ·

    Merhaba. C41 setini hala almakta mısınız?

  5. nural
    nural ·

    @metintimur merhaba, evet hala alıp kullanıyorum :)

  6. nural
    nural ·

    @koldaguc merhaba, ben tüm karanlık oda ihtiyaçlarımı Sirkeci'deki Pamuk Ticaret'ten alıyorum, telefon numaraları (0212) 519 04 40, yardımcı olacaklardır ihtiyacınız olursa :) İlk etapta film banyosu için ekipman ve kimyasallar gerekecektir, baskı yapmayacaksanız karanlık oda kurmanız gerekmez. Banyo için karanlık oda lazım ama eğer öyle bir ortamınız yoksa karanlık oda torbası diye ışık geçirmeyen bir torba var, kollarınızı iki taraftan sokup, filmi tanka yerleştirebildiğiniz, o da yeterli olur. Banyo sonrasında negatifleri taramak için bir de negatif tarayıcı almanız gerekecektir. Sadece birkaç film içinse değmeyebilir ama benim gibi ayda 10 film kadar kullanıyorsanız, mantıklı bir yatırım olacaktır :)

  7. metintimur
    metintimur ·

    @nural ben uzun yıllardır dijital öekim yapıyorum ama analog çekime yeni sardım. 2 gün önce Canon Ae-1 aldım. Oldum olası bu makineyi karizmatik bulmuş ve perde sesine hasta olmuştum. Aylardır temiz bir tane arıyordum ve sonunda buldum ☺️ Henüz lens alamadım ama onuda bir iki güne temin edicem diye düşünüyorum. Bayram tatilinde olan bir iki kişinin dönmesini bekliyorum. Dün sirkeciyi gezdim ama bu işi artık yapan çok az yer var sanırım. Film bulmakta bile çok zorlandım bırakın banyo, tarama ya da baskıyı. en sonunda bi yer buldum. Banyo ve taramayı 8.5 liradan yapıyorlar ama siyah beyaz 15 lira. O biraz pahalı geldi. Sadece banyo üçin olan seti ne kadara alıyorsunuz? Ekonomik mi? Yoksa dışarda yaptırmak mı manıklı? Onu sorucaktım bende. Birde tarayıcı nasıl bişey? O ne kadsr falan bilginiz var mı? ☺️😳

  8. nural
    nural ·

    @metintimur öncelikle güle güle kullan :) banyo konusunda S&B'ın daha pahalı oluş nedeni elde yıkanması, renkliler otomatik makinede yıkanıyor. Elde yıkamak için kimyasalları Pamuk Ticaret gibi direkt kimyasal satan bir yere sormak daha doğru olacaktır... S&B'da farklı markaların farklı kimyasalları var, renklide ise en son yanlış hatırlamıyorsam 2,5 Lt karışım, 200 TL'ydi, ama kura göre değişmiş olabilir. Negatif tarayıcı konusunda da Epson ve Canon'un farklı modelleri var. Ben alalı 3-4 sene olduğu için daha yeni modeller de çıkmıştır diye tahmin ediyorum :)

  9. metintimur
    metintimur ·

    @nural çok teşekkürler :) biraz önce canon 50mm ve 35 70 lesnlerime de kavuştum. :) ilk filmimi eve gidince takıcam bakalım :D ilgin için sağol. pamuk ticarete bi uğrayacağım bayramdan sonra o zaman. 🙏🏻

  10. koldaguc
    koldaguc ·

    @nural Sevgili Nural, kısa sürede mesajımı cevapladığın için çok teşekkür ederim. Bir kaç farklı marka-model Analog makinem mevcut. Zenit'ten farklı markalara uzanan. Ama uzun süren tembelliğimi yenerek tekrar analog'a yelteneceğim için o kiti almak hem hem hızlı hemde keyifli bir alternatif olacak benim için. Ama bahsini ettiğim tek ve eski film için şimdilik Lomo'nun İstanbul'da ki stüdyosunda hızlı ve pratik şekilde banyo şansımız varmış. O'nuda buraya yorum yazdıktan sonra gördüm. O şekilde yaptıracağım. 2 hafta sonra İstanbul'da olacağım, Pamuk Ticarete uğrayacağım : )

  11. nural
    nural ·

    @koldaguc evet kesinlikle keyifli bir süreç kendi filmini yıkamak, S&B biraz daha kolay, renkli konusunda genelde derece sabit olması gerektiği için uyarıyorlar ama ben bir sıkıntı yaşamadım. Eski film de umarım çok iyi çıkacaktır :)

  12. nural
    nural ·

    @metintimur Güle güle kullan :)

  13. metintimur
    metintimur ·

    @nural teşekkürler ☺️☺️

  14. mhmmt
    mhmmt ·

    selam;
    bir sorum olacak.
    film banyo yapımında kullanılan kimyasalların raf ömrü var mı?
    filmlerim mahvoldu,bilgi verirseniz sevinirim.

