LomoAmigolar: Mogwai ve LC-Wide

Mogwai, kuruluşu 1995’in başlarına dayanan bir İskoç post-rock grubu. Geçtiğimiz sene sekizinci stüdyo albümleri ‘Rave Tapes’i piyasaya sürdüler
ve son 12 ay içinde yoğun turnedelerdi. Japonya’ya giderken, yanlarına LC-Wide aldılar ve bizimle Mogwai dünyası hakkında lafladılar.

Merhaba Mogwai, bize kendinizi tanıtır mısınız?

Biz Glasgow çevresinden beş adamız ve neredeyse 20 yıldan beri bu grupta çalıyoruz.

Mogwai’yi hiç duymamış birisi için müziğinizi nasıl tarif edersiniz?

Aslında bütün müzik soyut. Eğer Mogwai’yi daha önce duymadıysan, bu Martin Mull’i anmak için iyi bir şans olurdu, “Müzik yazmak, mimarinin dansı gibidir.” Tam anlamıyla anlatması zor. Aynı zamanda, The God Machine ya da Spacemen 3 gibi sevdiğimiz sesleri kullanan grupları duymuş olmak için iyi bir şansın olacak. Belki biz bir şekilde başarısız olduk, çünkü ben gerçekten bu grupların alt yapısına çok fazla benzediğimizi düşünmüyorum. Biz daha çok enstrümantal rock müzik yapıyoruz. Gitarlar ve davullar, bas gitarlar, klaveyeler kullanıyoruz ve daha fazla seçenek yaratmak için seslerde bilgisayar teknolojileri kullanıyoruz, sonrasında hepimizi mutlu edecek tarzı hazırlıyoruz.

Eğer Mogwai’yi duymadıysan da, Pink Floyd, The RoIling Stones ve The Beatles’ı duyduğuna oldukça eminim. Biz gerçekten onlar gibi bir şey değiliz. Belki biraz daha The Velvet Underground ya da The Cure (bunları duymuş olmalısın). Ama yine de tam olarak onlar gibi de değiliz. Bence, biz Led Zeppelin gibi olmak istiyoruz ama onların yüksek seviyedeki becerilerine sahip değiliz, bu yüzden oldukça farklı bir şey yapıyoruz.

Sakin ve yumuşaktan, ağır ve biçimsize, sesteki dinamik zıtlıklar ile ünlüsünüz. Bu sesi nasıl meydana getirdiniz ve hepinizi etkileyen neydi?

Biz sakin melodiler gibiyiz ve aynı zamanda yüksek melodiler gibiyiz. Eğer bir kişi yüksek sesler çalıyorsa, bir başkasının sakin sesler çalması ve onu duyurması zordur. Aynı şekilde, bir kişi sakin sesler çalıyorsa, birinin gelip yüksek sesler çalmasını ve her şeyi mahvetmesini istemezsin. Sonuç ne olur, beş kişi aynı anda sakin sesler çalar ya da beş kişi herkese aynı anda yüksek sesler çalar, bu yüzden bu dinginlik ya da gürültü beşle çarpılır. Bütün sakin seslerin ve yüksek seslerin setlerininin hepsini, en az kötü görünecek şekilde birleştirmelisin. Büyük bir olay değil gerçekten.

Müziğiniz genellikle post-rock olarak adlandırılıyor. Bu tarz ile ilişkili olma konusunda nasıl hissediyorsunuz?

Tüm kategoriler tanım olarak yaratıcı değil. Genel olmadığımızı umuyoruz. Müziğimizin tanımı, post-rockın yanı sıra başkalarına da uyuyor, tahminimce. Teorik olarak düşünürsek, bu tabir, bir dönem rock’ı büyüten her şey anlamına geliyor. Can ve The Velvet Underground oldukça post-rock. Günümüzde, bunun hakkında teorik olarak endişeli olmak zorunda değilsin. Post-rock, bizim gibi sesler kullanarak müziği tanımlamanın bir yolu ya da ya da genel anlamda Godspeed You Black Emperor gibi.

LC-Wide ile çekim deneyimini nasıl tanımlarsınız ve ne fotoğrafları çektiniz?

Kullanımı kolaydı. Fotoğraf makinesi Japonya’da bizimleydi, bu yüzden çoğunlukla fotoğraflar Japonya’da gördüğümüz şeylerden oluşuyor; binalar, yemek, taksiler ve günbatımları, orada neyi ilginç gördüysek çektik, çünkü evde baktığında farklı görünüyorlar. Ve bizimle seyahat eden insanları çektik, yanımızda oldukları için kolay oldu.

Fotoğraflarınızın bir arka plan müziği olsaydı, hangileri olurdu? (beş şarkı, isim ve sanatçı lütfen)?

  • “All Cats Are Grey” – The Cure
  • “Some Things Come From Nothing” – Super Furry Animals.
  • “Some Summers They Drop Like Flies” – The Dirty Three
  • “Revolution” – Spacemen 3
  • “Steam Machine” – Daft Punk

Rock Action adlı plak şirketi ile çalışıyorsunuz. Yeni bir sözleşme imzalarken neye dikkat ediyorsunuz?

En çok orjinallik, fakat çok sıkı kurallarımız yok. Plak şirketindeki gruplar, birbirinden ya da bizden farklı seslere sahip, bu yüzden sanatçı zihniyeti olarak ne hayal ettiğimiz daha önemli.

Bizimle paylaşmak istediğiniz, heyecan verici yeni bir şeyler var mı?

Birkaç konserde çalıyoruz ve 20. yıl dönümümüzü kutlamak için Haziran’da derleme bir albüm yayınlayacağız.

Teşekkürler! Mogwai hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için websitelerini ziyaret edebilrsin.

hannah_brown tarafından, 2015-03-12 tarihinde ve #insanlar #lomoamigo başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler