LomoAmigo Hakan Serttaş Lomo’Instant Square ile Çekimde

Daha önce bizim için Lomo LC-A+’yı test eden LomoAmigo’muz Hakan Serttaş bu sefer de Lomo’Instant Square’i deneyi. Sonuçları merak ediyorsan, okumaya devam!

Hakan selam, Lomography Dergisi’ne hoş geldin. Seninle birkaç sene önce, Lomo LC-A+’yı denediğinde tanışmıştık. O günden bu yana neler yaptın?

Heyyo selamlar tekrardan. LC-A+ ile tanışmıştık, evet. Daha sonrasında LC-A+ ile bir şeyler çekmeye devam ettim, hala ediyorum. Elimde bolca yıkanmamış film var, bu ara onları yıkatmayı planlıyorum, ama bir türlü yıkatamadım. En yakın zamanda onları yıkatıp LC-A’ya devam etmeyi planlıyorum.

Seni tanımayan topluluk üyelerimize kendinden biraz bahseder misin?

Türkiye’de sinema eğitimi aldıktan sonra Polonya’da bulunan Lodz Film School’a gittim. Orda Director of Photography bölümüne katıldım, fakat şimdi yönetmen olarak reklam filmleri çekiyorum. Bir yandan da fotoğraf çekmeye devam ediyorum küçük fotoğraf hikayeleri deniyorum diyebilirim.

Projelerinde hala analog makineleri kullanmayı tercih ediyorsun. Hala analog fotoğrafları kullanman tarzını nasıl etkiliyor?

Evet hala analog makineleri tercih ediyorum, bu artık benim tam anlamıyla tarzımı oluşturuyor. Renkler ve filmin dokusu anlattığım hikayeleri daha gerçekçi kılıyor, aynı zamanda daha samimi olduğunu düşünüyorum. Anlatmaya çalıştığım hikayelerin genel olarak buna ihtiyacı var.

Bu sefer de bizim için Lomo’Instant Square fotoğraf makinesini test ettin. Bu makine hakkındaki görüşlerin nelerdir?

Lomo’Instant Square görünüş itibariyle eskiyi hatırlatıyor. Geçmişten gelen bir havası var. Tasarım olarak benim gerçekten beğendiğim bir fotoğraf makinesi. Lomo’Instant Square ile içerik üretmek çok daha eğlenceliymiş, bunu gördüm. Verdiği sonuçlar çok netti, tüm detaylara hakim olabildiğimi fark ettim. Kare formatta olması benim çok hoşuma giden bir özelliğiydi. Etkilendiğim başka bir tarafı ise renklerin doygunluğuydu, bu bana anlatılacak daha bir sürü hikaye olduğunu hissettirdi.

Bize yaz sonunda çektiğin bu seriden bahseder misin?

Yazın çektiğim seride bize yazın sıcaklığını hissettiren meyvelerin renkleri ve güneş ışığının sıcak tonunu birleştirmek istedim. Lomo’Instant Square bana bu renk tonlarını olabildiğince şeffaf gösterebilmemde yardımcı oldu. Bir manavın önünde, tenis sahasında yazın akşam güneşinin sıcaklığını fotoğraflara yansıyan gölgelerle aktarmak istedim.

Lomo’Instant Square’i daha önce kullanmamış olanlara ya da yeni başlayanlara neler önerirsin?

Daha önce kullanmamış olanlar için bunun sadece bir fotoğraf makinesinden daha fazlası olduğunu söylemek istiyorum. Deneyimleyebilecekleri şey geçmişten bu güne eski ve yeninin birleşiminden çıkan iyi bir tasarım örneği. Kullananlar içinse makineyle daha fazla zaman geçirmelerini öneririm, çünkü akıllarına gelebilecek her şeyi deneyebilmeleri için oldukça kullanışlı bir fotoğraf makinesi. Bu neredeyse Lomo’nun tüm fotoğraf makinelerinde var, yaşanılan bir hikayeyi cebinde taşıyabilme lüksünü veriyor bize. Hem de "old school" tarzda.

Gelecek günlerde seni neler bekliyor?

Gelecek günlerde beni nelerin beklediğini ben de pek bilmiyorum, ama Daasdesingrooom ile birlikte çektiğim fotoğraflardan oluşan ve daas’ın ilüstre ettiği bir Capsule Collection çıkartacağız. Tasarımlar hazır, bu ay içinde üretime başlarız gibi. İngiltere’de bulunan bir yayımcıyla çekeceğim yeni bir hikayeyi Photo Book yapmak için anlaştık onun çekimlerini yapıp bir an önce basımına geçmek istiyorum. Bunların haricinde de reklam işleriyle ilgilenmek zorundayım ama sürekli olarak çalışmayı bırakıp uzunca bir süre hiçbir şey yapmama hakkımı kullanmak istiyorum.

Tasarımları merak edenlere birkaç örnek:

Hakan'ın diğer işlerini görmek için Instagram, Behance ve Vimeo hesaplarını takip edebilirsin!

nural tarafından, 2019-01-08 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler