LomoAmigo Müge Yıldız ve LomoKino Filmi "Life is Flux"

Videoları dünyanın farklı yerlerinde sergilenen film sanatçısı ve yönetmen Müge Yıldız, yakın zamanda LomoKino ile çekimler yaptı. Müge'ye mevcuttaki projelerini ve LomoKino deneyimini sorduk. Samimi cevaplarını ve LomoKino ile çekmiş olduğu "Life is Flux" videosunu merak ediyorsan, okumaya devam et!

Merhaba Müge, bize biraz kendinden bahseder misin?

Ben hayatını deneysel film ve videolar yaparak geçiren bir insanım. Bir şeyler çekmeyi -hareketli/hareketsiz- seviyorum ve sonrasında hayatımı onlar üzerine tekrar düşünüp yeni bir şekilde ifade etmenin yollarını aramakla geçiriyorum.

Seninle 8mm filmlerle ilgilenirken tanıştık ☺ Farklı film formatları kullandığın projelerin var. Filmle çekim yapmak senin için neden önemli?

Bir şeyler çekerken kameralı insana dönüşüyorum ve o anda bana eşlik eden kayıt aracının varlığını da önemsiyorum, tabii ki kamera kendi başına düşünen bir varlık değil ama o anda bir uzvuma dönüşüyor. Bu dönüşüm sırasında o anı özellikle filmle çalıştığımda hissediyorum.

Yakın zamanda LomoKino kullandın, bu siyah minik makineyi bizim için tanımlar mısın?

LomoKino benim için sinemayı yeniden keşfetmek gibi oldu, fenomenoloji üzerine düşünmekten çıktım, hareket kavramına kadar ulaştım, tıpkı Muybridge gibi fotoğraf kareleriyle hareketi inceliyor gibi hissettim. Tüm bunlarla birlikte bu küçük makine benim için bir hazineye dönüştü, hem filmle çalışabildim, hem çektiğim anların farklı bir hareket hızında varlığına şahit oldum hem de 35mm fotoğraf filmiyle çalıştığım için sonraki banyo, tarama gibi süreçler de zor olmadı.

LomoKino ile çekim yaparken neler hissettin?

Çekime daha başlamadan önce biraz çekindim, ama elime alır almaz LomoKino hemen bir uzvuma dönüştü, ve inanılmaz pratik bir makine, onunla çekim yapmak çok eğlenceli. Bir de kaygılı bir yapım vardır, belirsizlik hep bir yüke dönüşür ama filmle çalışmak tüm bunlarla yüzleşmemi de sağlar. Samimi olmalıyım, LomoKino ile olan çekimlerim en verimli terapilerimden biriydi diyebilirim.

Çekimler sırasında başına gelen ilginç bir olay oldu mu?

Ben sokaklarda bir hayalete dönüşüp çekim yaparım genelde. LomoKino biraz beni görünür kıldı, aslında beni değil kendi kendisini görünür kıldı; ve onun üzerinden farklı insanlarla tanıştım, kendimi onlarla filmle çekim yapmak üzerine konuşurken buldum. Hatta birinde, elimdeki makinayı çok merak eden birine verdim ve beni çekmesini istedim.

LomoKino ile çektiğin filmlerden en çok içine sinen, sevdiğin hangisi oldu?

Her anı benim için önemli, hepsini çok seviyorum, muhteşem bir eşlikçi.

LomoKino ile popüler kültüre ait birini ya da hayali bir figürü çekecek olsan, bu kim olurdu?

Popüler birini çekmek ister miydim bilmiyorum, hiç düşünmedim ama Fransız sinemacı Gerard Courant’ın yönetmenleri 16mm filme kaydettiği film portrelerini çok seviyorum, belki öyle bir şey yapabilirdim. Sevdiğim yönetmenlerden Aki Kaurismaki, Jonas Mekas, Bela Tarr –liste uzar gider- filme almak çok isterdim.

Mevcutta işlerin farklı festivallerde sergileniyor, bize biraz bunlardan bahseder misin?

Ben deneysel video ve filmler yapıyorum, Super 8 filmim Kaygı, bu aralar dünyayı geziyor benim yerime. En son Londra’da Swendenborg Film Festivali’nde gösterildi, aralık ayının ilk gösterimini ise Meksika’da CÓDEC/Festival de Vídeo y Creaciones Sonoras’da yapacak.

Önümüzdeki dönemler için aklında olan, gerçekleştirmeyi planladığın projelerin var mı?

Şimdi kurguda bekleyen bir projem var, şehir ve insan üzerine bir Tarlabaşı filmi. Onun dışında video projelerim var. Ama hiç belli olmuyor, birden yeni bir ilhamla yeni şeyler de ortaya çıkabiliyor.

Son olarak, LomoKino kullanacak Lomograficilere tüyoların neler olur?

LomoKino çok pratik bir makine, elinize alır almaz büyüsüne kapılmamanız imkansız. Bir tüyodan öte bence keşfe açık, istediğiniz her şeyi deneyebilirsiniz, ama tek bir şey söyleyebilirim, elinizi korkak alıştırmayın, durmadan çekim yapın.

Life is Flux

Müge Yıldız hakkında daha fazla bilgi edinmek ve diğer işlerini görmek istersen, websitesini ya da Instagram sayfalarını ziyaret edebilir, onu Twitter'da takip edebilirsin.

nural tarafından, 2016-11-29 tarihinde ve #insanlar #videolar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler