Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi ile İlk İzlenimler: Jeri Lampert

New York’lu fotoğrafçı Jeri Lampert’ın pek çok farklı lensi var, fotoğrafçılık endüstrisinde neredeyse 15 yıldır çalışıyor, ama şu ana kadar Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensi’ne benzer hiçbir lens görmemiş!

Fotoğrafçı Jeri Lampert

Bize biraz fotoğrafçılık deneyiminden bahseder misin? Ne zamandır bu işi yapıyorsun? Fotoğrafçılıkta seni çeken nedir?

New York fotoğrafçılık endüstrisinde 2000 yılından bu yana çalışıyorum ve sırasıyla baskıcı, assitan, dijital teknisyen ve profesyonel fotoğrafçı görevlerinde bulundum. Yıllar içerisinde fotoğrafçılık endüstrisinin değişimine tanıklık ettim ve giderek daha da zorlaştığını söyleyebilirim. Dijital fotoğrafçılığın gelişimi ve cep telefonlarındaki fotoğraf makineleri sayesinde artık herkes kendisini fotoğrafçı sanıyor! Fotoğrafçılığın istilası altındayız ve kalabalıktan sıyrılmak artık daha zor. Yine de benim tutkum azalmadı. Fotoğrafçılık benim için çok doğal. Riyamda bile kameramdan bakıp, etrafımdaki güzellikleri yakalamadığımı görüyorum.

Bu lensin inanılmaz bir tarihi var, o yüzden çağrıştırma oyununu oynayalım. Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lensini ilk gördüğünde aklına ne geldi? Tasarımıyla ilgili en özel şey ne sence?

Lens kendi başına bile çok güzel. Baksana, altın rengi! Özellikle farklı şekillerdeki lens plakalarını kullanmak beni çok heyecanlandırdı, kullanmak için sabırsızlandım. Manuel bir lens, beni film günlerine geri götürdü. Gerçekten yavaşlayıp, ne çektiğini düşünmeni sağlıyor.

Nelerin fotoğraflarını çektin? Hangi makineyi kullandın?

Lens ile birlikte Canon 5D Mark III makinemi kullandım. Vermont’ta çocukluğumun geçtiği eve götürdüm ve orada çok güzel manzaralar yakaladım. Portre çekiminde de kullanmak istedim, çünkü portrelerde en iyi sonuçları alacağımı düşündüm ama manzaraların ne kadar güzel çıktığını görmek benim için hoş bir sürpriz oldu.

Dagerreyotipi Sanat Lensi fotoğraflarına özel bir görüntü ekledi mi? Neden özel bir lens kullanırsın?

Lensin fotoğraflara kattığı yumuşak odak ve bokeh çok tatlı bir etki yaratıyor. Film kullanılan dönemlerde, kendine özgü bir görüntü yaratmak için kullanabileceğin hileler vardı. Makine, lens ve film fotoğraflarına farklı bir görüntü katardı. Artık herkes aynı sistemi kullanıyor. Ya Canon ya da Nikon kullanıp, kendi etkini sonradan oynayarak yaratıyorsun. Ben “makinede yap” taraftarıyım, sonradan oynamayı sevmiyorum ve çekim yaparken etkileri görmek çok muhteşem.

İlk çekiminden bahseder misin?

İlk çekimimi Vermont’ta gezinirken, farklı şekilli diyaframları test ederek yaptım. Tüm sonuçlarımdan mutlu oldum ve hepsine aşık oldum. O anda, özel şekillerin lensin en sevdiğim yönü olduğuna karar verdim ve proje boyunca hep onları kullandım. Bunun bir “portre” lensi olduğuna kendimi inandırmıştım. Ancak boşluğun ortasında olup, etrafımda fotoğrafını çekeceğim kimse olmayınca, manzaralara yöneldim ve bence sonuçlar müthiş oldu.

Bu lens Lomography’nin deneysellik geleneğinin bir parçası. Lensi kullanarak denediğin özel efektler oldu mu?

Lensten alabileceğim tüm farklı bokeh etkilerini denedim. Şekilli diyaframlar bana en ilginç ve belirgin sonuçları verdi. Özellikle dört uçlu yıldız şeklini sevdim.

Senin fotoğrafçılık ihtiyaçlarını düşünürsen, Dagerreyotipi Sanat Lensi’nin en iyi özelliği nedir?

Bence bu lens portreler diğer hiçbir lensin veremediği farklı bir görüntü katıyor. Lensin rüyamsı, sisli dokusu fotoğraflara çok özel ve benzersiz bir his katıyor.

Dagerreyotipi Sanat Lensi, Lomography’nin diğer Sanat Lensleri’nden ne açıdan farklı?

Daha önce Petzval lensi de denemiştim. Lensler birbirine benziyor olsa da, bu lensin çok daha üstün olduğunu düşünüyorum. Odaklama çok daha kolay ve Petzval ile yaşadığım gibi kaymalar olmuyor. Şekilli diyaframlar arka plana ve odak dışı kısımlara çok güzel bir etki verdi.

Biraz da tekniğe girelim. İlk kez kullanacak birine ne önerirsin?

Lens daha açık diyaframlarla kullanıldığın, kendini daha çok ortaya koyuyor. Objen ile arka plan arasında kontrast olduğundan emin olmalısın. Güzel ışıkların olduğu, yüksek kontrastlı yerlerde daha güzel sonuçlar elde ettiğimi fark ettim. Odaklama kısmına alışmak biraz zaman alıyor, o nedenle fotoğraf çekerken biraz yavaşlamakta fayda var, yoksa fotoğrafların net olmayabilir.


Jeri’nin diğer işleri için websitesini, Facebook, Instagram ve Twitter sayfalarını ziyaret edebilirsin.


Dagerreyotipi Akromatik 2.9/64 Sanat Lens, uzun zaman önce kaybolmuş olan bir estetikten esinlenilerek tasarlandı ve rüyamsı, ruhani fotoğrafların geri dönüşünü yansıtıyor. Dünyanın ilk fotografik optiğinin yenilenen hali olan Dagerreyotipi Akromatik Lens, 21. Yüzyılın teknolojik rahatlığını, 19. Yüzyıl resimlerindeki karakteristik ile birleştiriyor. Bu üstün el yapımı optik, Canon EF ve Nikon F bayonetli fotoğraf makineleri ile uyumlu ve benzersiz Lumière ve Aquarelle Diyafram Plakaları ile hem ipeksi, yumuşak odaklı detaylara, hem de keskin, belirgin görüntülere olanak sunuyor – Lomography Sanat Lensleri Ailesi’nin kullanışlı ruhunu yansıtarak.

Hayal kurmaktan korkma ve bu projemizi Kickstarter üzerinden destekleyerek Fransız Romantizmi ve Empresyonizm havasını, 21. Yüzyıl görselliğine geri getirmemize yardımcı ol!

Katherine Phipps tarafından, 2016-05-12 tarihinde ve #donanım #haberler başlığında yazıldı.

Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens

Daguerreotype Achromat 2.9/64 Sanat Lensi Canon EF, Nikon F ya da Pentax K bayonetlerle (hem analog hem de dijital) uyumlu ve ara adaptörlerle çok daha fazla modelle birlikte kullanılabiliyor.

Daha İlginç Makaleler