Lomography F²/400 Renkli Negatif Film ile Deneyimlerim

12

7 yıl boyunca bir balya halinde bekletilip, sonrasında paketlenen Lomography F²/400 Renkli Negatif Film, bu yıl içerisinde lansmanı yapılanlar arasında bana en çok heyecan veren oldu. Ön siparişe açılmasıyla birlikte oldukça ilgi gören bu sınırlı üretim filmden ben de tükenmeden önce 5 paket satın aldım. Şu ana kadar kullandığım ilk iki filmin sonuçları beni gerçekten etkiledi!

Krediler: nural

Filmlerin ikisini de yaklaşık 1,5 yıldır kullandığım Leica M4-P'm taktım ve çekimleri Lomo LC-A MINITAR-1 Sanat Lensi ile yaptım. Filmlerin ilkini hemen, hızlıca denemek istememe rağmen, biraz daha sabırlı davranıp, birkaç farklı günde yaptığım çekimlerde kullandım. Normalde yeni bir filme bu kadar sabırla yaklaşmam ama devamının gelmeme ihtimalini bildiğim için, biraz zor da olsa kendimi tutmayı başardım. Arkadaşlarımla buluştuğumda, onların portrelerini çekerek başladım filmi kullanmaya. Aslında portre çekimine çok alışkın değilim ama bu yıl kendimi bu konuda geliştirmek için karşıma çıkan olasılıkları kaçırmamaya çalışıyorum. Aynı şekilde anneannemin ve babamın da portrelerini çektim buluşmalarımız sırasında.

Krediler: nural

Renkli negatif olmasına rağmen, hafif çapraz banyolanmış dia pozitif etkisi içerdiği için Lomography F²/400 Renkli Negatif Film ile yapılan çekimlerde özellikle kırmızı tonları çok daha canlı ve parlak çıkıyor. Bu nedenle karşıma çıkan kırmızı tonlarını da fotoğrafladım.

Krediler: nural

İkinci filmimi ise, Büyükdere'den Sarıyere kadar yürürken bitirdim. Sahilde tek başıma yürüyüş yaparken bir yandan da fotoğraf çekmek beni oldukça rahatlattı. Rüzgarlı havadan dolayı biraz üşüsem de, Sarıyer'in merkezindeki balıkçıların yanına geldiğimde sadece 2-3 pozum kalmıştı. Hava oldukça pusluydu ama açık hava olduğu için bu çekimlerin çoğunu f/2,8 ve 1/500 enstantane ile yaptım. İlk etapta fotoğrafların az pozlanmış olabileceğinden kuşku duyduğum için "acaba çoklu pozlama mı yapsam filmi yeniden makineye takıp" diye düşündüm, ama bu film az pozlandığında da güzel sonuçlar verdiği için filmi yıkamaya karar verdim. İyiki de öyle yapmışım diyorum sonuçlara baktıkça.

Krediler: nural

Beklediğimden çok daha keskin tonlar ve derin renkler elde ettim bu filmle. Bir yandan kalan rulolarımı da hemen kullanmak istesem de, sanıyorum karşıma çıkacak özel anlar, yeni mekanlar için saklayacağım. Yepyeni film lansmanlarının yapıldığı bu yıl içinde umuyorum ki bana Lomography F²/400 Renkli Negatif Film kadar heyecan verecek yeni seçenekler de bulacağım. Önerim, bu tarz sınırlı filmleri kaçırmamak için takipte kalmak!

nural tarafından, 2017-04-07 tarihinde ve #donanım #lokasyonlar #film #f2-400 #lomography-f-400-renkli-negatif-film başlığında yazıldı.

12 Yorum

  1. seymaeminetamer
    seymaeminetamer ·

    Film sayısı az olduğu için deneyimleri paylaşmakta fayda var. Acaba Filmin özelliği mi renklerin doygun çıkması yoksa Lc-a Minitar-1 sanat lensinden mi kaynaklanıyor. Mesala AE-1 Body'le çekilmiş bazı fotoğraflarda daha sakin renkler görülüyor. Senin filminde sarı mavi ve kırmızı müthiş patlamış. Ellerine, gözüne sağlık. :)

  2. nural
    nural ·

    @seymaeminetamer açıkcası az film var olduğu için yazmasam mı diye düşündüm, kıskandırmak gibi olmasın diye :) renkler konusunda Minitar'ın da etkisi olabilir belki, AE1 ile kullanan eski bir LomoAmigo'muz da çok canlı renkler almadı, ama yeşil ağırlıklı bir yerde yapmıştı çekimi. Ben de kalan filmlerimi farklı makinelerde deneyeceğim, bakalım onlar nasıl çıkacak :) çok teşekkür ederim!

  3. seymaeminetamer
    seymaeminetamer ·

    Merakla diğer sonuçları bekliyoruz. Ve tabi ki paylaşmana çok sevindim.

  4. metintimur
    metintimur ·

    Ben çok yeni olduğum için şimdi soracağım soru biraz komik gelebilir ama kusura bakma şimdiden. ☺️ Filmden filme farkeden şey nedir? Yani ucuz filmlerle pahalıların kalite farkı, aslında neyi farkettiriyor? Sadece renk kalitesi mi yoksa başka şeylerde var mı? Kısaca bilgi verirsen çok sevinirim. 🙈

  5. nural
    nural ·

    @metintimur Merhaba, filmlerin ışığa hassasiyetleri (ISO değeri), renk özellikleri, negatif ya da pozitif oluşları, üretim tarihleri gibi unsurlar fiyatlarını etkiliyor. Örneğin düşük ISO'lu, renkli negatif ve bayat filmler daha ucuzken, yüksek ISO'lu ve dia filmler daha pahalı oluyor. Bu da tabii ki çıkan fotoğrafın rengini, kontrastını, keskinliğini etkiliyor. Aslında filme nasıl bir ortamda çekim yapılacağına ve nasıl renkler istendiğine göre karar vermek gerek diyebilirim.

  6. metintimur
    metintimur ·

    @nural belki sorular saçma ya da basit gelşyordur ama kusura bakma :) teşekkürler bilgilendirme için. İso olayını farkettim. 800 isolar falan biraz daha pahalı. Ama filmlerin diğer özelliklerini pek bilmiyorum tabi. Şu anda başlangıç için renkli ve S&B hangi filmleri önerirsin? ☺️ Yani sanırım acemilik döneminde daha çok sokakta alıştırmalar yapıcam. 3 5 film öyle gider diye düşünüyorum. :)

  7. nural
    nural ·

    @metintimur hiç problem değil :) ISO konusunda hava güneşli olduğu için 100-400 arası kurtaracaktır. Bir makineye alışana kadar benim şahsi önerim renkli negatif film kullanmak. Renkli negatif filmler gözünün gördüğü renkleri vereceği için makinede farklı ayarların fotoğrafa nasıl yansıdığını anlamak daha kolay oluyor. Hatta ilk filmlerde hangi fotoğrafı hangi ayarlarla çektiğini de not alabilirsin. Bayat film de kullanabilirsin deneme olacağı için ama bayat filmler daha çok ışık istiyor ve genelde soluk çıkabiliyorlar, o yüzden fiyatı daha ucuzdur ama sonuçlar anlamında yanıltıcı olabilir...

  8. metintimur
    metintimur ·

    @nural sağol. Bunaltırsam söylersin :)) fıji c200 aldım 1 tane. En ucuzu ve en dandiği buymuş sanırım. Başlangıçta bunu kullan dediler ömer hayyamdan bodrum katta :)) bayat filmde bakıyorum internette. Sanırım en çok zorluğu manuel netlemede yaşayacağım. Bi önerin var mı pratikleşmek için? 🙈

  9. nural
    nural ·

    @metintimur bayat filmleri tükettik sanırım, artık zor bulunuyor ama Fuji C200 başlangıç için iyidir :) netleme konusunda ben genelde Lomography'nin mesafe ayarlı modellerini kullandığım için ben de çok başarılı değilim, ilk film deneme yanılma olacak sanırım :)

  10. metintimur
    metintimur ·

    @nural bi yorumunda günde bi film bitirdiğinden bahsetmiştin. Bu performansla bize film bırakmaman normal 🙈 :))) Gerçi bende ilk filmimi 24 saatte bitirdim. Biraz netleme biraz pozlama alıştırmaları oldu. Bakalım sonuç nasıl çıkacak. şimdi bi kodak bi c200 daha aldım. :)) eğer alışmış olursam senden daha iyi film önerileri isteyeceğim ☺️

  11. nural
    nural ·

    @metintimur kendimden bahsetmiyordum aslında, benim kullandığım bayat film 2-3'ü geçmez :D analog severler olarak bitirdik ;) ne zaman istersen farklı filmler önerebilirim :) sonuçları siteye yüklersin hazır olunca

  12. metintimur
    metintimur ·

    @nural hmm pardon :)) acemiliğime ver :p banda çok sağlıklı gelmedi. Yani renkler soluk falan oluyormuş. bilemedim. Salı günü banyo ve tarama için vericem. gelir gelmez yüklerim tabi :)) elimdekileri bitiriyim ve sonuçları göreyim. Eğer doğru netleme yapabiliyorsam pozlamada sorun yaşayacağımı sanmıyorum. Daha kaliteli filmlere geçebilirim diye düşünüyorum .:)

Daha İlginç Makaleler