Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi ile İlk İzlenimler: Axel Gülcher

Axel Gülcher’in yumuşak ışıklı dünyasında, fotoğrafçılık biraz detaylara olan bir takıntı gibi. Benzersiz desenlere ve pastel rüyalı manzaralara olan sevgisi, Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi’nin tam ona göre olduğuna inandırdı bizi.

Albümleri bulut ve çiçeklerden oluşan ipeksi arka planların kullanıldığı, makro fotoğraflarla dolup taşıyor. Gülcher’in şekerli güzellik standartlarıyla yeni lensimizin nasıl bir başarı göstereceğini merak ettik ve Fransa’daki tatiline, yeni kankası Daguerre ile birlikte gitmesini rica ettik.

Ne kadar zamandır fotoğraf çekiyorsun?

Hayatımın tamamında fotoğrafçılıkla ilgilendim. Yaklaşık 7 yaşlarında, küçük bir çocukken yeni yıl hediyesi olarak otomatik odaklı ve zoom lensi olan bir analog fotoğraf makinesi hediye aldım. Sonrasında, kendi kazandığım para ile ilk DSLR’ımı aldım. Şimdiyse, aradan yıllar geçmesine rağmen hala fotoğraf çekmeyi çok seviyorum. Şipşaklar ve kompaktlardan, orta-format SLR’lara kadar pek çok analog ve dijital fotoğraf makinem var. Yani, sorunuza cevap vermem gerekirse, fotoğrafçılık benim DNA’mda var

Lomography online topluluğuna katılmaya nasıl karar verdin? Lomografici olduğun süre içinde fotoğrafçılık hakkında neler öğrendin?

Dört yıl önce, yeni yıl için kardeşime bir 35mm Back ile birlikte bir Diana F+ aldım. Bunun öncesinde, yıllardır DSLR’lar ile çekim yapıyordum. Diana F+ öncesinde, analog makinelerle çok fazla bir deneyimin olmamıştı, o yüzden tahmin edebileceğiniz gibi ilk zamanlar biraz zorlandım. Anında bağımlı oldum ve daha fazla film ve makine alarak topluluğa katıldım. Sanırım öğrendiğim en önemli şey, sabırlı olmak ve kesin bir yöntemle çalışmak.

Bu lensin inanılmaz bir tarihi var, o yüzden çağrıştırma oyununu oynayalım. Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensini ilk gördüğünde aklına ne geldi? Tasarımıyla ilgili en özel şey ne sence?

Yeni lensi test etmek isteyip istemediğim soruldu ama kimse bana bunun ne olduğu hakkında bilgi vermedi. O yüzden ne beklemem gerektiğini bilmiyordum. Basit plastik bir ürün de olabilirdi, çok farklı bir ürün de. Lensi gördüğümde yüzüme kocaman bir gülümseme yerleşti ve gözlerim parladı. Çok fazla şey söyleyemem ama kullanımı çok güzel ve duruşu çok havalı. Kullanırken pek çok insanın lense baktığını fark ettim.

Nelerin fotoğraflarını çektin? Hangi fotoğraf makinesini kullandın?

Lensi test etmek isteyip istemediğim ilk sorulduğunda düşünecek çok zamanım yoktu, çünkü tatilimden bir hafta önceydi. O nedenle üzülerek, buna zamanım olmadığını söyledim ama Lomography ekibi, bana lensi Côte d’Azur’a götürebileceğimi söyledi. Bu müthiş bir şeydi ama bir yandan da beni endişelendirdi çünkü bir hafta boyunca yaptığım çekimlerin hiçbirini göremedim ve fotoğrafların nasıl çıkacağını bilemiyordum.

Normal tatil fotoğrafları da çekmek istediğim için yanıma dijital bir Fuji aldım. Ayrıca yanıma Nikon FE2 ve onunla kullanabileceğim tek lens olarak Dagerreyotipi Sanat Lensi’ni aldım. Bunu yapma sebebim, sadece bir lens ile çekim yapmaya odaklanabilmekti.

Dagerreyotipi Sanat Lensi fotoğraflarına özel bir görüntü ekledi mi? İlk çekiminden biraz bahseder misin?

Nice, Cannes ve Monaco’da, lens hakkında çok da fazla bilgim olmadan yaptığım sekiz gün süren bir çekim oldu. 5 rulo çektim ve her seferinde farklı bir film kullandım. O yüzden karışık bir ruh hali diyebilirim. Portre çekme olanağım olmadığı için daha çok bitki çekip, rüyamsı bir görüntü yaratmaya çalıştım.

Bu lens Lomography’nin deneysellik geleneğinin bir parçası. Lensi kullanarak denediğin özel efektler oldu mu?

Çok fazla şey denedim. Tüm farklı diyaframları kullandım, olabildiğince yakınlaşıp, sonsuza odaklamayı denedim, ayrıca gerçekten odaklamayı ya da odaktan çıkıp, daha fa rüyamsı bir etki elde etmeyi de denedim.

Senin fotoğrafçılık ihtiyaçlarını düşünürsen, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin en iyi özelliği nedir?

Kesinlikle yarattığı yumuşak doku. İlk başta biraz zorlandım ama çektiğim fotoğrafları gördükten sonra, onu gelecekte nasıl kullanacağım hakkında çok daha fazla fikrim var.

Dagerreyotipi Sanat Lensi, Lomography’nin diğer Sanat Lensleri’nden ne açıdan farklı?

Sanırım şu ana kadar kullandığım tüm lenslerden farklı. Açık diyaframı olan ya da güzel bir bokeh yaratan çok fazla lens var ama kullandığım hiçbir lens bu muhteşemlikte rüyamsı fotoğraflar yaratmamı sağlayamamıştı.

Neden özel bir lens kullanırsın?

Herkes için çok farklı motivasyonlar olduğuna eminim. Yeni bir şey denemenin heyecanı, nasıl kullanılacağını öğrenmek ve ondan en fazlasını elde etmek için ne yapman gerektiğini anlamak en büyük motivasyon bence.

Biraz da tekniğe girelim. İlk kez kullanacak birine ne önerirsin?

Bunu herkese önerebilirim: İlk ruloda çılgın gibi çekim yapın. Tüm diyaframları deneyin, odaklı ve odak dışı çekimler yapın, farklı uzaklıkları deneyin, vs. Tek bir filmde bile çok fazla şey öğrendiğinizi göreceksiniz.


Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lens, uzun zaman önce kaybolmuş olan bir estetikten esinlenilerek tasarlandı ve rüyamsı, ruhani fotoğrafların geri dönüşünü yansıtıyor. Dünyanın ilk fotografik optiğinin yenilenen hali olan Dagerreyotipi Akromatik Lens, 21. Yüzyılın teknolojik rahatlığını, 19. Yüzyıl resimlerindeki karakteristik ile birleştiriyor. Bu üstün el yapımı optik, Canon EF ve Nikon F bayonetli fotoğraf makineleri ile uyumlu ve benzersiz Lumière ve Aquarelle Diyafram Plakaları ile hem ipeksi, yumuşak odaklı detaylara, hem de keskin, belirgin görüntülere olanak sunuyor – Lomography Sanat Lensleri Ailesi’nin kullanışlı ruhunu yansıtarak.

Hayal kurmaktan korkma ve bu projemizi Kickstarter üzerinden destekleyerek Fransız Romantizmi ve Empresyonizm havasını, 21. Yüzyıl görselliğine geri getirmemize yardımcı ol!

2016-04-30 #donanım #haberler

Daha İlginç Makaleler