LomoAmigo: Olcay Ulusoylu

LomoAmigo'muz Olcay, İstanbul şehrini çok sevdiğini ve bu şehirde turist gibi yaşadığını söyledi. Lomo'Instant Automat ile çekim yapan Olcay'ın fotoğrafçılık hikayesini sizinle paylaşıyoruz!

1 - Merhaba Olcay, Dergimize hoş geldin! Lomography Topluluğu’na kendini tanıtır mısın?

Öncelikle herkese merhaba! Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’da yaşıyorum. Bu şehirde turist gibi yaşamayı çok seviyorum; her semtin ayrı bir büyüsü olduğuna inanıyorum ve bu büyüyü hissetmek için zamanımın çoğunu sokaklarda geçiriyorum. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nde okuluma devam ediyorum.

2 - Fotoğrafçılıkla tanışman nasıl oldu, ilk kullandığın makineyi hatırlıyor musun?

2007 yılında, okul gezilerinde, filmli makineyle fotoğraf çekmeye başladım. Sonrasında 2013 yılında “iphonography” akımının başlamasıyla birlikte fotoğraf çekmenin hazzını yeniden hissetmeye başladım. Fotoğraf çekerken insanları seyrederek zamanla altıncı his edindiğimi düşünüyorum, çevreyi insanların görmediği bir gözle seyrediyorum. fotoğrafçılığı daha da ilerletmek adına bir dijital fotoğraf makinesi aldım.

3 – Genelde dijital makinelerle çekim yapıyorsun, ancak yakın zaman Lomo’Instant Automat kullandın. Lomo’Instant Automat
kullanmak nasıl bir deneyimdi senin için?

Evet, dijital makine kullanıyorum. Çağın getirdiği şartlardan dolayı buna çoğumuz mecbur kalıyoruz aslında. Bu konudan bir söyleşide bahsetmiştim. Dijital fotoğrafların duygu değeri olmadığını düşünüyorum; bir yemek gibi çabuk tüketiliyor ve ömrü kısalıyor. Ama lütfen yanlış anlaşılmasın! Bunu iş olarak yapanlar için söylemiyorum anı ve alile fotoğraflarındaki günümüzdeki duygusuzluğundan bahsediyorum Lomo instant kullanmaya başladığım andan itibaren, o bahsettiğim duyguyu lomo makineyle yakaladım ve gerçek anlamda o anları ölümsüzleştirdim. Aldığım olumlu geri dönüşler hem beni hem de çevremdeki insanları çok mutlu etti.

4 – Çekimler sırasında başına gelen ilginç bir durum oldu mu?

Bir fotoğraf karesinin hikayesi insanları izleyerek başlıyor. Doğallığı bozmamak için insanlardan izin almıyorum. Bir keresinde yaşlı bir amca rahatsız olup beni kovalamıştı. Bu hadiseden sonra insanlara fark ettirmeden fotoğraf çekmeye başladım.

5 - Çektiklerin arasında en çok hangi fotoğrafı seviyorsun, bizimle onun hikayesini paylaşır mısın?

Sokaklarda çiçek satan genç bir kızın fotoğrafını çekmiştim ve ona çektiğim fotoğrafı hediye ettim; bu onu hem çok şaşırttı hem de çok mutlu etti. Fotoğrafına bakarken gözlerindeki mutluluğu görmek “instant”la anı paylaşmanın önemini bana gösterdi.

6 - Gelecek dönemler için yeni projelerin nelerdir?

Ben plan program içinde yaşayan bir insan hiçbir zaman olamadım , hayatın akışında ilerlemeyi seviyorum. O yüzden buna net bir cevap veremiyorum.

7 - Lomo’Instant Automat kullanıcıların için önerilerin var mı?

Lomo instant kullananlar makinelerini hiçbir zaman yanından ayırmasınlar, anın neler getireceğini bilemeyiz. Bu fotoğrafları sevdiklerine hediye edip onları mutlu etsinler.

Lomography Türkiye ekibi olarak bize zaman ayırdığın için teşekkür ederiz.

Lomography Türkiye ekibine çok teşekkür ederim.

yagmurblt tarafından, 2017-11-18 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler