Erbil Sivaslıoğlu ile Pinhole Fotoğrafçılık Üzerine

Bitti Gitti Keyifler Atölyesi’nin kurucusu Erbil Sivaslıoğlu, serigrafi baskılardan, boyama ve tasarıma kadar pek çok muzurluk peşinde. Ama bizi en çok ilgilendiren yanı, elbette el yapımı iğne deliği fotoğraf makineleri! Dünya Pinhole Günü yaklaşırken, Erbil ile Bitti Gitti projesinden, iğne deliği tutkusundan ve yakın zamanda Lomography Embassy Store İstanbul’da da satılacak olan Pinhole Store ürünlerinden bahsettik.

Bitti Gitti Keyifler Atölyesi

Merhaba Erbil. Bize biraz kendinden bahseder misin?

Adım Erbil Sivaslıoğlu, 26 yaşındayım ve İstanbul’da yaşıyorum. Kısa süreli kurumsal hayat ve mühendislik veteranı, tam zamanlı el kirletme, yeni tasarımlar deneyimleme, mobil uygulamalar ve sosyal girişimler tutkunuyum. Kurucusu olduğum Keyifler Atölyesi Bitti Gitti’yi kuralı da 1 sene olmuş!

Bitti Gitti adında bir internet siteniz var. Keyifli şeyler yaptığınızı biliyoruz ama tam olarak nedir Bitti Gitti?

Burada serigrafi baskılar, enstrüman boyamalar, el yapımı fotoğraf makineleri üretiyor, fevkalade atölyeler düzenliyoruz. Kerem Güneş ile beraber kurduğumuz BookSerf, şimdi 5 farklı şehirde aktif ve içinde Nural’ın da olduğu süper kitap bağışçılarımızla birlikte keyifle büyüyen bir oluşum. Onur Erdemol ile beraber başladığımız StreetArt Istanbul mobil uygulamasıyla, İstanbul’daki güncel sokak sanatı eserlerini ve sanatçılarını paylaşıyoruz. Özgün Kılıç’la da, 2 yıl önce başladığım iğne deliği fotoğraf makinesi projeme hız ve tat katmaya başladık. Atölyemizin bir de yaveri var 1 senedir, Gizem Oktay. O da iğne deliği konusunda şampiyonluk seviyesine geldi sayılır. Heves dolu projelerimizle, heves dolu insanlarla her geçen gün daha da büyüyen bir oluşum Bitti Gitti.

Bitti Gitti Keyifler Atölyesi

Yakın zamanda Lomography Embassy Store İstanbul’da da satılacak olan Pinhole Store ürünlerinden kısaca bahsedebilir misin?

3 yılı aşkın süredir çeşitli formatlarda ve materyallerden iğne deliği fotoğraf makineleri yapıyorum. Her üretim 50 adet civarında, hepsi ellerimizle. Şimdi de yepyeni iki modelimizin yeni kutulanma ve tüm karanlık oda süreci için gerekli malzemeleri barındıran bir kit halindeki versiyonlarıyla Lomography Embassy Store İstanbul’a geliyoruz! Gürgen ağaçları bir güzel temizleniyor, tatlı kare ve dikdörtgen formlarda birleştiriliyor, mıknatıslı kapak sistemi ve yuvarlak deklanşörüyle tamamlanıyor. Dışları renkli mi renkli, deliği süper netlik için ideal büyüklükte altın/bakır plakalara deliniyor. Çekmeye devam kitlerimiz ile filme gerek duymadan, kendi fotoğraflarınızı çekip, kendi oluşturduğunuz karanlık odanızda basabiliyorsunuz. Dışarıda da kağıtlarınızı değiştirmek için keçeden ellerimizle diktiğimiz fevkalade çantalarımız da var.

Kendi Pinhole fotoğraf makinelerini yapıyorsun. Nasıl başladı Pinhole maceran? Mesela ilk olarak hangi materyale iğne deliği açarak başladın bu yolculuğa?

Uzun zamandır analog fotoğraf çekiyorum, önceleri Koç Üniversitesi’nin karanlık odasında, sonrasında da İstanbul Fotoğraf Merkezi’nin (ne yazık ki kapandılar) karanlık odasında banyo yapıyordum. Grafik tasarımı eğitimi için Londra’ya gittiğimde, ilk yaşadığım Pound şokundan karanlık oda kirası da nasibini almıştı ve benim için vazgeçmek istemediğim bir deneyimin maliyeti süper artmıştı. O zaman aklıma, çok önceden duyduğum ama hiç yapmayı denemediğim iğne deliği fotoğraf makinesi geldi. Film yerine fotoğraf kağıdına pozlama yaparak, agrandizöre ihtiyacım olmadan kendi fotograflarımı çekip kolayca basabilirdim. Hem de karanlık olduğuna emin olduğum her yerde! Hemen evdeki bir düğme kutusundan bir fotoğraf makinesi yaptım ilk denemelerim için, sanırım eski bir şeker kutusuydu. Tam ortasından bir delik, arkasından zımpara ve içini tamamen siyaha boyamak, hepsi bu kadar! Doğru pozlama süresini bulmak, deliğin çapı ve fotoğraf makinesinin derinliğinin farklı etkileri üzerinde sonu gelmeyen denemeler başladı böylece. Sonrasında da bu keyfi pek çok insana ulaştırabilmek için hem el yapımı, sevgi dolu tasarım fotoğraf makineleri yapmaya, hem de bunları, fotoğraf çekip/banyo etmeye hazır halde kitler haline getirmeye başladım. İhtiyaçlarla beraber; uygulama fikri, ışık geçirmeyen kağıt kapları, taşıma çantaları ve onlarca yeni tasarım ortaya çıkmaya başladı.