  15. nural
    nural ·

    @mhmmt merhaba evet tabii ki banyo kimyasallarının bir ömrü var. Evde yıkadığınız kimyasallar 6 ay kadar dayanıyor genelde.

  16. nural
    nural ·

    @lilies Merhaba :) Aslında renkli banyoya oldukça yakın, tank ve çark gibi ana ekipman aynı, sadece kullanılan kimyasallar değişiyor. Bir de S&B banyo 20 derecede yapılıyor, yani oda sıcaklığı yeterli oluyor film yıkamak için genelde. Banyo süresi renklide olduğu gibi sabit değil, kullanılan kimyasalın markası ve filme göre süre değişiyor. Bunu kontrol etmek için ben www.digitaltruth.com/devchart.php sitesini kullanıyorum, burada film ve kimyasalı seçince, ilk banyoyu kaç dakika yapmam gerektiği yazıyor. Sonrası kısaca:

    - tankın kapağı kapalıyken ilk banyoda (geliştirici/developer) ilk 30sn tankı sürekli çalkalıyorum, sonra her 30 sn'de 5 sn çalkalıyorum
    - 3 dk akar suda yıkıyorum
    - ikinci banyoda (sabitleyici/fixer) ilk 30sn tankı sürekli çalkalıyorum, sonra her 30 sn'de 5 sn çalkalıyorum
    - artık tankın kapağını açabilirim :)
    - 1 dk kadar akar suda yıkayıp, varsa fotoflo damlatıyorum suya, bu su/kimyasal lekesi kalmasın diye, yapmasam da olur :)

    Sonra filmi kurumaya bırakıyorum :)

  17. iremseckin
    iremseckin ·

    Merhaba ben fotoğrafçılığa yeni yeni ilgi duyuyorum. 1 yıl kadardır telefonla çekiyorum ve yavaş yavaş profesyonelliğe dökmek istiyorum ve anoloğa ilgi duyduğum için bununla başlamak istiyorum. Canon ae1 body almayı düşünüyorum ama almadan önce her türlü ayrıntıyı öğrenmek istiyorum internette çok fazla bilgi bulmadım en azından benim anlayabileceğim şekilde ve tanıdığım bunu yapan kimse de yok bana yardımcı olabilir misiniz ?

  18. selamibey
    selamibey ·

    Fotoğraf baskısını geçenlerde internetten sipariş verdim www.ayfotograf.com sitesi istediğim gibi tonlarda ve değerde baskı yapıp adresime yolladılar eski anılarım canlandı gözümde resmen bende yıllarca fotoğrafçılık yaptım evde banyo yapmak için o ilaçlar ateş pahası artık eski flimlerde zor bulunuyor makinelerim vitrinde evimi süslüyor artık.

  19. analogpicsforvibechecks
    analogpicsforvibechecks ·

    Sevgili Nural merhaba,
    Videon ve açıklamaların sayesinde film yıkamaya cesaret ettim, dün gidip pamuk ticaretten kimyasalları ve gereken diğer ekipmanı aldım.
    Benim sorum, 38 derece konusunda. Kimyasal şişelerini leğene koyup sıcak su ile doldurduğundan bahsetmişsin. Benim burada kafamı karıştıran, kimyasalların kendilerinin mi 38 derecede olması gerekiyor yoksa etrafındaki suyun mu? Yani elimdeki termometreyi kimyasal şişelerini sıcak su ile kaplı leğende bıraktıktan bir süre sonra kimyasal şişelerine mi daldırmalıyım? Sıcaklığı nasıl sabit tutuyorsun?
    Cevabın benim için çok önemli, şimdiden teşekkürler, sevgiler.

  20. nural
    nural ·

    @analogpicsforvibechecks merhaba, çok sevindim, inşallah şahane çıkacaklar :) ben suyu biraz daha sıcak yapıyorum, önemli olan kimyasalların 38 derece olması, o yüzden ben şişeye koyup, karıştırıp bakıyordum. Eğer derece 40-41’se azıcık soğuyana kadar bekliyorum, Soğuduysa sıcak su ekliyorum. Bu hafta yeni sipariş ettim, haftaya onu karıştırırken de video çekip paylaşacağım, ayrıca şuna da bakabilirsin. Pamuk ticarete bir daha gidersen Şahabettin abiye selam :)
    youtu.be/E2xjgrE-NjE

  21. nural
    nural ·

    @analogpicsforvibechecks merhaba, çok sevindim, inşallah şahane çıkacaklar :) ben suyu biraz daha sıcak yapıyorum, önemli olan kimyasalların 38 derece olması, o yüzden ben şişeye koyup, karıştırıp bakıyordum. Eğer derece 40-41’se azıcık soğuyana kadar bekliyorum, Soğuduysa sıcak su ekliyorum. Bu hafta yeni sipariş ettim, haftaya onu karıştırırken de video çekip paylaşacağım, ayrıca şuna da bakabilirsin. Pamuk ticarete bir daha gidersen Şahabettin abiye selam :)
    youtu.be/E2xjgrE-NjE

Daha İlginç Makaleler