Sergi - Panoramik İzler

"Bu sergi, ilgi duyduğum iki konunun birleşmesi sonucu oluştu: Bizans mimarisi ve panorama." diyen Burcu Böcekler'in, Sprocket Rocket ile çekip, farklı analog teknikleri ile bastığı panoramik fotoğrafları 2 Mart 2017, Perşembe gününden itibaren Lomography Embassy Store İstanbul'da sergileniyor olacak.

Roma ve Bizans mimarisini yansıtan, Sprocket Rocket ile çekilmiş fotoğraflardan oluşacak sergi ile ilgili Burcu Böcekler'in bizimle paylaşımları:

Bu sergi, ilgi duyduğum iki konunun birleşmesi sonucu oluştu: Bizans mimarisi ve panorama. Yıllar önce lisans düzeyinde aldığım Bizans sanatı eğitiminde öğrendiklerimi tekrar, fakat bu sefer bir fotoğrafçı olarak yerinde keşfetme isteği ile tanıştığım andan itibaren sunduğu panoramik kadrajla beni büyüleyen yeni fotoğraf makinemin, Roma ve Bizans mimarisini nasıl yansıtabileceğini hayal ederek yeni çekimler yapma isteği bu sergiyi meydana getirdi. Lomography’nin Sprocket Rocket’i fotografik dil yetisinde çok önemli yeri olan panoramik bakış açısını günümüzde kolay bir şekilde uygulamamızı sağlayan bir makine olarak, doktora tezini panorama üzerine yapan biri olan beni belki de diğer fotoğrafçılardan daha fazla heyecanlandırdı. Hızla değişen çevrelerde sıkışmış olan tarihi yapıları heyecan ile fotoğraflamama sebep oldu. Tarihi Yarımada’nın farklı bölgelerine dağılmış Roma ve Bizans eserlerini fotoğraflamaya başladıkça, daha önce kitaplarda gördüğüm, fotoğraf tarihine mal olmuş 19. yüzyıl İstanbul fotoğrafçılarına ait bazı kareleri yeniden hatırladım. İstanbul’a ait bir panoramik fotoğraf, bir dikilitaş ile bir minarenin yan yana geldiği dikey panoramik bir görüntü benim vizörümde de karşıma çıktı. İstanbul değişmişti ama eski mimari izlerini ve büyüsünü koruyordu.
Fotoğraflanan mimari eserler günümüzde çok farklı sosyal ve tarihi katmanlara sahip bölgelerde kalmış durumdadır. Bunların bazıları İstanbul’un en çok turist çeken mekânlarıyken, bazıları ise etraflarındaki hızlı mimari ve demografik değişimin sessiz tarihi tanıkları gibidirler. Bu eserleri fotoğraflamak, aynı zamanda bölgelerdeki hızlı değişimi deneyimlemekle eşdeğerdi.
Sergideki fotoğraflar yapıların mevcut durumunu Sprocket Rocket’in kendine özgü ve alışılagelmişin dışına çıkan bir estetik bakış açısıyla yansıtmaktadır. Bu, birebir belgelemekten ziyade yapılara farklı bir yorum katan bir yaklaşımdır.

Panoramik İzler

Fotoğraflar: Burcu Böcekler
Yer: Lomography Embassy Store Istanbul, Şahkulu Mah. Serdar-ı Ekrem Sk. No:5/B Beyoğlu, İstanbul
Tarih: 2 Mart 2017, Perşembe
Saat: 18:00 - 20:00

nural tarafından, 2017-02-12 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler