Banyodan Taze Çıktı: Talihsizliklerle Dolu İlk Film Çorbası Deneyimim

1

LGBT Onur Yürüyüşü’ne katılmak için hazırlanırken elimde film kalmadığını fark edip üzülmüştüm ama ufak bir arama sonucu geçen yıl satın aldığım bayat Fotohome 400 filmini buldum. O an bu filmle bir deney yapmayı düşünmedim, her şey adım adım gelişti.

Başka bir seçeneğim olmadığı için taktığım, daha önce kullanıp hiç sevemediğim, renkleri sıkıcı, gren konusunda ne vereceği belli olmayan bu bayat filmle, Taksim Meydanı’ndan Tünel’e iki saat süren rengarenk yürüyüşte birkaç fotoğraf çektim. Ertesi gün, Sirkeci dönüşü bir iki bir şey daha çekerken bu filmle üst üste pozlama yapmaya karar verdim. Filmi bitirdikten sonra sarıp bir daha taktım. Galata Köprüsü’nde yürürken rastgele, bel hizasından fotoğraflar çekiyordum. Bu sırada pillerimin zayıfladığını fark ettim ancak Karaköy’de neredeyse bütün dükkanlar kapanmıştı. Bir seyyar satıcıdan pil aldım; LC-A’e uymadığını fark etmeden! Vizörden bakınca ışığın yandığını gördüğümden sorun olmadığını düşünüp sokak aralarında ve mağazalarda fotoğraf çekerek filmi ikinci kez bitirdim. Fotoğraflarda görünüyor ki çektiğimi sandığım ikinci tabaka aslında hiç pozlanmamış.

Krediler: gizmonox

Filmi sardıktan bir süre sonra, analog deneylerle dolu bir blog okurken uzun süredir yapmak isteyip ertelediğim film tahrip etme olayına girmeye karar verdim. Zaten bu filmi sevmiyordum ve fotoğraflardan ne çıkacağı belli değildi. Bu belirsizliği bir adım ileriye taşıyarak 600 ml kadar kaynamış suya üç tatlı kaşığı tuz, göz kararı sıvı bulaşık deterjanı, bir küçük paket silica gel ve filmi atıverdim. İki dakika karıştırdıktan sonra deterjanın içinde beyazlatıcı tarzı bir şeyin olduğunu fark edip filmi çıkarttım. Normalde filmler bir iki gün kadar bu tarz karışımların içinde tutulabiliyor. Benim işlemim daha kısa sürdü. Ertesi gün filmi durulayıp kurulamak için okulumun karanlık odasına gittim; zira banyoyu yaptırdığım yere problem çıkartmak istemiyordum.

Krediler: gizmonox

Talihsizlikler burada bitmedi. Filmi kuruturken karanlık odaya ışık sızdığını fark ettim. Filmin bir kısmında çıkmayan fotoğraflar, yandığı için de çıkmamış olabilir. Tek sorumlu piller değil! Ek olarak x-ray ışınları her daim vazgeçilmezim tabii ki.

Krediler: gizmonox

Ayrıca o gün, karanlık odada geçirdiğim ilk günümdü. Tecrübesizliğimi bu soyut çalışmalarda da görebilirsiniz. Aslında galiba bunlar en sevdiklerim.

Krediler: gizmonox

Hiçbir şey çıkmayabileceğini düşünerek, en kötü senaryoya hazır şekilde banyoya verdim bu filmi. Az da olsa fotoğrafların çıkması ve film çorbasının verdiği efektler sürprize sürpriz kattı. Fotoğraflardaki soluk, vintage havayı sevdim. Bu tarz karışımları diğer negatif filmlerde de kesinlikle deneyeceğim. Bir dahakine çamaşır deterjanıyla!

Krediler: gizmonox

2014-07-12 #lifestyle #deney #analog-yasam #istenilen-yazilar

Bir Yorum

  1. nural
    nural ·

    harika bir deney olmuş @gizmonox!! bu arada bence sorun pilde değil, ISO ayarında olabilir, pil çalışmasa ışık yanmazdı sanki :)

Daha İlginç Makaleler