Haydi Filmi 'Pişirelim': Film Çorbası Tarifi!

1

Film çorbası, filmin ‘çorba’ ile etkileşime girmesi ve Lomograflarında beklenmedik olağandışı etkiler göstermesidir. İlk film çorbası yapıldığından beri Lomograficiler hevesle kendi tariflerini hazırlamaya başladılar. Bu makalede size kendi tarifimi ve deneyimimi anlatacağım!

Yukarıdaki Lomografa bakınca aklından ne geçiyor? Gösterişli! Masalsı! Berbat! Baş döndürücü! Ya da “Ekranım mı bozuldu?!” Eminim farklı görüşler vardır. (Haha) Bu Lomograf hakkında ne düşünürsen düşün, farklı bir etki yarattığı kesin. Bu, film çorbasına giren slide filmin çapraz banyolanmasının sonucu. Dijitalleştirildikten sonra fotoğraf üzerinde oynama yapılmadı! Bu şekilde ‘film çorbasını’ deneyimlemiş oldum, şimdi de gizli tarifimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Uyarı: Aşağıdaki film çorbası tarifi riskli olabilir. Film çorbasını yaparken ve sonrasında gerçekleşebilecek her şey senin sorumluluğundadır.

Lomograflar Çekmek
Filmini çorbaya daldırmadan önce mi, yoksa sonra mı pozlamak istediğin tamamen sana bağlı. Ben filmi önce pozlayıp, sonra film çorbasıyla karıştırmayı tercih ediyorum. Bunun sebebi film çorbasında kaynatıldıktan sonra film yüzeyinin bozulması. Böylece pozlama sırasında olabilecek sorunların önüne geçmiş oluyorum. Hangi filmi kullanacağın da sana bağlı; renkli negatif film, slide film,.. Filmi çekerken az pozlamamaya çalış, çünkü kimyasal tepkimeler filmdeki negatif görüntüyü değiştirebiliyor. Benim deneyimimden bahsedersek, birazcık fazla pozlamak çok iyi sonuçlar verdi. Filmi çekmeyi bitirdikten sonra hepsini kartuşun içine geri sar ve kutuya koy.

İçindekiler ve Malzemeler

  • Karanlık oda (dolap içi, ya da karanlık köşeler alternatif olabilir)
  • Deterjan
  • Mandal (karanlık odadayken filmi tutmak için)
  • Ocak (filmi ısıtmak için)
  • Tencere (filmi ısıtmak ve çorbaya karıştırmak için)
  • Saç kurutma makinesi (filmi kurutmak için)
  • Havlu, peçete ya da gazete (temizlemek için)
  • Aileden destek ve anlayış (oda işlemden sonra deterjan kokacak) :D

Deterjan solüsyonunu hazırlamak
1. Deterjanı sıcak suyun içinde çöz.
2. Deterjan su oranını kendi tercihine göre ayarla. Ben 1:1 oranında karıştırdım. Tamamen çözülünceye kadar karıştırmaya devam et.

Deterjan ile sıcak suyu karıştır

Karanlık odada çalışmak
1. Filmin tamamını kartuşun içinden çıkar. Dikkatli ol! Filmi yırtma.
2. Mandalı kullanarak filmi emülsiyon yüzü yukarı bakacak şekilde sabitle. (fotoğraftan görebilirsin)

Film sabitlendi

3. Deterjan solüsyonunu filmin üzerine parmağınla sürerek uygula. Anahtar doğru oranda baskıyı uygulamakta! Tabii ki bu işlemi karanlık odada yapmak biraz zor olabilir ama sakin ve sabırlı ol! (Fotoğrafa bak)

Deterjan solüsyonu uygulaması

4. Bir önceki adımdan sonra filmi 2-3 dakika beklet. Bu sürede kimyasal reaksiyon gerçekleşmeye başlayacak. Filmi kartuşun içine geri sar ve karanlık odadan çık.

Mutfakta çalışmak
1. Tencereyi yaklaşık 4-5 cm yükseklikte su ile doldur.
2. Ocakta ısıt. 5 dakika sonra (sonuçlar ocağın altını ne kadar açtığına göre değişebilir) su kaynamaya başladığında ocağı kapat. Şimdi filmi kayanayan suya bir dakikalığına koy. Film içindeyken çorbayı karıştır, böylece film kartuşunun içindeki havayı çıkarmış olacaksın. (Gerçek bir çorba karıştırıyor gibi karıştır!)
※Uyarı: Filmi fazla ısıtmamaya dikkat et, film yüzeyi kırışabilir. (Fotoğrafa bak)
3. Daha sonra soğuk suda bir dakika beklet.

Suyu kaynatırken
Fazla ısıtmanın sonucu (pozlanmış filmde)

Tekrar karanlık odada çalışmak
1. Karanlık odada filmi kartuşun içinden çıkar.
2. Filmin yüzeyindeki kimyasalların temizlenmesi için su dolu bir kaba at. Emülsiyon yüzeyine çok fazla baskı yapma.
3. Filmi saç kurutma makinesi ile kurut. Bu aşamayı atlarsan film kartuşa geri sardığında yapışır. Alternatif olarak filmi, kuruması için karanlık bir yerde bekletebilirsin.
4. Film tamamen kuruyunca geri sar.

Filmi kuruturken

Filmi yıkamak
Film banyosunu her zamanki gibi yap. Fakat fotoğraf stüdyosundan çıkmadan önce film çorbası yaptığını unutma ve bunu stüdyoya bildir.

Yukarıda film çorbası yapman için bilmen gereken tüm aşamaları açıkladım!

Sonuçlar
Tüm işlemleri aynen uygulasan bile sonuçlar farklı çıkabilir. Fotoğraflar her seferinde aynı gözükmeyecek. Sonuçları farklı emülsiyonlar, pozlama değerleri ve pozlanan obje bile değiştirebilir. Deneyimlerime göre çapraz banyolanmış slide film masalsı efektleri her zaman veriyor. Ve tabii ki bir diğer etken ise kullandığın fotoğraf makinesi. Bunun benim kendi tarifim olduğunu unutma, sonuçta profesyonel değilim, neden sen de değişik malzemeler ile kendi film çorbanı Lomograflarına uygulamayı denemiyorsun!? Başarısız da olabilirsin, fantastik sonuçlar da elde edebilirsin! Bunu keyifli bir iş olarak düşün ve kendin dene!

Film çorbasının keyfini çıkar!

Çapraz banyo sonuçları
Redscale sonuçları

hodachrome tarafından, 2015-12-09 tarihinde ve #donanım #dersler #lc-a #experiment #tipster #soup #lc-a #boil #film-soup #tuyo #film-soup #film-corbasi #film-tahrip-etme başlığında yazıldı.

Bir Yorum

  1. sakuramiyao
    sakuramiyao ·

    teşekkürler, güzel paylaşım için. şimdi denedim umarım tatmin edici bi'şeyler ortaya çıkar *-*

Daha İlginç Makaleler