Can Tanrıseven ve Diana Instant Square ile Pinhole Deneyimi

Daha önce Lomo'Instant ile çektiği muhteşem çoklu pozlamaları paylaştığımız Can Tanrıseven, bu sefer de, tam Dünya Pinhole Fotoğrafçılık Günü öncesinde Diana Instant Square'in Pinhole özelliliğini test etti. İşte yorumları!

Diana Instant Square ile pinhole çekim yapmak nasıl bir deneyim oldu senin için?

Instant bir makine ile ilk defa pinhole çektim. O yüzden başta heyecanlandım, hatta hiçbir şey çıkmaz diye de korktum ya da ışık çok gelebilir patlar diye. Bu tip instant veya Polaroid makinelerde en büyük güzellik görüntünün hemen oluşması. Banyo tarama baskıyla uğraşmamak büyük lüks. Fotoğrafları çekerken başta bir ölçüm aldım ama baktım bu işin ruhu bu değil, ilk 2 kareden sonra sezgilerime ve o anki ışığa dayanarak çekim süresini belirledim. Aşağı yukarı gündüz daha çok gölge bölgelerde 30-45 saniye, biraz güneşte ise 15-20 saniye pozladım.

Kendi yaptığın makineler dahil, pek çok farklı makine ile pinhole çekim yapıyorsun. Diana Instant'ın farkı ne oldu diğer kullandığın modellere göre?

35 mm, 120 mm, hatta negatif kart kullanarak birçok pinhole çekim yaptım. Diana Instant Square ile en büyük fark tabiki şipşak film kullanması oldu. Mini'ye göre boyutu çok iyi, hatta bence bu square format instant filmler arasında en ideal ölçülerden biri. Kameranın tasarımı zaten ekol diana formunda, orta format hissi veriyor. En önemli avantajlarından bir tanesi de diyaframın çok düşük olması. F/150 diyafram cidden çok keskin görüntü almayı sağlıyor. Çoklu pozlama özelliği olması önemli, pinhole çektiğim için sadece 1 karede double denedim.

Bu aralar adını farklı fanzin projeleri ve sergilerde görüyoruz. Mecvuttaki projelerinden biraz bahseden misin? Gelecek günlerde seni neler bekliyor?

2017 de Fail Books ile instant fotoğraflardan oluşan Dadaizmir Fanzini'ni, 2018 de ise Suimasen Editions ile Sin adlı pinhole fotoğraflardan oluşan fotozine yaptım. Fanzin ruhunu eskiden beri seviyorum çünkü fanzin kitap gibi ağır bir şey değil, daha özgür ve yaratıcı olabileceğiniz bir alan. Şu an çok planlı bir işim olmasa da bu tip çalışmalara devam edeceğim.

Onun dışında eskiye göre daha çok İzmir'i fotoğraflıyorum. Daha çok herkesin gitmediği İzmir'in eski semtlerinde çekmeye çalışıyorum, eskiye göre kendi çevremde olan biteni arkadaşlarımı da daha çok çekiyorum. Bunlar hem bir anı oluyor hem de bir anlamda kendi yaşam öykümü belgeliyorum.

_Can'ın diğer fotoğraflarına LomoEvinden ya da Instagram hesabından ulaşabilirsin.

nural tarafından, 2019-04-26 tarihinde ve başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler