Marta Bevacqua - Lomo Amigo Petzval 58

Yeni LomoAmigo’muz Marta Bevacqua yakın zamanda Yeni Petzval 58 Bokeh Kontrol Sanat Lensi’ni denedi. Bizimle deneyimini paylaşırken, Petzval hakkında birkaç tüyo da verdi. Marta ile yaptığımız röportajı okumaya devam et!

İsim: Marta Bevacqua
Websitesi: www.martabevacquaphotography.com
Instagram: martabevacqua
Behance: MartaBevacqua
Flickr: martabevacqua

Merhab Marta, bize kendinden ve fotoğrafçılık tutkundan biraz bahseder misin?
Ciao! :) Adım Marta, 26 yaşındayım ve Paris’te yaşayıp, fotoğrafçı olarak çalışıyorum. Fotoğrafçılık tutkum lisede şans eseri başladı. Birkaç yıl boyunca online olarak bir fantezi oyunu oyuyordum ve burada kullanabileceğim, benim karakterimi yansıtan bir fotoğraf bulmak için DeviantArt ve Flickr gibi sitelere baktım. İstediğim fotoğrafı bulduktan sonra bile, eklenen müthiş güzel fotoğrafları görmenin hazzını yaşamak için sık sık bu siteleri ziyaret etmeye devam ettim. Bir sonraki adım neredeyse otomatik olarak geldi: ben de bunu denemek istedim. İlk olarak kırık ve her fotoğraftan sonra deklanşöre tekrar basan bir makine ile çekim yapmaya başladım! Buna rağmen, durmadım. Büyüdüğüm Roma banliyösü, yeni fikirler bulmam için bana ilham verdi, ama ilk etapta, kendimi ve kız kardeşlerimi model olarak kullandım. Liseden sonra, fotoğrafçılık tutkum devam etti ve zaman içinde işim haline geldi.

Nelerden ilham alıyorsun ve nelerin fotoğraflarını çekeceğine nasıl karar veriyorsun?
Her şeyden ilham alıyorum. Doğadan (minik bir orman, ağaçların arasından süzülen ışık, yağmurdan ıslanan yapraklar) ve dünyadan (sokakta yürürken fark ettiğim küçük detaylar, gece yanan neon ışıklaarı, şehrin atmosferi). Hatta kitaplardan (hep okumayı çok sevmişimdir), müzikten ve filmlerden! Ve tabii ki takip ettiğim ve saygı duyduğum diğer sanatçılardan.

Son yıllarda modellik ajanslarıyla çalışıyorum, o yüzden neyi fotoğraflayacağım konusu artık çok daha kolay. Yeni bir yüze ihtiyacım olduğunda ajansla bağlantıya geçiyorum ve bana farklı kızların olduğu kitaplar gönderiyorlar, ben de aklımda olan çekime en uygun olan, istediğim atmosferi en rahat yaratmamı sağlayacak yüzü seçiyorum. Eğer ilham alırsam freelance olarak ya da arkadaşlarımla da çalışıyorum.
Normalde, kırılgan, rüyamsı, ruhani güzellikleri ve biraz çocuksu yüzleri tercih ediyorum. En önemlisi onların görünümünden etkilenmem. Seçimimi tamamen hislerime göre yapıyorum.

Stilini etkileyen bir fotoğrafçı oldu mu?
Tabii ki! Hatta birden fazla. Hepsinin adını saymam mümkün olmayacaktır; yıllar içerinde çok fazla isimden etkilendim. Stilim oldukça gelişti ve farklı fotoğrafçılık metotlarını da denemeye başladım.

Paolo Roversi ve Tim Walker, örneğin. Fotoğraflarındaki kalitenin yanı sıra, yaratmayı başardıkları atmosferi çok seviyorum. Görüntünün arkasında gizli sürreal hikayeler ve bunları yakalarken kullandıkları pastel renkler, fotoğrafların resim gibi görünmesini sağlıyor. Onlardan sürekli etkileniyorum. Ayrıca, Ellen Von Unwerth, Steven Meisel, Michal Pudełka, Zhang Jingna, Billy Kidd, Kesler Tran ve çok daha fazla ismin işlerinden etkilendiğim anlar da oldu. Tabii ki Avedon ve diğer fotoğrafçılık ustalarından da etkilendiğimi söylememe gerek bile yok. O kadar çok fotoğrafçı ve yeni sanatçıdan etkileniyorum ki; hatta benden daha genç olan Kiki Xue, Mira Nedyalkova, Laura Makabresku, Oleg Oprisco, Marie Zucker, Lauren Withrow, Sonia Szostak, Sara Maute gibi isimler de var.

