Lomography x Zenit Yeni Petzval Lens Sanatçı Röportajı: Ricardo Quaresma Vieira

Portekiz’in Pontével adlı küçük kasabasında doğan Ricardo, ilk sergisini 15 yaşında açtı. Film ve fotoğraf hakkındaki engin bilgisinin yanı sıra, birçok sanat projesinde yer aldı. Ricardo’dan Canon fotoğraf makinesi ile yeni Petzval Lens’i kullanmasını istedik ve çekimler sonrasında deneyimlerini sorduk. Röportajın tamamı için okumaya devam et.

İsim: Ricardo Quaresma Vieira
Ülke: Portekiz
Fotoğraf Makinesi: Canon 5D MII

Bize fotoğrafçılık hakkındaki ilk deneyimlerinden biraz bahseder misin?

Babam bir fotoğrafçı, küçüklüğümden beri analog fotoğrafçılık hakkında pek çok şeyi ondan öğrendim; hem renkli, hem de siyah-beyaz fotoğraflar hakkında tüm bildiklerimi. Hala evimde babamın doğumum sırasında çektiği garip ama havalı fotoğraflar var, her ne kadar annemin rızası olmasa da. Sonra üniversitede film (hızlı fotoğrafçılık) okumaya başladım. Benim ilk profesyonel deneyimim film yapmak ve fotoğrafçılık; ve ikisini de hala kullanıyor ve seviyorum. Kısa filmler, stop-motion, editoryal çekimler, reklam, portre ve sergiler… Her gün bir şeyler öğreniyorum ve esas şimdi gerçek okulda olduğumu düşünüyorum!

Yaşam açısından fotoğrafçı ve sanatçı olarak çalışmanın en zor kısmı nedir?

Şimdiki zamanda gelecek zamanı yaşadığımızı düşünüyorum. Toplum akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi yeni teknolojilerin yardımıyla, görüntü tüketimi bağımlısı haline geliyor; bu durum dijital görüntüler için yeni bir çağ. İnternet evrimi son yıllarda oldukça hızlıydı ve günümüzde görüntüler – fotoğraflar ve videolar – herkesin hayatında büyük bir yer kaplıyor. Eastman Kodak firmasının yaklaşık 100 yıl önce istediği gerçek fotoğraf demokratikleşmesi şimdi oluyor. Ben bunun da resimden fotoğrafçılığa, siyah beyazdan renkliye ve analogdan dijitale geçiş gibi yeni bir evre olduğuna inanıyorum. Artık zaman, iletişimde sınır tanımadan, yazı sistemini bile geride bırakan, iletişim için önemli rol oynayan görüntü ve fotoğrafların zamanı.

Petzval lensle ilk deneyiminden biraz bahseder misin? Lensi ilk defa kullanacaklar için neler önerirsin?

Bu lens ile alınabilecek bütün detaylardan çok etkilendim. Portreler için ideal olduğunu biliyorum ama bu lensi her zaman ve her alanda kullanmak istedim. Bu nedenle portre, büyülü Lizbon ışıkları ve Guincho plajında sörf fotoğrafları çektim. Bu lens alışılmadık fakat oldukça sağlam ve arzu nesnesi haline gelebilecek bir lens. Odağı f/stop 2.2 ayarlamak zor olabilir ama manuel olarak ayarlayabilirler, bazen eğim ve kaydırma lensiyle aynı sonuçlar alınabiliyor. Stüdyo ışığında f/stop 8 kullandım ve sonuçlar muhteşem oldu. Hatta lens ile ters denemeler bile yaptım; makro lens gibi kullanmak için sol elimle tuttum ve sonuçlar etkileyiciydi. Bu lens ruhunda “sinema” yazan filmler gibi, kendi yaratıcılığını ve sinematografik (nerdeyse antik) teknikleri kullanarak nasıl en iyi sonuçlar elde etmen gerektiğini bilmelisin.

Bu lens ile çektiğin en favori fotoğrafın hangisi? Neden?

Zor bir soru… Belki plaj fotoğrafları olabilir. Oldukça sakin görüntüler, bana Praia do Guincho’da yakın arkadaşlarla geçirilen güzel akşamüstlerini hatırlatıyor.

Dijital fotoğrafçılık yerine film fotoğrafçılığı tercih etmenin ne gibi avantajları olduğunu düşünüyorsun?

İnsanlar analog fotoğraf makineleriyle çekerken deklanşöre basmadan önce iki kez düşünüyorlar. Bu “modern zamanlar” için oldukça farklı bir ritim, bu sizi daha fazla düşünmeye itiyor… Ama artık belirli sınırlar yok dijital ve analog bir arada mutlu bir şekilde yaşayabiliyor! Ne olursa olsun, fotonlar her zaman var.

Son olarak, fotoğraf çekimlerinde başına gelen unutamadığın en komik, en garip ya da en “beklenmedik” olay neydi?

Stereoskopi benim için en komik, garip ve “beklenmedik“ fotoğrafik bir olaydı.

Ricardo’nun çalışmalarını takip et

Lomography x Zenit Petzval Lens şimdi Lomography Online Dükkan’da ön siparişte. Lensler sipariş verilen sıraya göre gönderilecek; tarihi lensini ön sipariş vererek güvenceye al!

matej_mjaw tarafından, 2014-01-08 tarihinde ve #insanlar #art #fashion #film #black-and-white #lisbon #street-photography #lens #zenit #lisboa #analogue-photography #photographer #camera-reviews #vieira #lomography #portraits #long-exposures #landscapes #portugal #exhibitions #lomoamigo #ricardo #quaresma #petzval #petzval-artist-interview başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler