LomoAmigo Nordik Simit ve İzlanda Fotoğrafları

İskandinavya üzerine yazılar paylaştığı bloğuyla tanınan Utku, nam-ı diğer Nordik Simit, olabildiğince İskandinav ülkelerini gezip, anılar biriktiriyor ve bu anıları bloğunda bizimle paylaşıyor. Utku'ya Nordik Simit'i, gezilerini ve İzlanda seyahatinde deneyimlediği makinelerimizi sorduk. İşte Utku'nun samimi cevapları ve fotoğrafları.

Merhaba Utku! Kendini Lomography topluluğuna tanıtır mısın lütfen?

Birçok kişi aslında Nordik Simit olarak bilse de ben Utku :) İskandinav kültürü ve günlük hayatı hakkında yazdığım bir blogum var. Lomography ile ilk İzlanda seyahatimin hemen öncesi ile tanıştım. O yüzden ne zaman İzlanda konuşsam aklıma orada Lomo’lar ile çektiğim fotoğraflarım geliyor :)

Severek takip ettiğimiz Nordik Simit nasıl ortaya çıktı? Websitesi sürekli gelişiyor, bu aralar blogda neler bulabiliriz?

Çok uzun zamandır sevdiğim şeyleri insanlarla paylaşabileceğim, beni daha çok keşfetmeye motive edecek bir blog açmak istiyordum ama sınavıma çalışmam gereken bir geceye kısmetmiş :) Sınava nasıl çalışmayabilirim diye düşünürken e o zaman blog açayım dedim ve o gece Nordik Simit oluştu :)

Bu sıralar blogda tatilin yaklaşması ile şehir rehberleri artıyor. Hem genel olarak Kuzey şehirleri hakkında gezi önerileri hem de daha tematik önerileri bol bol okuyabilirsiniz.

İskandinavya senin için nasıl bir ilham kaynağı?

İskandinavya gerçekten herkese ilham olabilecek bir yer. Zaten Nordik Simit'in de böyle bir yere dönüşmesini istedim hep. İnsanlar ilham almak için gelsin :)

Farklı ülkelere seyahatlerin oluyor. Şu ana kadar nereleri gördün? Seni en çok etkileyen yerler nereler oldu?

Kuzey Avrupa ülkelerinden bağımsız olanların hepsine gittim. Norveç, İsveç, İzlanda, Danimarka, Finlandiya :) En kısa zamanda diğerlerini de ziyaret etmek istiyorum. Umarım Eylül'de Svalbard, 2018'de de Faroe olacak.

Çoğu kişi Oslo'yu sevmiyor ama beni en çok etkileyen şehir Oslo oluyor her defasında. Doğa olarak da Dyrholaey'deki deniz fenerinin çevresinde durup etrafı izlemeyi çok seviyorum.

İzlanda’ya yaptığın gezilerin birinde, Lomography’nin birkaç üyesi de sana eşlik etti. Sprocket Rocket, La Sardina ve Lomo’Instant Rejkavik ile çekim yapmak nasıl bir deneyimdi?

İzlanda'da her adımda gördüğünüz manzara değişiyor. Bir sonraki adımım daha ne kadar iyi olabilir ki diyorsunuz. Bu nedenle Lomo'Instant ile anılarımın anında ölümsüzleşiyor olması beni en çok mutlu eden şeydi. Hem de elimde İzlanda'dan ilham almış bir makine olması çekimleri daha eğlenceli kıldı.

La Sardina ve Sprocket Rocket için LomoChrome Turquoise, "Lomography X-Pro Slide" ve Renkli Negatif gibi farklı filmler kullandım. Böylece uçsuz bucaksız karlı arazileri farklı renklerde tekrar tekrar görmüş oldum :) Seyahatten dönünce fimleri tab ettikten sonra alışılmışın dışında bir İzlanda görmek gerçekten seyahat sonrası deneyimi çok farklı bir boyuta taşıyor.

Çektiğin fotoğraflar arasında en çok hoşuna giden hangisi oldu? Bizimle bu fotoğrafın hikayesini paylaşır mısın?

Buraya sabah güneş doğarken gelmiştik. Bizden başka kimse yoktu. Normalde çok kalabalık oluyor. Duyduğumuz tek ses dalga, rüzgar ve kuşlardı.

Burayla ilgili hayalim biraz fantastik :) ne zaman buraya gelsem dünyada kalan tek insan olduğumu düşünüyorum. Evimi de hemen arkadaki tepeye kuruyorum. Evin manzarası da bu aşağıdaki fotoğrafın biraz daha uzak versiyonu oluyor.

Bu çekimlerde kullandığın makineler arasından, Lomo’Instant’ın en çok hangi özelliğini sevdin?

Telefonumdaki uygulamalar ile fotoğraflarını çoklu pozlamalı çekmişim gibi düzenlemeyi çok seviyordum. Lomo'Instant ile bunu daha kolay ve daha doğru bir şekilde yapmak gerçekten hem yaratıcı hem de eğlenceli.

Yeni kullanmaya başlayacak olanlara verebileceğin tüyolar var mı?

Harika manzaralar yakalamadan önce çevrenizde kullanarak makineleri keşfedin. Tüm özelliklerini deneyerek kendi tarzınızı bulun. Bu denemelerde isterseniz 10'larca film harcayın. Ama seyahatiniz sırasında emeklerinizin sonucunu almak gerçekten sizi çok mutlu edecek.

Nordiksimit ile ilgili yeni planların var mı?

16 Haziran'dan ay sonuna kadar Pera Müzesi ile film gösterimleri yapmaya başlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz Aralık ayında Telle Raabe ile konser düzenlemiştik. Bunu bir seri olarak farklı şehirlere yaymak istiyoruz. Kısa bir süre sonra farklı konularda atölye gibi farklı etkinlikler olacak ama şimdilik sürprizi kaçmasın :)

Yaz aylarında birkaç müzik festivaline de katılacaksın, neler bekliyor seni yaz aylarında?

Festival dönemi İskandinavya'nın en güzel dönemi <3 Haziran sonunda İsveç'e Midsommar kutlamalarına katılmak için gidiyorum. Midsommar, Vikinglerden kalma, yazı kutlayan bir bayram. İlk defa bu dönemde İsveç'te olacağım için çok heyecanlıyım. Daha sonra da İskandinavya'nın en büyük müzik festivali Roskilde için Danimarka'ya geçiyorum.

Utku'nun İskandinavya hakkında yazı ve deneyimlerine Nordik Simit sitesinden ulaşabilir, onu Facebook, Twitter ya da Instagram hesaplarından takip edebilir, İskandinav müziklerinden oluşan play-list'leri için Spotify sayfasını ziyaret edebilirsin.

nural tarafından, 2017-06-07 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler