Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi ile İlk İzlenimler: Masataka Odaka

Dünyanın seslerini koruyan birinin, günlük hayattaki küçük detayları çok daha fazla takdir edeceğinden emin olabilirsin. Ses tasarımcısı Masataka Odaka diğer aşkı olan ışık-kovalama fotoğrafçılığı için Lomography’nin yeni lensini denedi.

Merhaba Masataka. Okuyucularımıza kendini tanıtır mısın?

Adım Masataka Odaka. Hikaye anlatıcısı ve bir sanatçıyım. İşim besteci, müzisyen, ses tasarımcısı ve yapımcı olmak, ancak fotoğrafçılığın hayatımda çok önemli bir yeri var. Önemli, çünkü fotoğrafçılık bana dünyayı farklı bir şekilde keşfetme olanağı sunuyor. Bazen, fotoğrafçılık ile yaptığım görsel keşifler, müzik ve sesteki çok çıktımı inanılmaz derecede etkiliyor.

Bu lensin inanılmaz bir tarihi var, o yüzden çağrıştırma oyununu oynayalım. Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensini ilk gördüğünde aklına ne geldi? Tasarımıyla ilgili en özel şey ne sence?

Dagerreyotipi’ni bilmiyordum, o nedenle biraz araştırma yapıp, ticari olarak başarılı olan ilk fotoğrafçılık süreci hakkında bilgi edinmek benim için çok eğitici oldu. Lomography’nin geçmişe olan saygısını ve eskiyi yenileyerek, modern teknolojiye uygun hale getirip, yeni jenerasyon sanatçıların kullanımına sunmasını çok seviyorum.

Nelerin fotoğrafları çektin? Hangi fotoğraf makinesi ile birlikte kullandın

Gün doğumu ve batımında çiçeklerin, arka plan önünde cama yazılan yazıların, gece ışıklarının vs. fotoğraflarını çektim. Sürekli hareket ettikleri için insanların ve hayvanların fotoğraflarını çekmek biraz daha zor oldu. Canon 40D kullandım.

Dagerreyotipi Sanat Lensi, fotoğraflarına özel bir etki getirdi mi? İlk fotoğraf çekiminden bahseder misin?

Odaklamanın nasıl çalıştığını anlamam biraz zamanımı aldı. İlk çekimlerimi gece, bir nehir kenarında yaptım. Yakındaki tren istasyonunun ve ışıkların fotoğraflarını, farklı yıldız şeklindeki filtreleri kullanarak çekmeye çalıştım.

Bu lens Lomography’nin deneysellik geleneğinin bir parçası. Lensi kullanarak denediğin özel efektler oldu mu?

Fotoğraflardaki ışık kaynaklarından özel şekiller oluşturmak için filtreleri kullandım. Örneğin, çimenlerde oturan kedi ve arka planda kalan çimenlerde yıldız şeklinde yansımalar. Filtre, hikayeyi anlatırken farklı bir boyut katıyor – kedinin rahat duruşundan yayılan iyi hislerin daha görsel olmasını sağlıyor.

Ayrıca, lensi daha fazla kullanacak olsam, arka planda farklı görüntülerin olduğu, öndeki cama yazılmış yazıların fotoğraflarını çekmek isterdim. Filtrelerin yardımıyla, böyle bir birleşmede farklı etkiler elde edilebilirdi sanıyorum. Aklıma gelen bir fikir, asetat kağıdına yazılar basıp, yüksek binaya çıkıp, yıldız filtreleri kullanarak yazıyı camın önünde (yazı net olacak şekilde), arka plan şehir ışıkları kalacak şekilde fotoğraflamak oldu.

Senin fotoğrafçılık ihtiyaçlarını düşünürsen, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin en iyi özelliği nedir?

Biraz yavaşlayıp, fotoğraf kompozisyonunu yaparken daha çok zaman harcamamı sağladı.

Dagerreyotipi Sanat Lensi, Lomography’nin diğer Sanat Lenslerinden ne açıdan farklı?

Petzval’i de kullandım. Akromat, çok daha yumuşak bir odak sağlıyor.

Neden özel bir lens kullanırsın?

Tabii ki, bakış açını biraz değiştirmek için. Çevreni yeni gözlerle görmek. Biraz daha içsel bir etkisi de var, tanıdık olmayan bir ekipman kullanmak, insanın kendi süreçlerini gözden geçirmesine neden oluyor. Kötü alışkanlıklar, bazen tanıdık süreçlerin arkasında gizlenir ve bazen “doğru yöntem” olarak bildiklerin, daha yakından bakıp incelediğinde, çok fazla gelişime açık yönler sergileyebilir. Mesela, sürekli, makinenin auto-focus özelliğini kullanmak gibi.

Biraz da tekniğe girelim. İlk kez kullanacak birine ne önerirsin?

Tripod kullan ve fotoğrafını çektiğin objenin sabit olduğundan emin ol; odaklama ile oyna ve odaklama sisteminin nasıl çalıştığına alışmak için zaman harca. Netleme ve obje ile olan mesafede küçük oynamalar yap. Sabırlı ol.

Bize gelecek planlarından bahseder misin?

Gün doğumu ve batımında time-lapse videoları çekmeye devam edip, 15 saniyelik kesitler yaratıp, müzik besteleyip, bunları Instagram hesabıma yükleyeceğim. Tokyo’da yaşıyorum. Burası çok büyük bir şehir ve fotoğraf çekilecek çok fazla şey var. Bahar aylarına giriyoruz, güneş çok erken doğduğu için, akşamları erken yatmam gerekiyor. Akromat ile çekim yapmamı sağladıkları için Kieko ve Lomography ekibine tekrar teşekkür ederim!


Masataka Odaka hakkında daha fazla bilgi almak için websitesini ziyaret edebilir ya da onu Instagram hesabından takip edebilirsin.


Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lens, uzun zaman önce kaybolmuş olan bir estetikten esinlenilerek tasarlandı ve rüyamsı, ruhani fotoğrafların geri dönüşünü yansıtıyor. Dünyanın ilk fotografik optiğinin yenilenen hali olan Dagerreyotipi Akromatik Lens, 21. Yüzyılın teknolojik rahatlığını, 19. Yüzyıl resimlerindeki karakteristik ile birleştiriyor. Bu üstün el yapımı optik, Canon EF ve Nikon F bayonetli fotoğraf makineleri ile uyumlu ve benzersiz Lumière ve Aquarelle Diyafram Plakaları ile hem ipeksi, yumuşak odaklı detaylara, hem de keskin, belirgin görüntülere olanak sunuyor – Lomography Sanat Lensleri Ailesi’nin kullanışlı ruhunu yansıtarak.

Hayal kurmaktan korkma ve bu projemizi Kickstarter üzerinden destekleyerek Fransız Romantizmi ve Empresyonizm havasını, 21. Yüzyıl görselliğine geri getirmemize yardımcı ol!

2016-04-25 #donanım #haberler

Daha İlginç Makaleler