Fotoğraflar: Erbil Sivaslıoğlu

İlk çektiğin fotoğrafı hatırlıyorsan, bize biraz anlatabilir misin?

Balkondan çekilmiş dar bir sokak fotoğrafı. Onlarca başarısız deneme sonrası, elimle ortadan yırttığım ve yine de kutunun eninden biraz uzun olmasına aldırmadan bükerek konmuş bir kağıt. İçinden sayılan 5 saniye ve deliğin önüne kapatılan, yakınlardaki marketin mıknatıslı kartı. Deliği, bir içecek kutusundan kestiğim alüminyum parça üzerine delik açıp, zımparalayarak yapmıştım. Deliğin keskin olması mükemmel sonuç verdi. Kağıdı bükmem de balık gözü etkisi yarattı. Havalara uçtum!

Başka analog eşya kullanıyor musun (Not defteri, Plak vs.)?

Tabii ki de! Bisiklet, kaykay, gitar, cümbüş, testere, sprey, el motoru, dikiş makinesi, kağıt, fırça… liste kabarık. Telefon ve bilgisayar sanki yeterince büyük yer kaplıyor hayatımda. Tüm duyularıma hitap eden etkileşimler daha çok ilgimi çekiyor.

Analog fotoğrafçılığı iki kelime ile tanımlasan, ne derdin?

Fevkalade gerçek.

Şimdiye kadar çektiğin fotoğraflarından en sevdiğin ve en özel olan hangisi?

Sürekli yeni bir şey keşfediyorum, deniyorum, aklımdan fırlatıyorum. 2 yıldan biraz daha uzun süredir, ışık ile boyama makineları üzerinde denemeler yapıyorum, bu da fotoğrafa bakış açımı büyük ölçüde etkiliyor. En sevdiğim kare, bir sonra çekeceğim diye düşünüyorum uzun bir süredir. Bu kadar deneme ve hatalardan, yeni ve memnun edici fotoğraf makinelerine giden serüvenin benim için en keyifli yolu da bu gibi.

Fotoğraflar: Erbil Sivaslıoğlu

Yeni projelerin var mı?

Huhov! Hem de nasıl. Bitti Gitti de her gün, her fırsatta yeni bir şey deniyoruz; aydınlatmalar, kinetik şovlar, parlayan objeler, baskılar.. StreetArt İstanbul’da güzel gelişmeler var, bu yaz epey hareketli geçecek süper festivaller ve boyamalar planlıyoruz, çok yakında bir de kitabımız çıkıyor! Singapur’da kurduğumuz, WePress adlı vatandaş haberciliği uygulamamız da önümüzdeki ay marketlere düşüyor. Bu ay da, Bu Bi Kamera – İğne Deliği Fotoğraf Makineları ve Fotoğrafları sergisi düzenliyoruz. Bir sürü sürpriz var. Açılış 25 Nisan Cumartesi akşamı. Sonrasında, 20 gün boyunca görücüye açık. Tam zamanlı iğne deliği fotoğraf çekimi de yapıyoruz. Merak edenleri Bitti Gitti’ye bekleriz!

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak isterdin?

Bitti Gitti’de muzurluklar peşinde olmak isterdim, genelde de öyleyim. Çocuklar, yaşlılar, çalışanlar, yaratanlar, bir sürü insan gelip gidiyor. Yalnız kalmanın keyfi de bambaşka koca atölyede. Keyifler tıkırında yani =)

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek istersin?

Erkin Koray, üzerine ampüller sarmalayıp saykodelik gitar çalıp dans ederken, uzun pozlama çekimler süper olurdu. Mesela 1 dakika müzik yapıp, dans ve ışıkla boyama, sonrasında objektifin çok yakınına gelip ampülü suratına tutup 5 saniye beklemesi. Banyo edilen kağıdı biraz dünden kalan kahveye banıp, en yakın parka gömüp 3 ay beklesek ne çıkar kim bilir.

Teşekkürler Erbil!

Pinhole Store’un sevimli fotoğraf makineleri çok yakında Lomography Embassy Store İstanbul’da! Bitti Gitti hakkında daha fazla şey öğrenmek için sitesine göz atabilir, bu keyifli oluşumu Instagram ya da Facebook sayfalarından takip edebilirsin.

merveengin tarafından, 2015-04-20 tarihinde ve #insanlar #lifestyle #pinhole #lomography-istanbul #bittigitti #erbil-sivaslioglu başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler