Şipşak Röportaj: Aykhut

Mayıs Ayı Şipşak Ayı kapsamında topluluğumuzdan tam bir şipşak fotoğraf düşkünü olan Aykut ile hoş bir röportaj yaptık. Deneyimlerini ve güzel fotoğraflarını merak ediyorsan okumaya devam et.

LomoEv: Aykhut

Şipşak fotoğraf çekmeye nasıl başladın?

Şipşak fotoğraf çekmeye 14 yaşımda eski bir kitapçıda polaroid 1000 rainbow makinasını görüp hayran kalmam sonucu başladım :) dükkan sahibi çalışmadığını söylemesine rağmen ısrarlarıma dayanamadı ve makinayı bana sattı, aslında tek problem film kasetine sıkışmış bir fotoğrafmış, o günden beri polaroid e aşık oldum:) sonra hiç elimden düşmedi, sürekli film arayışındaydım, yıllar boyunca çeşitli workshoplara katıldım, polaroid sanatçıları ile tanıştım, ama her zaman çok eğlendim.

Çektiğin şipşak fotoğraflar arasında en sevdiğin hangisi? Hikayesi nedir?

En çok sevdiğim fotoğraf tabii ki ilk çektiğim fotoğraftı:) elime alıp direk gökyüzüne doğrultup çektiğim, üzeri mantar kaplı renkleri bozulmuş ilk fotoğraf:) kim bilir kaç senedir o kaset o makinanın içindeydi.

Şipşak fotoğraf çekmeyi senin için çekici kılan nedir?

Şipşak fotoğraf bence apayrı bir şey. Onun elinizde yavaş yavaş oluştuğunu görmek, renklerinin solukluğu, sabit odak olmasından dolayı netsizliği, çerçevesi, her şeyi apayrı bir his.

Şipşak fotoğraf çekenlere tavsiyelerin neler?

Şipşak fotoğraf çekmek için maalesef öncelikle büyük bir bütçe gerekiyor. Makinaları ucuz olsa da maalesef filmleri ben kendimi bildim bileli hep pahalı olmuştur. Gerçi son yıllarda yeni nesil makinalar ve kullandıkları filmler sayesinde ucuzlamaya başladıysa da orijinal polaroid hala pahalı. Büyük bir sabır gerektiriyor. Aynı kareyi defalarca çekmek gerekebiliyor, birçoğunu başta çöpe atmanız gerekebiliyor. Hala oldukça deneysel oldukları için ne ile karışılacağınızı hiç bir zaman bilmiyorsunuz. Bir de maalesef fotoğrafları uygun koşullarda ve hatta özel üretilen dry age kitlerde saklamak gerekiyor. Ben bunu acı bir şekilde 100 e yakın fotoğrafımı kaybederek öğrendim.

Şipşak fotoğraflarını hangi makine ile çekiyorsun?

Genelde her makinayı kullanıyorum. Birçok makinam var, polaroid sx-70, 1000, 320, 600 supercolors, 600 esprit, one 600, spectra ve son yıllarda aldığım instax wide ve instax mini 25s. Hepsinin gerçekten yeri ayrı, hepsini kullanmak apayrı bir zevk.

Şipşak fotoğraflarını kurguluyor musun, spontane mi çekiyorsun?

Genelde makinayı ilk aldığımdan beri fotoğraflarımı spontane çekiyorum. Herhangi bir kurgulama yapmıyorum. Bu işi çok güzel yapan, harika kurgular ile harika işler çıkaran özellikle Japonya’dan birçok sanatçı ile tanıştım. Ama ben sanatçı değilim, sadece eğleniyorum.

Şipşak aşkın nedir?

Kesinlikle makinalarım, onları renkli filtre kağıtları ile kullanmam ve yarattığı sürprizler.

Şipşak nefretin nedir?

Maalesef çok narinler, filmlerini çekim öncesi ya da sonrası uygun koşulda saklamaz iseniz, ya da makinalarınıza iyi bakmaz iseniz, sizi büyük hayal kırıklığına uğratabilirler. Örneğin filmleri unutup x ray cihazından öylece geçirdiğim için kaç kaset çöpe attığımı ben bile unuttum.

erayalan tarafından, 2013-05-09 tarihinde ve #lifestyle #instant-back #sipsak başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler