Maskeleme Tekniği - Nasıl Yaparım?

2

Maskeleme tekniği, şeffaf asetat kağıdı üzerine aldığın bir baskı ya da elle yazdığın/çizdiğin bir şeyi, makineye film takmadan önce, makinenin içine yerleştirerek yapılıyor. Makinenin deklanşörüne bastığında ışık maskenin üzerinden filme düşüyor ve böylece maskenin üzerindeki desen/yazı, fotoğrafına yansıyarak onun bir parçası haline geliyor.

İhtiyacın olanlar

  • Tabii ki bir fotoğraf makinesi
  • Asetat kağıdına basılmış maskeler ya da kendin çizebilmen için şeffaf asetat kağıdı
  • Makas
  • Cetvel
  • Bant

Öncelikle makinenin içindeki maske koymak için kullanabileceğin alanın boyutlarını ölçmen gerekiyor. Ben bu makale için bir adet Diana F+ kullanmaya karar verdim. Diana, orta format olduğu için bence maskeleme teknikleri için en ideal makinelerden biri, çünkü içinin alanı, 35mm makinelere göre çok daha geniş. İkinci bir opsiyon da, panoramik çekiminden dolayı Sprocket Rocket olabilir, onun da alanı normal bir 35mm makinenin iki katı uzunluğunda ve film şeridini de pozladığı için, yüksekliği de daha fazla. Alanı ölçtükten sonra, kullanacağın maskeyi bu boyutlara göre kesmen gerekiyor. Asetat kağıdı, normal bir kağıda göre biraz daha sert olduğu için, tam boyutlarda kesmekte fayda var, yoksa kenarları tam kıvrılmayacağı için potluk yapacaktır.

Maskeyi kesip hazırladıktan sonra, iş makinenin içine yerleştirmeye geliyor. Fotoğraf çekerken, ışık makinenin içinde ters bir şekilde düşüyor. O yüzden yerleştireceğim maskenin, elde edeceğim fotoğrafta düz görünmesi için, aslında makineye ters olarak yerleştirmem gerekiyor. Örneğin, elle yazdığım “LOVE” kelimesinin fotoğraflarımda düz çıkması için, makineye yerleştirirken “ƎΛO˥” olarak görecek şekilde tutmalıyım. Bir yazı değil de, desen kullanacaksam, yine aynı şekilde, desen tepetaklak olmalı.

Artık maskeyi makinenin içine yapıştırmaya hazırım. Eğer bantı maskenin iyice kenarına yapıştırmazsam, fotoğraflarımda ince bir çizgi gibi yansıyabilir, maskenin üzerinde ikinci bir kat oluşturacağı için. O nedenle, iyice kenardan yapıştırıyorum. Diana F+’nın içine maske yerleştirirken, bantlamayı kolaylaştırmak için 16 fotoğraf çekmemi sağlayan çerçeveyi içine takabilirim. Bu çerçeve, pozlama alanını daraltacağı için, bantlama alanım genişleyecektir. Ancak ben, dikkatli bir şekilde, sadece 1mm gibi bir kenardan bantladım maskemi.

Ve artık makineme film takıp çekime çıkmaya hazırım! Maskelerle Fotoğraflarına Fark Kat makalemde kendi fotoğraflarımdan örnekler kullanmıştım. Şimdi de farklı Lomograficilerden bir seçki hazırladım!

Krediler: satomi, ecu & thecoffeesniffer

nural tarafından, 2016-03-20 tarihinde ve #donanım #dersler #review #tipster başlığında yazıldı.

2 Yorum

  1. serra8
    serra8 ·

    Çok faydalı, süper bir yazı olmuş! :)

  2. nural
    nural ·

    @serra8 senin denemelerini de bekliyoruz ;)

Daha İlginç Makaleler