Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi ile İlk İzlenimler: Irina Mattioli

Bir lensin kullanışlılığın en etkili turnusol testi nedir? Hareket. İtalyalı fotoğrafçı Irina Mattioli, Lomography’nin yeni canlandırma projesi olan Dagerreyotipi Akromatik Sanat Lensi ile balerin arkadaşlarının zarif hareketlerini takip etti. Mattioli’nin tarihsel önemi olan lensimizi sezgisel kullanışı sayesinde, dans eden gölgeler de fotoğraflarda kendilerine yer ediniyorlar. Hayal ettiğimiz sonuçları yarattı – yumuşak bir parlaklıkla çevrelenen keskinlik.

Fotoğraf: Irina Mattioli

Bize fotoğrafçılığından bahseder misin? Ne zamandır bu işi yapıyorsun? Fotoğrafçılıkta seni çeken şey nedir?

Fotoğrafçılıkla olan ilişkim bir anda ortaya çıktı ve son on yılda giderek geliştir. İlk etapta hobi olarak başladı ve kısa sürede tam zamanlı bir iş haline geldi. Bu sevginin kaynağını ya da fotoğrafçılık tutkumun nedenini açıklamam gerekirse, sanırım bu, güzel bir şey yaratma arzusu diyebilirim.

Bu lensin inanılmaz bir tarihi var, o yüzden çağrıştırma oyununu oynayalım. Dagerreyotipi Akromatik Sanat Lensini ilk gördüğünde aklına ne geldi? Tasarımıyla ilgili en özel şey ne sence?

Dürüst cevabın mı? Steampunk estetik, dijital öncesi atmosferlerdeki teknoloji, İngiliz yazar Philip Pullman’ın His Dark Materials üçlemesinin romantik cazibesi. Dagerreyotipi Akromatik Lens’in tasarımı o kadar rüyamsı ki, kolaylıkla çoktan unutulmuş, hayali bir dünyanın parçası olabilir: değerli seyrüsefer araçları, teleskoplar, altın usturlablar gibi.

Fotoğraflar: Irina Mattioli

Nelerin fotoğraflarını çektin? Hangi fotoğraf makinesi ile kullandın?

Şans ve tutkunun yansıması olarak, balerinler, çekimimin ana objesiydi. Ben de bir balerinim. 20 yıl bale üzerine çalıştım ve o dünya hala yaşamım ve yaratıcı duyumlarımda etkili oluyor. Bu çekim için İtalya’daki Umbria bölgesinde, 18. Yüzyıldan kalma bir sarayı tercih ettim. Tüm bedenler ve hareketli objelerle çalışmak, böyle bir lens ve odak uzaklığı için zorlu oldu ancak sonuçlar buna kesinlikle değdiğini ortaya koyuyor. Tüm fotoğrafları Canon 5D Mark III kullanarak çektim.

Dagerreyotipi Sanat Lensi, fotoğraflarına özel bir etki getirdi mi? Bize biraz ilk fotoğraf çekiminden bahset.

Kesinlikle özel bir etkisi oldu. İlk başta, tüm manuel odaklı lenslerle olduğu gibi, odaklamanın zorluklarına vermiştim tüm dikkatimi. Ancak sonradan fark ediyorsun ki, bu lensin yarattığı fotoğraflar benzeriz ve özellikle hareket ve ışığa duyarlılığı anlamında, kopyalanmaları imkansız. Derinlik ve renklerin canlılığı gerçekten büyüleyici.

Fotoğraf: Irina Mattioli

Bu lens Lomography’nin deneysellik geleneğinin bir parçası. Lensi kullanarak denediğin özel efektler oldu mu?

Tercih ettiğim düzenleme çok kolay olmadığı için –iç mekanda, doğal ışıkla çekim yaptım ve onjenin tüm bedenini almak için, oldukça uzakta durmam gerekti – kısa sürede, yuvarlak diyafram plakalarının benim için ideal olduğunu fark ettim. Hava koşulları izin verseydi, dış mekanda, farklı diyaframları da kullanıp, yaratacağım bokeh etkilerini deneyimlemek isterdim.

Fotoğraflar: Irina Mattioli

Senin fotoğrafçılık ihtiyaçlarını düşünürsen, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin en iyi özelliği nedir?

Kısaca, çekim aşamasında hazır ve tam olan, ikonik portreler yaratma şansı. Bu lensi kullanırken, post-prodüksiyonun gereksiz olduğunu söylemeye gerek bile yok. Dagerreyotipi Akromatik Sanat Lensi, daha ressamvari, günlük hayatımda kullandığım diğer mükemmel lenslere göre çok daha az soğuk olan sonuçlar veriyor.

Dagerreyotipi Sanat Lensi’ni, Lomography’nin diğer Sanat Lenslerinden ayıran nedir?

Geçen sene, Yeni Petzval 85 Lensini test etme şansım olmuştı. Bu yeni lensin bokeh etkisi, onun yarattığı karakteristik döngüsel bokehye göre çok daha özgür ve fotoğrafçıya, fotoğraflarının stilini kendi seçmesi için olanak sunuyor. Dagerreyotipi Akromatik Lens, sanatçının elinde olan güçlü bir ekipman, çekimi yapan kişinin yetenek ve yaratıcılığını ön plana çıkarıyor.

Fotoğraflar: Irina Mattioli

Neden özel bir lens kullanırsın?

Öne çıkmak için. Sadece içerik olarak değil, stil ve teknik anlamında da.

Biraz da tekniğe girelim. İlk kez kullanacak birine ne önerirsin?

Sabırlı ol, özellikle sadece dijital fotoğrafçılığa alışkınsan. Biraz daha dikkatli olmak, nefesini tutmak gerekiyor, sonrasında ise çekim için hazırsın.


Irina Mattioli hakkında daha fazla bilgi edinmek için websitesini ya da Facebook ve Instagram sayfalarını ziyaret edebilirsin.


Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lens, uzun zaman önce kaybolmuş olan bir estetikten esinlenilerek tasarlandı ve rüyamsı, ruhani fotoğrafların geri dönüşünü yansıtıyor. Dünyanın ilk fotografik optiğinin yenilenen hali olan Dagerreyotipi Akromatik Lens, 21. Yüzyılın teknolojik rahatlığını, 19. Yüzyıl resimlerindeki karakteristik ile birleştiriyor. Bu üstün el yapımı optik, Canon EF ve Nikon F bayonetli fotoğraf makineleri ile uyumlu ve benzersiz Lumière ve Aquarelle Diyafram Plakaları ile hem ipeksi, yumuşak odaklı detaylara, hem de keskin, belirgin görüntülere olanak sunuyor – Lomography Sanat Lensleri Ailesi’nin kullanışlı ruhunu yansıtarak.

Hayal kurmaktan korkma ve bu projemizi Kickstarter üzerinden destekleyerek Fransız Romantizmi ve Empresyonizm havasını, 21. Yüzyıl görselliğine geri getirmemize yardımcı ol!

2016-05-01 #donanım #haberler

Daha İlginç Makaleler