Moda Editörü Hakan Bahar, Sproket Rocket ile Çekimde

Bu ayki LomoAmigo’muz, Moda Editörü ve Monser Vintage Store’un sahibi Hakan Bahar. Mağazamızın düzenli ziyaretçilerinden olan Hakan, yakın zamanda analog fotoğraf makinesi koleksiyonuna bir de Sprocket Rocket ekledi. Özellikle siyah & beyaz fotoğrafçılığı seven Hakan’la, deneyimleri hakkında bir sohbet yaptık.

Fotoğraf, Hakan Bahar tarafından, Sprocket Rocket ile çekildi.

Selam Hakan! Bize biraz kendinden bahseder misin?

Sahne sanatları eğitimimin hemen ardından moda dergilerinde çalışmaya başladım. Harpers Bazaar, Marie Claire gibi moda dergilerinde moda editörü olarak çalıştım. Şu an markalar ve tasarımcılara danışmanlık yapıyorum ve farklı ürünleri sattığım bir vintage mağazam var. Moda editörü olmamdan dolayı, biriktirmek ve toplayıcılık birleşiminden, ciddi bir koleksiyona ve arşive sahibim.

Çalışmalarında nelerden ilham alıyorsun? Etkilendiğin isimler (sanatçılar, tasarımcılar…) var mı?

Hayatım aslında her şeyi biriktirmek, toplamak ve kombinlemek üçlüsünün izinde, ortaya çıkanları ya fotoğraflamak, ya style etmek ya da izlemek üzerine şekilleniyor. İlham aldığım o kadar çok şey var ki :) stiller, mimari… Moda editörü olmamdan dolayı, önceliğim ve etkilendiğim artistler Daido Moriyama, Nan Goldin, Stephen Shore, Issei Suda, Fred Herzog… Aslında yan yana getirdiğim her şeyden ilham alıyorum diyebilirim.

Fotoğraflar, Hakan Bahar tarafından, Sprocket Rocket ile çekildi.

Sprocket Rocket fotoğraf makinesi ile olan deneyimin nasıldı? Onu yeni kullanmaya başlayacaklar için tavsiyelerin var mı?

Aslında Sprocket Rocket ile ilişkim, diğer kullandığım Lomography fotoğraf makineleri ile ilişkimden cok farklı oldu, çünkü çok geniş bir görüş açısı ile çekim yapmaya olanak sunuyor ve fotoğrafladığım objeleri sinematografik bir dil ile bana yaşatması güzel deneyim oldu. Analog makinelerin kendi dili ve onlarla kurulan ilişki çok bireysel bir deneyim, o yüzden herkese elindeki makinenin anlattıklarını dinlemelerini tavsiye ederim.

Çektiklerin arasında en çok hangi fotoğrafı sevdin? Neden?

Çektiğim seri İstanbul Arkeoloji Müzesi içinde yer alan heykel bahçesinin fotoğraflarından oluşuyor. Çektiğim karelerin içindeki kadrajlarıma bakıyorum da şimdi, kafası olmayan büyük heykeller vardı. Onları boyun hizasından keserek cekmişim, o an ne gordüm bilmiyorum, kafasız bedenlerdi cekmeye çalştığım…

Fotoğraflar, Hakan Bahar tarafından, Sprocket Rocket ile çekildi.

Fotoğraf çekerken başına gelen ilginç bir durum, eğlenceli bir hikaye oldu mu?

Her hafta sonu heykel bahçesine gidip uzun vakitler geçirdim. Çoğu zaman, moda editörü olmam ve kendi stilimin de o bahçenin içinde gördüğüm bir kadrajda yer almasını istememden dolayı, hiç tanımadığım insanlara “beni bu karenin içinde, şu şekilde çeker misiniz?” diyerek kendimi çektirdim! Çok eğlendim…

Eğer fotoğraflarının bir arka plan müziği olsaydı, listende hangi şarkılar yer alırdı? (beş şarkı, isimleri ve sanatçıları ile lütfen)

1 – Coleman Howkins, Smoke Gets in your Eyes
2 – Chet Baker, My Funny Valentine
3 – Fred Astaire, Dancing in the Dark
4 – Chet Baker, It’s always you
5 – Maria Callas, In quelle trine morbide – Puccini

Yeni ya da hali hazırda yürütmekte olduğun bir proje var mı?

Aslında bu aralar, sizinle de paylaştığım serinin üzerinde çalısıyorum. Kısa bir süre içinde, bu fotoğraflardan oluşan bir sergi düzenleyeceğim.

Fotoğraflar, Hakan Bahar tarafından, Sprocket Rocket ile çekildi.

Bir de farklı ürünler sattığın, Monser Vintage adında bir mağazan var, bize ondan da bahseder misin?

Monser Vintage, Kabataş set üstünde Cafe Setup ile yan yana bir mağaza. Koleksiyonda birbirinden farklı çok fazla parça var. Yves Saint Laurent, Escada, Bellstaff, Christian Dior gibi birçok markanın vintage ürünleri mevcut. Monser Vintage aynı zamanda, ayda 2 kere Karaköy’deki pop-up pazar olan Souq’ta da yer aliyor. Bunun dışında Monser Book baslığı ile bir kitap serisi mevcut. Seyahatlerimde topladığıma fotoğrafçılık kitaplarından oluşuyor bu seri. Roger Ballen, Sergio Larrain, Gilles Ellie Cohen, Danny Lyon, Merly Meisler, Daido Moriyama, Bruce Weber gibi artistlerin kitaplarını da Monser Book başlığı altında bulabiliyor misafirlerimiz.

Bizimle paylaştığın fotoğraflar ve samimi yanıtların için çok teşekkür ederiz Hakan.

Hakan Bakar’ı Instragram üzerinden monservintage ve hakanbahar0 hesaplarından, ya da Twitter üzerinden takip edebilirsin.

nural tarafından, 2015-06-03 tarihinde ve #insanlar #istanbul #turkey #lomoamigo #sprocket-rocket #lomography-turkiye #hakan-bahar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler