Amatörler İçin Yıldız İzi Fotoğrafçılık Rehberi

Haydi bunu, profesyonellerden amatörlere doğru bir yıldız izi fotoğrafçılık rehberi olarak ele alalım. Burada kitaplar ve eğitimlerden öğrendiğim bazı tekniklerden bahsedeceğim.

Herhangi bir konu hakkında, özellikle de “Düşünme. Sadece fotoğraf çek.” mottosundan dolayı bir tüyo yazısı yazacağımı hiç düşünmezdim. Lomografici – uyduğum bir kuraldan ziyade, unutma ki; bu daha çok bu tarz şeyleri düşünmekle ilgili bir tembellik. Sonuç olarak, çekim yaparken detaylara dikkat etmemeye ya da çekimlerde ne yaptığımı unutmaya çok meyilliyim. Bunun tüyo yazmak isteyen biri için nasıl bir problem olduğunu anlayabilir misin? Ama hala denemeyi düşünüyorum.

Birkaç ay önce, California’nın en sıcak günlerinde, birkaç arkadaşım ve ben, Mojave çölünde zorlu koşullarda takılıyorduk.

Yani, tamam, “çöl” ve “zorlu koşullar”; piknik masaları, mangallar ve ateş yakılacak alanların olduğu bir yeri anlatmak için biraz iddialı oldu. Ama kendimi savunmam gerekirse, akarsu yoktu, telefon çekmiyordu, böcekler deli gibiydi ve kötü bir kahraman gibi gülen yüzlerini bir adım mesafeden görebiliyordun ve çakallar gecenin bir köründe uluyorlardı. Hayatı boyunca büyük şehirde yaşamış bir kız için olabildiğince vahşiydi.

Bir dakika, nerede kalmıştım? Ah, evet…

LA’deki koşuşturmacadan kaçmak istememizin yanı sıra, ışık boyama tekniğimizi de geliştirmek istedik. Bu da çölde kamp kurmamıza neden oldu. Ben yine de yıldız izi fotoğrafçılığı denemek için (daha önce “hiç” deneyemediğim) şansımı zorlayacaktım çünkü her zaman gece göğüne karşı duygular beslemiştim. Şehirden ayrılmadan önce, usta yıldız izi fotoğrafçıların denenmiş ve onaylanmış teknikleriyle ilgili araştırma yaptım. Bu sefer, en azından eve elimde üzerinde şeritler halinde ışıklar olan birkaç fotoğrafla döndüm (ışıktan kastım tabii ki uçaklar değil).

Bir ya da iki ay sonra, kamp dönüşü filmlerimi taramak için ancak fırsat bulabildim ve ilk denememi de göz önünde tutarak aslında birkaç taneden daha fazla iyi sonuç elde ettim.

Ve işte şu an buradayım, bu tüyoyu yazıyorum, bu teknikleri profesyonellerden size aktarıyorum. Unutma, bunlar sadece senin başlayabilmen için çok temel noktalar. Havalı ayak çalışmaları yok ya da herhangi bir şeyle ilgili teknik tartışmalar da yok.

Lokasyon, lokasyon, lokasyon!!! Hayır, Bear Grylls’a ya da Sahra çölünün ortasına gitmene gerek yok. Güzel, şehirden biraz uzakta, mümkünse genellikle düzlük bir yer işini görecektir…

  • yeterince karanlık bir yer.
  • şehir ışıklarının gökyüzüne yansımayacağı kadar uzak bir yer.
  • ön planda kullanabileceğin belli bir kaç nokta (ağaçlar, kayalar vb.)
  • bütün gece büyük kediler, ayılar, köpekler ya da deliler tarafından saldırıya uğramadan kalabilecek, güvenli bir yer (sen meseleyi anladın).
  • tertemiz, bulutsuz bir gece.

Göz Kararı: Bir yerlerde, yıldızların ışıklarının her 15 saniyede bir hareket ettiklerini okumuştum. Kesinlikle doğru mu bilmiyorum ama öyle farz edelim. Bu durumda…

  • 5-10 dakika içinde, görünür yıldız izleri elde edeceksin (ama kısa olanlardan).
  • deklanşörün basılı kaldığı süre ne kadar uzunsa, elde edeceğin yıldız izleri de o kadar uzun olacaktır.

Polaris’i Bul: Kuzey Yıldızı, Kuzey Kutbu için daimi hareketsiz olan tek yıldızdır (Güneyliler içinse Sigma Octantis/Güney Yıldızı). O zaman…

  • eğer lensini direkt olarak ona tutarsan ve yeterince uzun pozlarsan, dairesel döngülü bir sonuç elde edeceksin, ve
  • eğer o yıldız dışında başka bir yere doğru tutarsan, çizgili desenler elde edeceksin.

Ekipman

  • Ama yine de bir yerlerde, geniş açılı lenslerin de Doğu ya da Batı boyunca, bir telefoto lens ile direkt kutup netlendiğinde iyi sonuçlar çıkardığını okumuştum.
  • 50-100 ISO değerindeki filmler – uzun pozlama ama az gren.
  • Sağlam ve sabit bir tripod… Neden lazım olacağını biliyorsun…
  • Uzun pozlama (B/Bulb) modu olan fotoğraf makineleri (Ben Canon Xs ve Diana’larımı kullandım).
  • Dakikalarca ya da saatlerce pozlama yapabilmek için, kilit mekanizmalı bir deklanşör kablosu.
  • Isınmak için battaniye, el feneri, güzel bir kitap ve konuşabileceğin bir arkadaş (ne olur ne olmaz, tercihen kaçabildiğin biri…), eğer kısa uykuların arasında pozisyon değiştimeyi planlıyorsan belki bir zamanlayıcı ya da uyumayı planlamıyorsan çokça kahve, yemek… Esas konuyu anladın zaten.

Diyafram Ayarı: Öğrendim ki işin ustaları, daha çok ışığı içeri çekebilmek için en geniş diyaframda çekim yapıyorlar. Kendini aydınlık ön planının en az 10 metre uzağına konumlandırdığından emin ol ki, netlik bir problem olmasın. Yaşayarak öğrendim.

Pozlama zamanlarını dene. Fotoğrafta ne çekmeyi istediğine bağlı bir şey.

Sabret ve eğlen!!

Burada kabaca bir amatörün ihtiyacı olan bilgiler var, ama oldu da unuttuğum bazı şeyler varsa eminim ki bazı süper tatlı insanlar onları bizimle paylaşacaklardır. Daha ileri teknikler için apar topar ve sınırsız bir bilgi kaynağı olan interneti kullanabilirsin.

O zaman iyi şanslar ve keyifli izlemeler!

blueskyandhardrock tarafından, 2015-08-18 tarihinde ve #donanım #dersler #tipster başlığında yazıldı.
morlice tarafından çevirildi.

Daha İlginç Makaleler