İlk İzlenimler: Matthew Alexander ve Diana Instant Square

Matthew Alexander elinden her iş gelen bir fotoğrafçı. Canlı konserler, portre, manzara ve sokak fotoğrafları işleri arasında. Fotoğrafçılıkla şans eseri tanıştı ve aşık oldu. Yeni Diana Instant Square’i test eden Matt bizimle ilk izlenimlerini paylaştı.

Fotoğraf: Charlotte Rea

Dergimize hoş geldin Matt, bize biraz kendinden bahseder misin?

Ben Matthew Alexander, şu Hudson Valley’de yaşıyorum ama Atlanta, Georgia’ya taşınacağım – Gündüzleri dijital pazarlama ile uğraşıyorum, kalan tüm zamanımda ise fotoğrafçılıkla!

Kim ya da ne seni fotoğrafçılıkla tanıştırdı?

Komik bir hikaye aslında – Fotoğrafçılığa karşı hiç ilgim yoktu ama bir müzik grubundaydım ve sürekli fotoğrafçı kiralardık. 2017 yılında, arkadaşlarımdan birinin grubu (Never I – Charlotte’den süper bir grup, kesinlikle dinleyin!) 10 günlük bir turneye çıkıyordu, ben de işimden yeni ayrılmış, bir macera peşindeydim. Bana eski bir Nikon D50 ödünç verdiler, ben de YouTube’dan makine kullanımı ve fotoğrafçılığın temelleri üzerine bir şeyler izlemeye başladım. Charlotte’ten ayrıldıktan sonra, cebimdeki kalan paramı makine ekipmanlarına harcayıp, dijital pazarlama işimi de büyütmek için kendime fotoğrafçı demeye başladım.

Konserler gibi düşük ışık koşullarında çekimler yapıyorsun, bu tür ortamlarda çekim yapmakla ilgili deneyimin nedir?

Düşük ışık koşullarında çekim yapmak inanılmaz sinir bozucu, ama tek bir kare bile yakalayınca, tüm uğraşına değiyor insanın. Çok fazla konser fotoğrafı çekiyorum, genelde her etkinlikte 2000-3000 fotoğraf çekiyorum, aralarından belki 10 tanesini beğeniyorum. Çok zor bir iş ve portre ya da düğün fotoğraflarıyla karşılaştırınca çok az para ödüyor. Ama müzik ve arkasında yatan kültürü seviyorum, o yüzden gittiğim her yerde konserleri takip ediyorum! 10 kişi, 1000 kişi, hiç fark etmez.

Seni filme çeken ne oldu?

İlk başta film ile başlamamın bir sebebi, Syracuse’de bunu kimsenin yapmıyor oluşuydu. Fotoğrafçılığa başladığımda, bunu yapan çok fazla insan yoktu ve yeri doldurulamaz bir anı yakalamak çok sihirliydi. Film ile çekim yapmak hataya daha çok açık bir süreç, ama bu yeteneksizlikten dolayı gibi algılanmıyor. Hatalar filmdeyken çok daha etkileyici görünüyor, dijitalde öyle değil. Kusurlar çok çekici sanırım, bazı hatalar fotoğrafın mükemmel görünmesine olanak sunuyor.

Daha önce şipşak fotoğrafçılıkla uğraştın mı? Deneyimin nasıl oldu? Şipşak film ile çekim yapmanın hangi yönlerini seviyorsun ?

Aslında bir Lomo’Instant fotoğraf makinem var ve pek çok çekimde bunu kullanıyorum. Basın için çalışmıyorsam, konseri normal olarak çekip, sonra da beni hatırlamaları için şipşak fotoğraflardan birini grup üyelerine veriyorum, bir nevi kartvizitim haline geldi bu.

Diana Instant Square ile çekim yapmak nasıldı? Makinenin hangi özelliklerini sevdin?

Diana Instant Camera’yı çok sevdim, fotoğraflar çok şaşırtıcı bir şekilde pürüzsüz ama yine de Lomo topluluğuna özgü rüyamsı estetiği yansıtır bir şekilde çıktılar.

Fotoğraf: Charlotte Rea

Bu makine ile olan deneyimine dayanarak, onu nasıl projelerde kullanacağını düşünüyorsun? Diana Instant Square ile bir yere gitsen, burası neresi olurdu?

Sanırım Lomo’Instant fotoğraf makinemi onunla değiştirirdim, çünkü daha derin ve hatırda kalır fotoğraflar yaratıyor. Konser dışı herhangi bir mekanda kullanabilirdim. Ama sanırım yaz sonunda Yukon’a gitmek istiyorum, Calvin ve Hobbes’un Yukon-Ho’sunu okuduğumdan beri hayalim (Yukon ile hiçbir alakası olmasa bile). Birkaç düzine 35mm film, biraz şipşak film ve bir terabyte kadar hafıza kartı, sonra dağlara çıkıp dünyadan kopacağım birkaç günlüğüne de olsa.

Diana Instant Square’i anlatacak bir şarkı seçsen, bu ne olurdu?

Ah, dostum. Bununla alakası olmayan çok fazla müzik dinliyorum ama sanırım Dance Gavin Dance’den “The Jiggler” diyeceğim, çünkü bu çok komik bir şarkı, biraz da olsa makinelerle ilgili ve Dance Gavin Dance’e bayılıyorum.

Diana Instant Square kullanacak olanlara ne önerirsin?

Yeni kullanıcılar en azından bir paket film harcamaya ve indirimde bulduklarında film depolamaya hazırlıklı olsunlar. Makineye alışana kadar ilk fotoğraflar biraz garip çıkabilir, alıştıktan sonra da eğlenceli hatalar yapmaya devam edeceksin!

Fotoğraf: Charlotte Rea

Matt'in diğer işleri için instagram hesabı ve websitesine uğrayabilirsin.

sarahlindsayk tarafından, 2018-07-10 tarihinde ve #donanım #insanlar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler