Lomography x Zenit Yeni Petzval Lens Sanatçı Röportajı: Studio TM

Petzval Lens ile ilgili yeni bir güncelleme yapmaktan çok mutluyuz! Bir süredir Petzval Lens üretimiyle meşguldük ve sonunda prototip lensi Hong Kong’taki multidisipliner fotoğraf ikilisi Studio TM’ye bazı projelerini çekmeleri için verdik. Röportajımıza göz at!

Petzval ve Canon 5D Mark III ile çekilen fotoğraf

İsim: Studio TM (Topaz Leung ve Martin Cheung)
Ülke: Hong Kong
Websitesi: www.studiotm.hk
Fotoğraf Makineleri: Lomography, Rolleiflex, Canon 5D Mark II ve Mark III, DIY pinhole fotoğraf makineleri

Fotoğrafçılıktaki ilk deneyiminiz neydi?

Biz fotoğrafçılığa tamamen farklı yollardan başladık. Topaz Hong Kong Lomography’de stajyerdi ve fotoğrafçılık hakkındaki bilgilerini o zaman öğrendi; her türlü Lomography fotoğraf makineleri ve filmlerle fotoğraf çekme şansı oldu. Bu deneyimden sonra Topaz akademik olarak da fotoğrafçılığa ilgi duydu ve okulda birkaç ders aldı. Martin 1996-2002 yılları arasında Avustralya’da güzel sanatlar okudu ve başından beri akademik olarak fotoğrafçılığa ilgisi vardı.

Studio TM

Yaşam açısından fotoğrafçı olarak çalışmanın en zor kısmı nedir?

Yaşamak için fotoğrafçı olmak demek, ticaret yani iş kısmıyla ilgilenmemiz demek ve bir çekimin artistik tarafı yerine müşteri iletişimi kurmak demek. Ancak, bizim iş açısından farklı yaklaşımlarımız var. Ticari fotoğrafçılık projeleri dışında, farklı okullarla işbirliği yapıp sanat eğitimi, çeşitli atölye çalışmaları ve fotoğrafçılık kursları yapıyoruz. Ayrıca, yaptığımız çalışmaları hem şehirde, hem de yurtdışında kendimizi tanıtıp farklı projeler ve müşteriler elde etmek için sergiliyoruz.

Petzval Lens ve Canon EOS-1 ile çekilen analog fotoğraflar

Projelerde analog ya da dijital makine kullanacağınıza ne zaman karar veriyorsunuz?

Karar tamamen projenin doğasından çıkıyor. Moda çekimi, reklam çekimi gibi daha hızlı işleyen projeler için müşterilere hemen geri dönüş yapabilmek adına dijital kullanıyoruz. Ancak, editörleri ve yöneticileri ile yakın temasta olduğumuz film veya dergi çekimlerinde çekimlere uygun filmler seçip, Rolleiflex ve Lomography fotoğraf makinelerini kullanarak daha yaratıcı çekimler gerçekleştirebiliyoruz.

Petzval ve Canon 5D Mark III ile çekilen fotoğraflar

Reklam çekimleri ve sanatsal çekimler arasındaki dengeyi nasıl kuruyorsunuz? Her iki alanın farklılıkları çekim ve yaratıcılık süreçlerinde nedir?

Biz reklam çekimleri de, sanatsal çekimler de yapıyoruz. Bizim Hong Kong’daki diğer reklam stüdyolarından çok daha farklı bir arka plan ve yaklaşımımız var, ayrıca STKlar dâhil olmak üzere çok farklı sektörlerden müşterilerimiz var. Denge ile ilgili olarak, kesinlikle belirli bir bölünme yok fakat tahmini olarak %40 sanatsal projeler, %60 ticari projeler diyebiliriz.

Süreç farklılıkları olarak baktığımızda ise ticari projelerde kesinlikle müşterilerimize belirli bir yapı ve düzen içinde istediklerini tam olarak karşılama şartıyla çalışıyoruz. Sanatsal projelerde ise beyin fırtınası yapmak ve farklı bir şeyler üretmek için çok fazla yaratıcı oda var.

Petzval ve Canon 5D Mark III ile çekilen fotoğraflar

Büyük markaların, artistlerin ve ünlülerin fotoğraflarını çekme, onlarla çalışma şansınız oldu – başarılı olmak isteyen fotoğrafçılar için herhangi bir tavsiyeniz var mı?

İlk olarak “başarılı fotoğrafçı” olgusunu açıklamamız lazım. Biz oldukça şanslıydık ve gerçekten çok iyi fırsatlar yakaladık fakat bu sonsuza kadar sürümeyecek. Profesyonel fotoğrafçı olarak çalışmak sadece fotoğraf tekniklerini bildiğimizi kanıtlamak değil, aynı zamanda yönetme, koordinasyon ve iletişim yeteneklerimizin de olduğunu kanıtlamaktı. Müşteriler ajansları sadece yaratıcı gruplarından dolayı seçmiyor bu nedenle ajanslar bütün hizmetlerini dolu bir paket olarak sunmak ve üretimlerini zamanında tamamlamak zorunda. Aslında fotoğraf çekim kısmı projenin sadece %25’ini oluşturuyor, geri kalanı hazırlık ve yönetim olarak tamamlanıyor. Biz gerçekten sağlam bir iş çıkması için iyi bir kavramsallaştırma, sunum, proje yönetimi, zaman yönetimi ve iletişimin çok kuvvetli olması gerektiğini savunuyoruz.

Petzval Lens ve Canon EOS-1 ile analog fotoğraflar

Petzval Lens ile çekim deneyimin nasıldı? İlk çekimlerini yapacaklar için neler önerirsin?

Petzval Lensi denediğimiz kısa süreçte, lensin yeteneğini en üst düzeye çıkarmak için farklı yaklaşımlarla çalıştık. Örneğin, obje ve lens arasındaki odaklama alanını daraltmak için fotoğraf makinesi ile lens arasına ek bir körük kullanarak close-up lens ekledik. Arkadaşımız Sue Chow ile yaptığımız deneyler sonucunda, close-up lens kullanarak Sue’nin kirpik seviyesine kadar çekim yapabilmeyi başardık. Petzval Lensin bu özelliği sayesinde modelimizin yüzünü romantikleştirerek gerçekçi çekimler yapabildik ve bunu sevdik. Neyse ki arkadaşımız burnunun dibindeki fotoğraf makinesinden çok da rahatsız olmadı!

Petzval ve Canon 5D Mark III ile çekilen fotoğraflar

Bu lensle şimdiye kadar çektiklerin arasında en çok beğendiğin fotoğraf hangisi? Neden?

Biz lens ile iki durumda çektik. İlk çekimlerimizi lensin orijinal durumuyla yani close-up lens kullanmadan yaptık, objeyle aramızda 1.1m vardı ve bu çekimlerde arka plandaki girdap etkisini açıkça görebilirsin. İkinci çekimler close-up lens kullanarak modele en fazla yaklaşabileceğimiz seviyeden çektiklerimizdi. Biz kesinlikle yakın çekim fotoğraflarına daha çok düşkünüz çünkü bu çekimlerde modelin hassas saçları, pürüzsüz dudakları ve kirpik detayları modelde bir samimiyet oluşturduğunu düşünüyoruz.

Ve son olarak, bugüne kadar karşılaştığın en komik, garip, ya da “beklenmeyen” fotoğrafik olay neydi?

Kesinlikle bizim garip, komik ve en beklenmedik fotoğraf anılarımız daha çok sanatsal projelerden çıkıyor. Örneğin, sinema dışında dev bir pinhole fotoğraf makinesi yaratmak için Kubrick ve Broadway Sineması ile çalıştık. Tiyatro salonlarından birini pinhole fotoğraf makinesine dönüştürdük ve sinemanın dış görünümünü anlatan büyük bir fotoğraf kolâjı ürettik. Martin tarafından yapılan kızarmış ördek pinhole fotoğraf makinesi de şimdiye kadar yapmış olduğumuz en provokatif ve komik projelerinden biriydi.

Petzval Lens ve Canon EOS-1 ile çekilen fotoğraflar

Teşekkürler! Yakında daha fazla Petzval Lens çekimleri sunacağız!

Lomography x Zenit Petzval Lens şimdi Lomography Online Dükkan’da ön siparişte. Lensler sipariş verilen sıraya göre gönderilecek; tarihi lensin için ön sipariş vererek güvenceye al!

tattso tarafından, 2013-12-18 tarihinde ve #insanlar #slr #hong-kong #dslr #lomoamigo #martin-cheung #petzval #canon-5d-markii #studio-tm #topaz-leung #petzval-artist-interview başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler