Hafta Sonu Kaçamağı: Bursa-İznik-Trilye-Cumalıkızık

Hafta sonu için farklı bir yerlere gitmek istiyor fakat gidecek güzel yerler bulamıyor musun? Senin için iki günlük güzel bir tatil önerim var!

Hafta sonu evde oturmak yerine güzel bir tatil planı yapalım dedik ve sadece iki gün için düzenlenen turlara göz attık. En çok hoşumuza giden Bursa-İznik-Trilye-Cumalıkızık turuna bilet aldık, bavulları hazırladık, en sevdiğimiz fotoğraf makinelerimizi aldık ve yola koyulduk! Sabah yola çıktığımızda yolculuğun ilk durağı İznik oldu.

İznik
İznik, Bursa’nın güzel ilçelerinden bir tanesi. Aynı adı taşıyan İznik Gölü’nün doğu kıyısında, bağlı olduğu Bursa’nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Tarihçesinden biraz bahsetmek gerekirse İznik, Selçukluların ve Osmanlıların da bir dönem başkenti olmuş bir yer. Osmanlı idaresinde İznik, sanat, ticaret ve kültür merkezi olmuş. Orhan Gazi Medresesinde birçok ünlü ders vermiş. Osmanlı döneminin ilk cami, medresesi ve imareti İznik’te inşa edilmiş.14., 15. ve 16. yüzyıllarda İznik bir sanat merkezi olmuş, hala devam eden ve İznik deyince akla gelen dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretilmiş.
İznik’teki boş zaman aralığında İznik Ayasoyfa Müzesi, Yeşil Camii ve İznik’in güzel çarşısında çinilere bakarak vakit geçirilebilir, göl kenarında sakin bir çay molası istersen Marmara Bölgesi’nin en büyük gölü olan İznik Gölü kenarındaki kafelere gidebilirsin.

Cumalıkızık
İznik’ten sonra yıllardır olduğu gibi korunmayı başarmış küçük ama bir o kadar güzel bir köy olan Cumalıkızık’a geçiyoruz. Buraya vardığımızda hava karardığı için çok fazla fotoğraf çekme ve gezme fırsatı bulamıyoruz çünkü Cumalıkızık’ın daracık yokuşları oldukça karanlık. Biraz da bu köyün tarihçesinden bahsedeyim. Yaklaşık 1300’lü yıllarda kurulan köyün isminin kurucusu Osman Bey’in bu köyü Cuma günü kurduğundan dolayı Cumalıkızık olduğu rivayeti var. Başka bir rivayet ise, yakın köylerde oturanların Cuma namazı için bu köyü gelmesi bu köyün ismini verdiği yönünde. Ünlü “Cumalıkızık evleri” moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılmış ve genelde üç katlı. Belki de en ilginç görüntü evlerin sarı, beyaz, mavi, mor renklere boyalı olmasıydı. Bu renkli evler birbirine yapışık bir hizayla daracık sokaklara kurulmuş.

Trilye
Gezinin ikinci ve son gününde güzel ve tarihi yerleri gezmeye devam ediyoruz. İlk durağımız Rum evlerinin bulunduğu eski bir köy Trilye. Trilye’nin ilginç bir hikayesi var. Aforoz edilen üç papaz bu köye gönderilir ve burada kendi okullarını açıp kendileri gibi düşünen insanlar yetiştirmeye başlarlar. Eski zamanların zengin Rum köyleri arasında geçen Trilye tarihi binalar açısından da oldukça zengin bir köy. Gezilecek yerler arasında, Kemerli Kilise, Dündar Evi, Taş Mektep, Fatih Camii, Medikion Manastırı, Peleke Manastırı ve Avlulu Hamam bulunmakta. Aynı zamanda Trilye’de burada yapılan Kuluri simidini tatmanızı öneririm.

Mudanya
Trilye’den sonra Türk Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren anlaşma olan Mudanya Mütarekesinin imzaladığı yere geçiyoruz. İmzaların atıldığı binayı restorasyondan dolayı gezemesek de, Mudanya’nın yapısı beni büyülemeyi başarıyor. Kıyı şeridine kurulmuş evler ve restoranlar, oldukça sakin ve sessiz yapısı hafta sonu kaçamakları için ideal. Mudanya gezisi esnasında güzel sokaklarda gezmek ve girişe kurulmuş köylü pazarından alışveriş yapmak çok zevkli!

Bursa
Son olarak Bursa’ya gidip geziyi tamamlıyoruz. Bursa’nın merkezinde geçirdiğimiz zamanda muhteşem Bursa Kebabı’ndan yiyip, Bursa Saat Kulesi ve Kapalı Çarşı’ya uğruyoruz. Bursa’da gezilecek çok yer var!

İyi geziler!

modasentez tarafından, 2014-02-12 tarihinde ve #lokasyonlar #location #sehir-maceralari #istenilen #sehirden-kacis #35-mm-filmler #analog-fotograflar #sehir-rehberi başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler