Lomography Yeni Başlayanlar için El Kitabı : Yeniler için Lomography Sözlüğü

‘Vignetting’ kavramı nedir? Peki LC-A+ ile ne ilgisi var ? ‘Cross-process(Çapraz Banyo)’ ne anlama gelir? Pinhole ve panoramik kameralar arasındaki farklılıklar nelerdir? Lomography’nin sayfasını eğer ilk kez inceleyip göz atıyorsanız bunlar gibi bazı farklı ve çılgın, anlam veremediğiniz terimleri fark etmişsinizdir. Endişelenmeyin. Çünkü aradığınız tüm fotografik terimler bu sayfada!

Kamera Tipleri

*Orta Format Kameralar * – Bu makinelere örnek vermek gerekirse Diana F+ ve Lubitel 166+. Bu makineler 120 'lik film kullanır ve büyük bir kare şeklinde fotoğraflar sunar.

Şipşak Kameralar – Şipşak kameralara şipşak film yerleştirilerek kullanılır ve birkaç saniye içinde çektiğiniz fotoğraf elinizde olur. Şipşak olmayan kameraları şipşak hale getirmek için instant backler kullanılır ve bizde de mevcuttur.LC-A+ ya da Diana F+ kameranızın üzerine LC-A Instant Back+ ve Diana Instant Back+ yerleştirerek kameranızı şipşak fotoğraf makinesine çevirebilir ve bu hissi yaşayabilirsiniz.

Panoramik Kameralar – Panoramik kameralar ile çektiğiniz her fotoğrafta normalden daha uzun fotoğraflar elde edersiniz.Sprocket Rocket, Spinner 360° & Horizon bu tip fotoğraf çeken makinelerdir.

İğne Deliği (Pinhole) kameralar – Bu kameraların önünde lens yoktur bunun yerine ufak bir delik (ya da fotoğrafçı terimiyle ‘küçük diyafram’) bulunmaktadır. İğne deliği kameraların tercih edilmesinin nedeni ise fotoğrafa rüyası bir görünüm vermesidir. Eğer bu görünüm ilginizi çektiyse Diana Multi Pinhole Operator; ile bu deneyimi yaşayabilirsiniz .Ayrıca Diana Multi-Pinhole Operator fotoğraf makinası sana 1, 2 ya da 3 kere pozlanmış pinhole’dan birini tercih etme opsiyonu sunmasının yanında farklı renk filtrelerini kullanmanıza olanak sağlıyor.

Balıkgözü (Fisheye) Kameraları – Bu kameralar benzersiz dairesel fotoğraflar elde etmenizi sağlar. 170° geniş açılı lensiyle, insan gözünün görebileceğinden daha büyük açılarla fotoğraf çekebilir; Fisheye kameralarıyla yakın çekimler yaparak eşsiz görüntüler yakalayabilirsiniz.

Çok Lensli Kameralar – Bu kameralar adından da anlaşılacağı gibi birden fazla lense sahiptir. Deklanşöre bastığınızda, filmde her bir lensin sağladığı farklı ufak kareler elde edersiniz. Örneğin Actionsampler ve Supersampler 4 lense sahip makinelerdir ve tek pozda 4 tane ardışık görüntü oluştururlar . Oktomat ise üzerinde 8 tane lens bulundurur ve yine aynı şekilde tek pozda 8 tane ardışık görüntü oluşturur. Pop9 9 lense sahiptir fakat bu makinede farklı olarak tek bir karede birbirinin aynısı 9 fotoğraf elde edilir.

Krediler: albeelee

Film Tipleri

35mm – Filmlerin en yaygın en çok kullanılan türüdür. Marketlerde ve fotoğrafçılarda rahatlıkla bulunabilir. Banyosu ise yaygın olarak çoğu fotoğrafçıda yapılmaktadır. 35mm film kullanan lomografik kameralardan birkaçı : LC-A+, LC-Wide, LomoKino, Spinner 360°, Diana Mini ve Sprocket Rocket. Genellikle 35mm film ile 36 poz çekebilirsiniz.

120 – Bu film orta formatlı makinelerde kullanılır. Örneğin Diana F+ ve Lubitel 166+. 120mm’lik film 35mm’ye göre farklı görünür ve 120mm’lik filmde görüntü daha ayrıntılıdır. Bir 120mm’lik film ile tercihinize göre 12 veya 16 poz çekebilirsiniz.120mm’lik filmi banyo yaptıracak yer bulmak biraz daha zordur fakat LomoLab'de rahatlıkla yaptırabilirsiniz.

110 – Lomography yeni nesil Analog meraklıları için 110’luk film formatını geri getirdi. Orca B&W 110 ya da Tiger Color Negative 110 bizden alabilirsiniz ve gelecekte daha fazla seçeneğimiz olacak. Eğer bir 110'luk Kamera istiyorsanız; Diana Baby 110’a bir göz atmanızda fayda var.

Renkli Negatif – Bu film filmler arasında, en sık görülen, kullanılan tiptir. Renkli Negatif 35mm ve Renkli Negatif 120mm bu linkler üzerinden alabilirsiniz. Renkli negatif filmi banyo yaptırdığınızda negatifleri elde edersiniz.; genellikle C-41 adı verilen bir işlem kullanılır.

Renkli DIA Film – Bu film negatif filmin aksine, banyo yaptırdığınız zaman pozitif film elde edersiniz. ==Renkli DIA 35mm film == and Renkli DIA 120mm film. bu linkler üzerinden alabilirsiniz. Renkli DIA Filmin banyo sürecinde E-6 adı verilen kimyasallar kullanılır. Fakat bizim gibi lomografi tutkunlar E-6 yerine bu film için yanlış olan C-41 kimyasalları kullanarak bu kuralı yıkar. Bu işleme Çapraz banyo(cross -processing) adı verilir ve sıklıkla daha renkli eşsiz fotoğraflar için kullanılır.

Kızılötesi Film – Kızılötesi Film kızılötesi ışığa duyarlıdır ve bu duyarlılık gözlerimizin gördüğünden farklı bambaşka fotoğraflara neden olur. Örneğin, ağaç ve yapraklar beyaz görünümde iken gökyüzü siyah olacaktır. Bu benzersiz efekt ile yaratıcı, farklı fotoğraflar oluşturabilirsiniz. Kızılötesi 35mm ve Kızılötesi120 film. ’e bu linkler üzerinden sahip olabilirsiniz.

Şipşak Film – Bu tip film adından da anlaşılacağı üzere şipşak kameralarda kullanılır. Şipşak filmler fotoğrafı çektikten sonraki banyo sürecine ihtiyaç duymaz ve birkaç saniye içinde fotoğraf elinizde olur. Gerçekten zekice düşünülmüş bir film türü.

Bayat Film – Her şeyin olduğu gibi filmlerinde bir hayat süresi vardır. Genel olarak bu tarihi geçmiş filmleri insanlar kullanma tercih etmezler fakat lomografi tutkunları gerçekten farklı ilginç sonuçlar elde ettikleri için bu filmleri özellikle kullanmayı tercih ederler. Çektiğiniz bazı pozlar belirsiz ve ruhani bir havası olurken, bazen de çılgın renk kaymalarıyla farklı fotoğraflar elde edersiniz.. Ve bayat film ile ilgili en iyi şey ise Bayat film'in nasıl ve ne sonuç vereceğinin bilinemez olması.

Krediler: fruchtzwerg_hh

Fotoğrafçılık Terimleri

Diyafram – Diyafram kelimesi kameranın içine giren ışığın girdiği deliğin boyutunu gösterir. Basitçe anlatmak gerekirse, büyük diyafram fotoğraf çekerken daha fazla ışığın kameraya gireceğini gösterir. Küçük diyafram ise daha az ışığın geçmesine izin verdiğini gösterir. Çoğu makine diyaframı ayarlamamıza izin verir; bunun yanında sabit diyaframlı makinelerde bulunmaktadır.

ISO – Bir filmin İSO değeri o filmin ışık hassasiyetini ifade eder. Düşük iso değerli fotoğraflar ışığa hassasiyeti azdır ve daha az grenli fotoğraf çekmenize olanak sağlar; berrak, güneşli bir günde bu iso değerli filmleri kullanmak en iyisidir. Bunun aksine, yüksek iso değerli filmler ışığa hassasiyeti yüksektir; bu tip filmler bulutlu günlerde ve gece çekimlerinde iyi sonuçlar verir.

Çapraz Banyo (Cross-Processing)(X-Pro) – Lomografik topluluğun favori tekniğidir. ‘Çapraz Banyo’ ya da X-Pro’ terimleri filmlerin banyo sürecinde geleneksel olandan farklı , ‘yanlış’ kimyasallar kullanılmasının bir sonucudur.Yani negatif filmi pozitil film kimyasallarıyla ya da pozitif filmi negatif film kimyasallarıyla yıkama sürecidir. Çapraz banyo sıklıkla vahşi, çılgın ve heyecanlı renkler oluşturmamızı sağlar. Daha detaylı bilgi için Guide to Cross-Processing

Çoklu Pozlama – Çoklu pozlama iki veya daha fazla fotoğrafın üst üste pozlandığı anlamına gelir. Lomography’deki bir çok kamera birden fazla poz çekmek için izin verir. Bunlardan birkaçı şunlardır LC-A+, LC-Wide, La Sardina, Diana F+, Diana Mini ve Sprocket Rocket.

Half-Frame – Half Frame kameralar bir standart 35mm poz üzerinde iki adet fotoğraf çekmek için izin verir.Bunun anlamı 35mm film ile normalde 36 poz çekebilirken Half-Frame kameralar ile 72 poz çekebilirsiniz.. İki adet bu özelliğe sahip lomografik kamera vardır . Bunlardan tatlı olanı Diana Mini ve tabiki marifetli LC-Wide

Sprocket Holes – Sprocket holes are one of the characteristics of 35mm film. They are little perforations which run along the edge of the film roll; sprocket holes hook onto the sprockets in your 35mm camera. Usually they aren’t exposed when you take a photo; but with cameras such as the Sprocket Rocket and Spinner 360°, you can expose the sprocket holes for some beautiful and unique looking photos!

Geniş-Açı – Geniş açılı objektif, standart objektiften daha fazla görüntü yakalar. İşte bir kaç geniş açılı lomografik kameralar : LC-Wide, Sprocket Rocket ve La Sardina.

Vignetting – Bu kelime fotoğrafın köşelerindeki parlaklık azalması anlamına gelir. Birçok lomografik makinede bu özellik bulunmaktadır. Bu etki dikkati fotoğrafın merkezine vererek çok daha sanatsal sonuçlar elde etmemize olanak sağlar.

Saturation – Bu kelime, bir fotoğrafın renklerinin doygunluğunu canlılığını ifade eder. Çok fazla sature fotoğraf renk ve kontrast yönünden doygun olur. Birçok lomografi kamerası naturel doygunlukta fotoğraflar verir, özellikle çapraz banyo işlemi yapıysa bu doygunluk daha da fazla olur.

tomas_bates tarafından, 2012-09-19 tarihinde ve #lifestyle #suggestions #recommendations #lomography-beginners-guide #ideas-by-photo-type #beginners-guide #camera-suggestions başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler