Filmin Rolü: Günümüzde Hala Geçerli mi?

Dijital bir çağda yaşıyoruz. Buna rağmen neden son zamanlarda fotoğrafçılık alanında, film fotoğrafçılığına olan ilgi artıyor? Deneyim açısından ileri düzeyde üç kişiye sordum.

Krediler: hans-koepsell

Dijital fotoğraf makineleri, fotoğraf piyasasını yeterince doyurdu ya da tüm akıllı telefonlar da kompakt bir makine gibi kullanılabiliyor diye film fotoğrafçılığının bittiğini düşünme. Film fotoğrafçılığı inanılmaz canlı ve topluluğumuzda çok önemli bir yeri var.

Güzel sanatlar mezunu ve Brigham Young Üniversitesi-Idaho’da fotoğrafçılık profesörü olan Daniel George’a, filmin öldüğünü düşünenlere verebileceği tavsiyeleri sordum. “Onlara tavsiye verebilir miyim bilmiyorum ama tamamen yanlış düşündüklerini söylemek yeterli” dedi. “Kodak hala film üretiyor; filmin hala bir pazarı var.”

Aynı soruyu başka bir profesöre, Brian Atkinson’a sordum. “Sanat anlamında başarılı bir şey,” dedi. “Ticari fotoğrafçılıkta ise tercih edilmiyor, çünkü orada zaman para demektir.” dedi ve “Eğer insanların çektiğin fotoğrafları görmek için bekleyebilecekleri kadar oturmuş bir fotoğrafçı değilsen ve diğer fotoğrafçılarla yarışıyorsan, filmin çok tercih edilebilir bir şey olduğunu düşünmüyorum. Film öldüğü için değil, uygulamadaki yanlış araç olduğu için.”

Krediler: hans-koepsell

BYU-Idaho’da Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Darren Clark da, film-dijital ayrımını güzel sanatlarda ortam seçimiyle karşılaştırdı. “Dijital ve film seçebileceğin iki farklı tür, aynı resim, heykel ya da seramik gibi; söyleyecek bir şeylerin varsa aslında önemli değil” dedi.

Verdiği cevap beni şok etti. Hayatım boyunca analog fotoğraf çektim. Dijitali belli başlı şeyler için kullanırım, ama eğer mümkün olsaydı her şeyi siyah & beyaz Kodak Tri-X 400 filmle çekerdim. Bu profesörlerle filmin daha iyi olduğunu ispatlamak için röportajlar yaptım, ama kendi “kutsal savaşımda” dijital karşısında aşağılandım. Bu üç profesyonel tecrübelerine dayanarak filmin bir yere gitmediğini biliyorlar; her zaman filme fotoğraf çeken sanatçılar olacak.

Clark, “Bence film fotoğrafçılığı her zaman var olacak, ama belki sanatçılar kendi filmlerini üretmek zorunda kalacaklar” dedi. “Sinema endüstrisi, film üretiminin devamından kısmen sorumlu. Hala film kullanmayı seven yönetmenler ve sinematograflar var ve onlara minnettarız, çünkü film endüstrisine karşı direndiler ve hala direniyorlar.”

Krediler: hans-koepsell

Kodak’ın basın odasında paylaşılan bir habere göre, dünya sinema sektöründe yeni bir gelişme oluyor. Alpha Grip isimli İngiliz bir firma, Alpha 1 Lab diye isimlendirdikleri bir şey geliştirdiler.

Yayınlanan habere göre, “Alpha 1 Lab adındaki mobil film laboratuarı, 12,80 metre uzunluğunda ve dünyadaki herhangi bir film seti ya da stüdyoya giderek, yönetmenlerin banyo işlemi için beklemesine gerek kalmadan, işi hızlandırıyor.”

Bu, Christopher Nolan, Quentin Tarantino ve JJ Abrams gibi filmlerini çoğunlukla Kodak film ile çeken yönetmenlerin de işini kolaylaştıracak.

Bu gerçekten de film fotoğrafçılığını ayakta tutmak için doğru bir yol. Evet, dijital fotoğrafçılık uygun ve maliyetsiz. Günlerce çekim yapabilir ve banyo işlemi için dağlar kadar para ödemeyeceğin için rahat olabilirsin, ki bu da tüketiciler ve profesyoneller için iyi bir şey. Film hala vintage estetik seven öğrenciler, niş sanatçıları ve ilgililerine bir şeyler sunuyor. George, “Her zaman belli bir kültürün filmi kullanacağını hayal edebiliyorum, özellikle güzel sanatlar dünyasından birilerinin” dedi. “Bence ilginin her zaman bir seviyesi olacak; değişebilir ya da evrilebilir ama bence devam edecek.”

Filmin topluluktaki rolünü ‘Film mi yoksa dijital mi daha iyi?’ diye sormak yerine, ‘Bu iş için en iyisi hangisi?’ diye sormayı tercih etmeliyiz.

“Bazen boru anahtarı kullanırken, bazen neden pense kullanırsın?” dedi Clark. “Bazen birisi daha iyi iş yapabilir.”

Yazar Hakkında

Krediler: hans-koepsell

Hans Koepsell, eşi Emma ile birlikte Rexburg, Idaho’da yaşıyor ve Brigham Young University—Idaho’da fotoğrafçılık eğitimi alıyor. İlgi alanları: Lomography Redscale XR 50-200, siyah & beyaz film ve sokak fotoğrafçılığı.

Hans Koepsell (@hans-koepsell) tarafından, 2015-07-27 tarihinde ve #lifestyle başlığında yazıldı.
morlice tarafından çevirildi.

Daha İlginç Makaleler