Ah! Kosmos ile Budapeşte Turu

Bu ayki LomoAmigo’muz halihazırda kullandığı Lomo LC-A’sının yanı sıra, Budapeşte’deki Punkurika Festivali’ne giderken, bizi kırmayıp yanına bir de La Sardina alan Başak Günak, nam-ı diğer Ah! Kosmos. 16 Temmuz’da Lomography Embassy Store İstanbul’da Övünç Dan ve Gizem Aksu’yla gerçekleşecek Ah! Kosmos “über” performansı öncesinde, Başak’la La Sardina maceraları hakkında hoş bir sohbet yaptık.

Bize kendin hakkında ne söyleyebilirsin?
Hayatım müzik ekseninde dönüyor diyebilirim. Yaptığım müzikleri Ah! Kosmos ismiyle yayınlıyorum. Bu aralar da sosyal teori metinlerine odaklanmış haldeyim.

Daha önce hiç analog fotoğraf makinesi kullandın mı, analog fotoğrafçılıkta seni çeken nedir?
Evet, babam fotoğrafla çok ilgilidir. Eskiden analog çekim yapardı ve onun sayesinde analog makinayla çekim yapmaya başladım. Analog fotoğrafın film seçimi, banyosu, bekleyişi gibi ritüelleri benim için analogda çekilen her kareyi daha da heyecanlı kılıyor.

Lomo LC-A

Orijinal bir LC-A’n olduğunu biliyoruz, LC-A nasıl bir makine sence?
8 sene evvel, uzun bir süreç sonrası ikinci el bir LC-A aldım. LC-A benim için çok kıymetli bir fotoğraf makinesi. Özellikle kullanma tarihi geçmiş dia fotoğraflarla yapılan çekimlerden çok güzel sonuçlar verebiliyor.

Başka analog eşya kullanıyor musun (Not defteri, Plak vs.)?
Analog synthesizer, plak ve not defteri kullanıyorum. Benim için müzikte de analogun yeri bambaşka, iki tane analog synthesizerım var. Plaklara bayılıyorum ama maalesef çok büyük bir arşivim olduğunu söylemem, her sene küçük küçük topluyorum. Not defterinin yerini dijital ortamdaki uygulamalar kesinlikle alamıyor. Hala bir şeyleri deftere yazmak çok farklı.

Fotoğraflarını La Sardina ile çektin, La Sardina’yı 2 kelime ile özetler misin?
Beklenmedik, keyifli.

Fotoğraflarının bir kısmını Budapeşte’de çektin, farklı bir şehri La Sardina ile kayda almak nasıl bir deneyim oldu senin için?
Budapeşte’nin gerçekten çok güzel bir mimarisi ve rengi vardı ve La Sardina’yla şehir çok güzel bir uyum yakaladı. Tüm fotoğrafları üst üste pozlama özelliğini kullanarak çekmeye karar verdim. La Sardina’nın bu özelliği muhteşem sonuçlar çıkarabiliyor. Fakat konser verip döneceğim için şehri gezip çekim yapmak için sadece 1 günüm oldu ve çekmek istediğim birçok yer vardı. O yüzden La Sardina’yla biraz koştuk diyebilirim :)

En çok hangi fotoğrafını sevdin?
Bir heykelle, gökyüzündeki kartonların karıştığı fotoğrafı…

Yakın zamanda pek çok farklı şehirde, pek çok konser verdin Ah! Kosmos olarak. Nasıl gidiyor yoğunluk?
Keyifli gidiyor, iki hafta evvel Belçika’da güzel bir konser oldu. Havaların ısınmasıyla beraber açık havada, gökyüzünün altında çalmaya başlamak çok mutlu ediyor. Solo performansların yanı sıra Övünç Dan ve Gizem Aksu’yla beraber “über” formatta performanslara devam ediyoruz. İstanbul içinde yazın konserlerin devam edecek olmasına seviniyoruz.

Yazın kalanı için farklı projelerin var mı?
Yaz boyunca sonbaharda yayınlanacak albüm için çalışıyor olacağım. Yeni sezonda ise Gizem Aksu’yla çalıştığımız performansın prömiyerini yapacağız. Bu sebeple yaz boyunca bu performansın son çalışmalarını yapmayı planlıyoruz. Bunların dışında bu sene Japonya’da düzenlenecek Red Bull Music Academy’den kabul aldım; Ekim’de böyle bir seyahat olması heyecanlandırıyor.

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak isterdin?
İzlanda’yı geziyor olmak isterdim. Senelerdir hayalini kuruyorum ama bir türlü gidemedim.

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek istersin?
Maalesef artık imkansız da olsa Nico’yu (Christa Päffgen)

Peki son olarak, La Sardina kullanmak isteyenlere önerilerin neler olur?
Açık havada üst üste pozlama özelliği çok keyifli sonuçlar veriyor. İç mekanda da renkli flaşlarıyla deneme yapmayı tavsiye edebilirim.

nural tarafından, 2014-07-09 tarihinde ve #insanlar #lomoamigo #muzik #lomoamigo-ahkosmos-basak-gunak-la-sardina-budapeste başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler