Analog Yılım - 2018

3

Sanırım 2018 hayatımın en çok dijital fotoğraf çektiğim yılı oldu, ama bu tabii ki de analog fotoğrafçılığı geride bıraktığım anlamına gelmiyor!

Krediler: nural

2018 benim için değişik bir yıldı. Normaldeki göre çok daha az tatil ve dolayısıyla çok daha az analog fotoğraf çektiğim bir yıl oldu. Geriye dönüp baktığımda şipşak fotoğraflar hariç sadece 25 film kullandığımı fark ediyorum. Ama bu, 2018’in benim için pek çok yenilik getirdiği gerçeğini değiştirmiyor :) Peki 2018’de neler mi yaptım? İşte bir analog özet!

Krediler: nural

2018’e günübirlik bir Helsinki gezisi ile başladık. onur_idr ile trene atlayıp, Helsinki’ye gittik. Ama itiraf etmeliyim ki, kış ortasının soğuk havası ve kısa günleri, çok fazla dolaşmamıza olanak vermedi.

Krediler: nural

İlk donuk gölde yürüme deneyimimizi Ocak ayında yaşadık! Turku yakınlarındaki Littoinen gölüne gidip, korka korka da olsa buzun üzerinde yürüdük. Eski bir fabrika etrafına kurulu Littoinen hakkında daha önce yazdığım makaleyi de okuyabilirsin.

Krediler: nural

Yılın ilk yeni makinesi 2017 yılında Kickstarter üzerinden desteklediğim Lomo’Instant Square oldu! Lomo’Instant Square, Lomography’nin yeni kare format Instax film ile uyumlu ilk makinesiydi. İlk 2 filmi heyecanla, farklı ayarlar deneyerek bitirdim ve Ocak ayındaki İstanbul tatilimi de bu makine ile fotoğrafladım. Normalde Mini boy şipşak fotoğrafları seven birisi olarak itiraf etmeliyim ki, bu yeni kare boy da beni çok mutlu etti! Finlandiya’daki film fiyatları sağolsun, bu makineyi istediğim kadar kullanamamış olsam da, birazdan yazacağım çok tatlı bir projemde bu makineyi tercih ettim ^.^

Krediler: nural

Sonrasında uzzuunnn ve soğuk bir kış geldi tabii ki! 2017 Kasım ayında Finlandiya’ya taşındıktan sonra, yaşadığımız ilk gerçek kış bu oldu! Derece -20’yi gösterirken, hava durumu uygulamasının “hissedilen” -30 dediği günleri bile gördük. Fince fil kursumun da yılın en soğuk günlerinde başlaması ayrıca bir tatlıydı :) İnsan iki kat mont, atkı, bere, kalın botlar, vs. giyip, soğuğa karşı kendini koruyabiliyor da, benim gibi yer ıslaksa yokuş aşağı gitmek yerine yolunu değiştirecek derecede manyak bir insan için buzlu yollarda yürümek hiç de kolay olmuyor. “Merkeze 15 dk yürüme mesafesindeyiz” bir anda 45 dk’yı bulabiliyor hatta!

Krediler: nural

Yılın tek tatili Nisan ayında Barcelona oldu. Daha önce 2009 yılında Barcelona’ya gidip aşık olmuştum. Hatta ilk Lomography makinelerimden olan Fisheye No.2 ve Actionsampler fotoğraf makinelerimi da oradan almıştım. Ama Turku’dan gidince Barcelona çok kalabalık ve biraz bunaltıcı geldi, ama yine de keyifli bir tatil oldu. Tatil dönüşü kendi filmlerimi yıkamak için Tetenal C-41 aldım ama “hamile beyni” dedikleri şey yüzünden kimyasalları yanlış karıştırdım (yoksa dikkatsizlik değil kesinlikle) ve tatilde çektiğim 3 Lomography X-pro 200 filmim gitti :( Çok fotoğraf çekmenin faydası - 3 filmimin yanmasına rağmen, 3 filmim de kurtuldu ve çok güzel anı fotoğraflarım kaldı!

Krediler: nural

Sonrasında Finlandiya’nın son 50 yılda gördüğü en sıcak yaz ile karşılaştık. Finlandiya’da yaşayıp, sıcaktan şikayet edeceğimi hiç düşünmemiştim! Piknikler, günübirlik Helsinki ya da Naantali gezileri, parklarda yürüyüşlerle dolu bir yaz oldu. Lomo LC-A+’m ya da Leica M4-P’m hep yanımdaydı. Aynı yerlere gitsem bile, en azından farklı filmlerle farklı bakış açıları yakalamaya çalıştım yaz aylarında. Yaz ayrıca tatlı bir sürprizi de beraberinde getirdi!

Krediler: nural

Lomo’Instant Square’i istediğim kadar sık kullanamamış olsam da, yılın ilk yarısında her hafta bir fotoğraf çekmekten kendimi alamadım! Yaz boyunca giderek büyüyen göbeğim, Temmuz ortasında yerini minnoş bir oğlana bıraktı ^.^ her ne kadar sosyal medya ve LomoEv akışımı bebek fotoğrafları ile doldurmamaya çalışsam da, şimdi sürekli bebek fotoğrafları paylaşanları biraz daha anlıyorum sanırım.

Krediler: nural

En başta “artık daha fazla dijital fotoğraf çekiyorum” demiştim, bunun en büyük sebebi Bulut’un her anını fotoğraflama isteğim. Ama bu sürekli bebek fotoğrafı paylaşıyorum ya da hiç analog fotoğraf çekmiyorum anlamına gelmiyor tabii ki! Hala anı yakalamak için analog fotoğrafları tercih ediyorum, hala karşıma çıkan güzelliklere dayanamayıp deklanşöre basıyorum, hala farklı film ve makineleri denemeyi seviyorum. Yeni yılda da analog maceram devam edecek!

Şimdiden herkese mutlu yıllar!

nural tarafından, 2018-12-28 tarihinde ve #insanlar başlığında yazıldı.

3 Yorum

  1. morlice
    morlice ·

    Minä rakastan sinua! <3

  2. nural
    nural ·

    @morlice minäkin rakastan sinua <3 :)

  3. gokceneylul
    gokceneylul ·

    Çok keyifli bir makaleydi! Tebrik ederim :)

Daha İlginç Makaleler