Lomography Türkiye Ekibinden Merve Lomo'Instant Wide'ı Denedi

Uzun zamandır Lomo’Instant Wide’ı incelemek istiyordum ve sonunda bugün denemek üzere bir film taktım. Bu filmde daha çok farklı ışık koşullarını denedim. O kadar çok özelliği var ki, lens denemeleri bir sonraki filme kaldı!

Pek de aydınlık olmayan dış mekanlarda flaşsız çekim

Galata’nın ara sokaklarında fotoğraf çekerken ışığa dikkat etmek gerekiyor, zira görkemli binaları hem yüksek, hem de birbirine yakın. Dolayısıyla fotoğraflar, gözünün gördüğünden daha karanlık çıkıyor. Neyse ki Lomo'Instant Wide'ın diyafram telafisi günü kurtarıyor. Bu modu + (daha fazla ışık) ve – (daha az ışık) gibi çok basit bir şekilde aklında tutarak kullanabilirsin. Örneğin, yukarıdaki fotoğrafta flaş kullanmak istemediğim için flaşı kapadım ve daha fazla ışığa ihtiyacım olduğu için +1 ayarında çektim.

Loş ışıklı iç ortamlarda flaş patlaması

Eğer uzun pozlama yapmak istemiyorsan, iç ortamda flaş kullanman gerekiyor. Ancak oldukça loş ışıklı bir ortamdaysan A modu yeterli olmuyor. Bu aşamada da sevgili Lomo’Instant Wide’ın Sabit Enstantane Hızı modu (makinede 1/30 olarak gösteriliyor) imdada yetişiyor. Yukarıdaki fotoğrafları bu modu kullanarak, flaş açık olarak çektim ve ta daa!

Çoklu pozlamalar

Çoklu pozlama yapmak, benim ve birçok lomograficinin en sevdiği tekniklerden biri. Hatta bir numarayı zorlayabilir! Lomo’Instant Wide’da çoklu pozlama yapmak çok kolay. Tek yapman gereken fotoğrafları çekmeye başlamadan önce makinenin MX tuşuna basmak ve işin bittiğinde tekrar MX tuşuna basarak fotoğrafını çıkartmak. Ama birkaç noktaya dikkat etmen gerekiyor! Öncelikle yukarıdaki fotoğrafı, -1 diyafram telafisi ile 1/30 modunda 3 kere pozladığımı belirterek, püf noktalarına geçiyorum:

  • İç ortamda ve flaşlı çekim yapıyorsan, benim yaptığım gibi -1 modunda üst üste pozlama yap. Aksi halde fotoğrafların çok patlayacak, ki benimki bile biraz patladı :)
  • Aydınlık bir dış ortamda çoklu pozlama yapıyorsan, kesinlikle flaşı kapa ve yine -1 modunu kullan.
  • Abartma! 4’ten fazla fotoğrafı üst üste pozladığında işler biraz karışacak, fotoğraf çok parlak çıkacak, detaylar ayırt edilmeyecek falan.. Gerek yok değil mi?

Nasıl yani? Uzaktan kumanda görevi gören lens kapağı!

Evet, deneyene kadar kendisine inanmıyordum. Ama Lomo’Instant Wide’ın bu özelliği, en sevdiğim özellik oldu diyebilirim. Düşünsene, yukarıdaki örnekteki gibi tüm arkadaşlarınla kadrajda olmak istiyorsun ve tek yapman gereken lens kapağındaki düğmeye basmak (ve benim yaptığım gibi netlik ayarını unutmamak)!

Geeeeniiişşş açılar

Geniş açı sevdalısı bir fotoğrafçı olarak tabii ki ilk fotoğraf, çektiklerim arasında en çok sevdiğim oldu. Kalabalık gruplar, manzaralar ve çok daha fazlasını kadraja sığdırmak Lomo’Instant Wide için çocuk oyuncağı!
Selfie pek sevdiğim bir şey değil. Ama lensin selfie için ne kadar geniş olduğunu merak edip denedim ve Lomo’Instant Wide bu konuda da beni tatmin etti.

Sonuç: Harikasın Lomo'Instant Wide! Sırada Splitzer ve diğer lensleri denemek var!

merveengin tarafından, 2016-02-25 tarihinde ve #insanlar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler