Lomography Türkiye Siyah Beyaz Film Banyosu Atölyesi Deneyimi

Her analog makina kullanıcısının hayali olan “karanlık odam olsun da artık filmlerimi kendim banyo edeyim “ dediği şu zamanlarda Lomography Türkiye ekibi bunu deneyimleme şansını bizlere verdi. Tahmin edersiniz ki ben de onlardandım ve karanlık odayı göreceğiz ‘Yaşasın!’ deyip gittim hatta ben o kadar heyecanlıydım ki atölye alanın arkasındaki Lomo ekibinin kendi özel alanına adım atmak üzerdeydim. Neyse ki çok tatlı insanlar ☺

Lomography Embassy Store aslında hayatın tam ortasında Galata’da ve Galata için de İstanbul‘un kalbi desem hiç de abartmam. İstanbul’a ne zaman kızsam soluğu orda alırım mesela. Atölye sonrasında sık sık uğradığımda da gördüm ki burası adeta bir sihir atölyesi. İlk gittiğimde duvarlarında makinalarla ve atölye için konulan bir iki masayla bizi karşılayan bu dükkan bir sonraki gün bir çekime ev sahipliği yaparken, başka bir gün bir tasarımcının ürünleriyle sizi karşılayabiliyor. Diyorum ya hayattan beslenen ve sizi besleyen mükemmel bir ekosistem kurmuş Lomo ekibi orada.

Atölyemiz saat iki civarı başladı. Başlamadan evvel raflarda bulunan her makinayı inceleme şansımız oldu hatta indirim köşesinden bir Sprocket Rocket alıp deneyimlemeye başladım bile. Kendi filmlerimizi banyo edeceğimiz için kalan son iki pozumu da kapı eşiğinde harcadım.

Neler öğrendik kısaca anlatayım istiyorum. Öncelikle banyo işleminde üç aşama var. İlk aşamayı karanlıkta yapmanız gerekiyor ve aslında gördük ki bunun için karanlık oda gerekmiyor. Karanlık oda torbası denilen harika bir buluş var ve açıkçası bu bize de sürpriz oldu. Kollarınızı bu torbaya sokup filmimizi önce spirale takıyor, sonra da banyo tankına yerleştiriyoruz. Ardından yıkama sıvısıyla, bu adı ben taktım, yani geliştirici ve bir başka sabitleyici adı verilen sıvı ile yıkayıp her 30 saniye de bir 5 saniye tankı sallıyoruz. Bu atölye sırasında geliştirici olarak Kodak D76 kimyasalını kullandık ama farklı marka kimyasallar da kullanmak mümkün. Süre 10-15 dk arası, filminize ve kullandığınız kimyasala göre değişiyor ve burada asıl önemli olan sıvının derecesi. Sıvımız 20 derece olmalı. Sonra o sıvıyı hop diye lavabomuza döküyor ve ardından film üzerinde yıkanan zerrecikler dökülmesin diye sabitleyici sıvısıyla aynı işlemi daha kısa süreli bir şekilde tekrarlıyoruz. Bu sıvı bir iki kere kullanılabiliyor ve lavaboya dökmeye gerek yok. Ardından sabun işlevi gören başka bir sıvıyla köpükleyip filmlerimizi su altında yıkıyor ve kuruması için asıyoruz. Lomo ekibi tarama işlemlerini kuruma işleminden sonra gerçekleştirip bize iletti.

Eğlenceli bir ekleme yapayım, aslında sürekli içtiğimiz çeşitli içeceklerle de evde kendi geliştiricinizi yapmanız mümkün. Bunun tüyolarını film çorbası atölyesine katılınca sizlerle paylaşacağım ancak atölyede şu cümleyi kurmadan edemedik “şimdi bunu yerine şarap koyabiliriz ama şarap yerine bunu içemeyiz öyle mi?“

ekistra tarafından, 2017-04-07 tarihinde ve #donanım #dersler #workshop #siyah-ve-beyaz #s-b #atolye #film-yikama başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler