Maytaplı Portreler ve Işıkla Boyama

Sene içerisinde birkaç kez maytap alıp ışıldamalarını izleme şansımız oluyor. Maytapların yarattığı rengi farklı bir yöntemle yaratmak aslında mümkün değil. Bu makalede maytapları portre ve ışıkla boyamalarda nasıl kullanabileceğinden bahsedeceğiz. Basit hatalardan, en iyi yöntemlere kadar, Maytap Hareketine giriş yapalım!

Minicik çubuklardan çıkan ışıklar ve alevler. Maytaplar, 670 yılında Callinicos of Heliopolis tarafından bulundu. Mimar olan Callinicos, daha çok bir Roman mumuna benzeyen bu icadında 'Cherosiphon' adını verdi. Geçen yıllar içerisinde altın renkleri parıltısını hiç kaybetmedi.

Farklı fotoğraflardaki maytap görüntülerine aşık oldum. Parıltıların oluşturduğu yay beni çok etkiledi. Bunlarla ışıkla boyama yapmanın nasıl görüneceğini merak etmeye başladım.

Ek ışık kaynağı gerekmeksiniz çekim yapmak için hangi makine, film ve pozlama değeri kullanmam gerektiğini araştırmaya başladım. Ve tabii ki hepimizin yaptığı gibi deneyler yaptım.

Işıkla boyama ile başladım. Fotoğrafçılıkta ilk yılım olduğu için, bu fotoğraflarda zamanlayıcı ya da bir matematiksel hesaplama kullanmadım. Sadece hislerime güvendim. Ne olursa olsun, maytaplarla ışıkla boyama yapmak oldukça kolay. Sadece takip etmen gereken birkaç basit adım var.

1. Maytaplar – Kolay, değil mi? Hayıt. Tam olarak istediğini yapacağından emin olmak için doğru tip maytapları seçmelisin. Altın ya da gümüş rengi ışık verecek bir maytap öneririm. Farklı bir renk işe yaramaz. Alev çıkarır. Yeşil, kırmızı, mavi, vs. yanar ve duman çıkarır. Parıldamaz. Sadece merkezinde, parlak bir şekilde yanar.

2. Zamanlama – Bir çok maytap (8" uzunluğunda) 30 saniye boyunca yanacaktır. Bu da yaratmak istediğin çizimi planlamak için önemli. Pek çok ışıkla boyamada, işin bitince ışık kaynağını söndürebilirsin. Bir de maytabı söndürmeyi dene.

3. Bulb modu olan bir fotoğraf makinesi – uzun pozlama yapamamak işi baltalayabilir. Bulb modu olmasının yanı sıra, deklanşörü kilitleyeceğin bir model tercih edersen işin çok daha kolay olacaktır. Diana bu özelliğe sahip modellerden biri. LC-A+/LC-W, La Sardina ve Lubitel gibi modellerde ise deklanşör kablo girişi var.

4. Bir ortak – Senin için deklanşörü açıp, kapatacak biri. Zaten maytabı yakıp çizim yapman gerekecek, bir de deklanşör için koşup durma.

Maytaplarla Işıkla Boyama:

Eğer f/8 ve daha kapalı diyaframı olan bir makine kullanıyorsan, 400 ISO film tercih etmeni öneririm. LC-A+/LC-W kullanıyorsan, 100 ISO da kullanabilirsin, çünkü bu modeller f2.8/f4.5 değerine sahip. Zamanlamanı doğru yapmak için deklanşörü birkaç kez denemelisin. Maytap 30 saniye boyunca sönmeyeceği için kesintisiz bir çizim yapmalı ya da maytap ışığını farklı bir şekilde bloke etmelisin.

Zaman planını yaptıktan sonra maytabını yakıp, deklanşöre basabilirsin. Ben maytapları insan siluetleri ve pozlarını çizmek için kullandım. Işık kaynağın hareket ettiği için, bu tarz çizimlerde objeni aydınlatacak kadar ışık olmayacaktır. Maytabın rengine uysun diye turuncu, sarı ya da altın rengi flaş öneririm. Işıkla boyama bittikten sonra flaşı patlatabilirsin.

Dostların ve diğer objelerle istediğin her şeyi yaratabilirsin.

Bazı maytaplar birden fazla renk parıldayabiliyorlar. Bunlarda da yine alevli görünme sorunu olsa da, bazen çok havalı sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bunlar da aşağıdaki gibi çok farklı olasılıklara yok açabilir.

Daha uzun maytaplar 1 1/2" ile 2" arasında oluyor. Bunlar da yine aynı şekilde yanıyor ama süre olarak 1 1/2 dakika kadar parıldamaya devam ediyorlar. Bunları tüm alanı aydınlatmak için kullanabilirsin. Ben, bunları yere saplayıp yaktım. Arkadaşlarım kollarını oynatıp, bir dakika kadar sabit durdular.

Eminim fotoğrafların bir kısmındaki ışıkların diğerlerinden daha kalın olduğunu fark etmişsindir. Daha ince ışıklar, daha hızlı çizim yapınca oluşuyor, kalın ışıklar içinse çizimi yavaş yavaş yapmak gerek.

Bu karede suratın etrafı yavaşça çizildi, etraftaki dalgalar ise hızlı bir şekilde. Farklı görmek mümkün.

Ayrıca maytaplarla ışıkla boyama yaptığım filmleri yeniden kullandığım da oldu. İşte Sprocket Rocket ile yaptığım çekimlerden örnekler:

Portreler:

Maytaplı portreler bu tüyonun en iyi kısmı. Karanlık bir alan, sabit durarak poz veren bir arkadaş ve her kare için 2 maytap gerekiyor. 30 saniye süren olacağı için bu sürede 3 kare çekmek mümkün olacaktır. Bu fotoğrafların çoğu için ışıkölçeri olan Petri Color 35 kullandım. Ama aynı süreyi LC-A+’ya uyguladığımda da başarılı sonuçlar elde ettim.

Süreç ve detaylar -
1. Objeni homojen bir şekilde aydınlatmak için 2 maytaba ihtiyacın olacak.
2. Objenden 3" - 4 1/2" kadar uzakta durman gerek.
3. Maytapların ucunu birbirine doğru tutturarak ikisini aynı anda yakabilirsin.
4. Maytapları yüzlerinden ne kadar uzak tutacaklarını denemelerini sağla. Ellerini omuz hizasında açık tutup, maytabın ucunu biraz dışarı doğru tutmalılar. Çok yakın tutarlarsa yüzleri çok parlar, çok uzak tutarlarsa da fotoğraf çok karanlık çıkar

5. Poz veren arkadaşına, sabit durmanın önemini anlatmalısın. Pozlama 3 saniye kadar süreceği için, kırpılan göz ya da değişen bir gülümseme fotoğrafın bulanık çıkmasına neden olacaktır.

Bulanık Oğlan

LC-A+ kullanıyorsan, pozlama 3 saniye kadar olacaktır, ancak makinenin pozometresine de güvenebilirsin. LC-W ile süre 4 saniye, La Sardina, Sprocket Rocket, Fisheye(2) ve Diana Mini ile 6-8 saniye, Diana F+ ileyse 10-12 saniye olacaktır. Neden en açık diyafram değerine sahip makine ile çekim yapmaya karar verdiğimi anlamışsındır. Böylece modelimin sabit durması gereken süreyi kısaltmış oluyorum.

Biraz cesur hissediyorsan, tek maytapla da yapabilirsin. Pozlama süresinin iki katı kadar uzayacağını unutma. Işığın homojen bir şekilde yayılmasını istiyorsan, maytabı merkezde tutmalısın.

Maytaplarla oynamanın çok daha fazla yöntemi var ama buradan başlayabilirsin. Maytap depolayıp eğlen. Meraklı ve dikkatli olmaya devam et.

lomo-camkage tarafından, 2018-01-18 tarihinde ve #donanım #dersler başlığında yazıldı.

Bahsedilen Ürün

Lomo LC-A+

Lomo LC-A+

Lomo LC-A ailesi ile analog fotoğrafçılık ustası ol. Gölgeli vinyetler, göz alıcı renkler ve doygunluk ile tanınan "35mm Lomography görüntüsünü" elde et. Lomo LC-A, ayarlanabilir diyafram ayarına sahip klasik Rus makinesi. Lomo LC-A+ ile çoklu pozlama, 1600'e varan genişletilmiş ISO değeri ve deklanşör kablo girişi gibi ek özelliklere de sahip.

Daha İlginç Makaleler