Yeni Makinem - Diana Mini Double Rainbow

3

Uzun süredir gelip gidip baktığım, elime alıp boynuma taktığım Diana Mini Double Rainbow’u sonunda satın aldım! Alır almaz da hemen çekime çıktım!

Bozcaada tatili öncesinde ne zamandır aklımda olan Diana Mini Double Rainbow'u almaya karar verdim. Aslında, ilk çıktığı gün satın aldığım bir klasik Diana Mini'm vardı ama Tara McPherson tasarımlı bu makineye daha fazla karşı koyamadım!

Diana Mini Double Rainbow ile panoramik fotoğraflar

Diana Mini Double Rainbow, diğer Diana Mini modellerinde de olduğu gibi, kare formatta 36, yarım formatta ise 72 fotoğraf çekme gücüne sahip! Kullanım kılavuzu, çekim formatını film takılıyken değiştirmemeyi öneriyor, çünkü film formatını değiştirdiğinde, film makinenin içinde gerildiği için, yırtılıp, makinede sıkışabiliyor. Ama bunu önlemenin basit bir yöntemi mevcut! Makinenin deklanşörüne basıp, formatı değiştirip, sonrasında film ileri sarıldığında bu problemi yaşamadan da format değiştirmek mümkün oluyor. Ben de ilk iki filmimde sık sık format değiştirdim. Hatta normalden daha kısa sararak üstteki gibi panoramik fotoğraflar bile çekmeyi başardım!

Krediler: nural

Diana Mini Double Rainbow, ile çekim yaparken bir kaç ayara dikkat etmek gerekiyor. Makinenin iki farklı enstantane hızı var, N’de ışık makineye saniyenin 1/80’i kadar giriyor, yani gündüz çekimleri ya da flaşlı çekimler için ideal. B (bulb) modunda ise, deklanşöre bastığım sürece makineye ışık giriyor ve uzun pozlama yapabiliyorum. Makine de aynı zamanda 2 farklı diyafram ayarı var, bunlar da oldukça basitleştirilmiş, biri güneşli, diğeri ise bulutlu. Yani bulunduğum ortamın aydınlık durumuna göre rahatlıkla ayar yapabiliyorum. Son olarak da, odak ayarı var. Lensin iç tarafındaki siyah çemberden, fotoğrafta net olmasını istediğim objenin uzaklığını ayarlıyorum. Sonrasında ise kullanımı çok kolay! Çekiyorum ve filmi durana kadar sarıyorum. Çoklu pozlama yapmak istiyorsam, çekip, sarmadan tekrar bir önceki çektiğim fotoğrafın üzerine 2. bir fotoğraf çekiyorum.

Double Rainbow’da da, tüm Diana Mini modellerinde olduğu gibi bir şeye çok dikkat etmek gerekiyor! Diana Mini, orta format fotoğrafçılığın kraliçesi olan ablası Diana F+’nın küçültülmüş hali olduğu için, filmi ileri sarma kısmı biraz hassas. İleri sararken çok hafif bir şekilde çarkı çevirmek yeterli oluyor. Eğer zorlanırsa, film ilerlemeye devam ediyor, ama film dişlileri yırtılarak. Bu da, hem filmin makine içinde sıkışmasına, hatta bir ihtimal tamamen yırtılmasına, hem de makinenin içinde kalan dişliler nedeniyle zarar görmesine neden oluyor. İlk Diana Mini'mi aldığımda sırf bu uyarıyı dikkate almadığım için sanırım 4-5 filmi tamamen yırtmıştım! Ama artık elim alıştığı için Mini’mi hiç sorun yaşamadan kullanabiliyorum :) Gelelim nasıl çektiğine! İşte farklı formatlardan örnekler.

Diana Mini Double Rainbow ile kare fotoğraflar:

Krediler: nural

Diana Mini Double Rainbow ile yarım format fotoğraflar:

Krediler: nural

Diana Mini Double Rainbow ile flaşlı fotoğraflar:

Krediler: nural

nural tarafından, 2014-07-08 tarihinde ve #donanım #review #diana-mini #tara-mcpherson #diana-mini-double-rainbow #tasarim-35mm-yeni-design başlığında yazıldı.

3 Yorum

  1. perryhan
    perryhan ·

    Merhaba, henüz elime geçmiş ve açmadan önce milyon videosununizlediğim Diana mini mi dikkatle dişlileri filme oturacak şekilde yerleştirdim, sarı çizgiye kadar sardım ve bi hevesle bir kez deklanşöre bastım. Sardım birkaç poz daha, hatta emin olamadım bu kadar mı yani çekiyo mu bu şimdi diye... Sonra 3e geldiğinde deklanşöre basıyorum, sarmaya başlıyorum ve sarmanın bi sonu yok! Sarılıyor mu bilmiyorum cırt cırt devam ediyor ve poz numarası da değişmiyor... Çok büyük hevesle açmıştım, filmi harcadım mı ne yaptım acaba ben çok panik oldum...

  2. nural
    nural ·

    @perryhan selam :) bir ihtimal film ilk başta tam oturmamıştır ve geri kaçmıştır, o yüzden de ilerlemiyor olabilir ya da sen ileri sararken ses geliyorsa, yanlışlıkla fazla sarıp filmi yırtıyor olabilirsin. İstanbul'daysan en kolayı mağazamıza gelmen olacaktır, birlikte bakabiliriz makineye. Değilsen de, ya burada bir video çekip onu göndeririz yönlendirmek için, ya da makineyi bize kargolayabilirsin. Büyük ihtimalle filmi geri sarıp tekrar taktığında problem çözülecektir :)

  3. missarchers
    missarchers ·

    Merhaba :)
    Çok saçma olacak belki ama filmleri fotoğrafçı da mı banyo ediyoruz

Daha İlginç Makaleler