Üç sıfatla kendini tanımlayacak olsan?
Hayalperest. Saklı. Dalgın.

Yeni Petzval 58 Bokeh Kontrol Sanat Lensi ile ilk izlenimlerin nasıl oldu?
Tam olarak nasıl çalıştığını anladıktan sonra, lens çok farklı fotoğraflar yaratmana olanak sunuyor. Tüm etkilerini en maksimum düzeyde kullanmak istiyorsan, lensi kullanmak o kadar da kolay olmuyor. Makineme takar takmaz, hemen deneysel çekimler yapmaya ve her ayarı test etmeye başladım. Oldukça enteresan ve çok büyük bir potansiyele sahip, ama zorlukları da bunu takip ediyor. Benzer bir lensle de “sanat” yaratabilirsin ama bu, resme benzer sonuçlar almanı sağlıyor. Çok güzel.

Yeni Petzval 58 ile hangi makineyi kullandın?
Canon 5D Mark II

Lens ile çekim yapmak nasıldı? Zorlandığın anlar oldu mu?
Zorlandığım anlar olsa da sorun olmadı. Hızlı çekim yapmaya alışkın olmamın faydası oldu. Lensten bakarken hoşuma giden bir şey gördüğümde çok heyecanlanıyorum ve yerimde duramıyorum. Bunu kontrol etmem mümkün değil, o yüzden hızlanıyorum, yoksa mükemmel anı kaçırabilirim. Petzval ile çok hızlı olmak mümkün olmuyor. Manuel odaklama buna olanak sunmuyor; normal bir manuel odaklama gibi değil. Kendime sürekli “yavaşla” demek zorunda kaldım; normalde alışkın olduğumdan farklı bir tempo ile çalışmak çok ilginç oldu. Lensin ritmini takip ettim. Petzval ile en iyi etkiyi nasıl alacağımı keşfetmek de biraz zaman aldı. Portreler üzerinde çalıştım ama farklı objeler de çektim. Sonuçlarımdan çok memnunum. Özetle, aynı fotoğrafları normalde kullandığım 50mm lens ile çekmiş olsam, sonuçlar kesinlikle böyle olmazdı.

Yeni Petzval 58 Bokeh Kontrol Sanat Lensi’nin en sevdiğin yönü ne oldu?
Bokeh etkisini kontrol edebilmek. Normalde sadece diyafram değerini değiştirebilirsin. Ama bu lens ile bokeh etkisinin yoğunluğunu da değiştirmek mümkün. Ayrıca etki, ortamdaki ışık oranına göre de değişiklik gösteriyor. Arka ışık, ışık ve gölgelerin olduğu bir ortam, yılbaşı süsleri, ormandaki ağaçlar, Sen nehri kenarında rüzgarlı bir gün; tüm bu ortamlar, gerçekleşen değişiklikleri fark etmemi sağladı. Bence en iyisi daha az “animasyon” olan bir bokeh. Benim fikrimi soracak olursanız, etki zaten “abartılmış”, “dikkatli” kullanıldığında, çok daha iyi sonuçlar alabiliyorsun.

Yeni Petzval 58’i ilk kez kullanacak olanlara önerilerin neler olurdu?
Tüm farklı ayarları deneyin. Hoşunuza gidecek bir sonuç görene ve lensi nasıl kullanmak istediğinizi anlayana kadar çekim yapmaya devam edin. Ancak bundan sonra sadece bu lensin yaratabileceği sonuçları elde etmek mümkün olacaktır. Kısaca, yapabileceğinin hepsini yap ve çok acele etme. :)

Bu lensi denediğine göre, başka neleri fotoğraflamak istersin?
Farklı ortamlarda da kullanmak isterim. Mimari ya da manzara, belki işin içine insanları da katarak. Çok ilginç sonuçlar çıkacaktır.

2016 için projelerin var mı?
Evet, çok fazla!!! :) Artık Fransa’daki (Brice Pascal Suisse) bir ajans tarafından temsil ediliyorum ve umarım bu çok yeni deneyimler getirecek. Bahar aylarında Paris’te bir sergim olacak. Bunun dışında, planladığım seyahatlerim, atölyelerim ve farklı kişisel projelerim de var.

bartolomo tarafından, 2016-01-27 tarihinde ve #insanlar #lomoamigo başlığında yazıldı.

New Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

Tarihi tasarım ile modernizmi birleştiren bu el yapımı lens ile fotoğrafçılığın ilk adımlarını, Rus optikler ile deneyimle, hem de daha önce hiç olmayan bir Bokeh Kontrol Halkası ile birlikte.

Daha İlginç Makaleler