LomoAmigo: Sapan Grubundan Baykal Ada ile Metropol Hayatı

Haziran ayı LomoAmigo’muz, Sapan grubunun solisti Baykal Ada: “Fotoğraf da müzik de an aktarımıdır” diyor. Önce bol bol LomoKino kolunu çeviren, sonra da LC-A+ deneyimleyen Baykal ile keyifli bir söyleşi yaptık.

2010 yılı başında Baykal Ada, Cihan Deniz ve Hikmet Altınyıldız’ın kurduğu Sapan, Türkiye’nin en başarılı indie-rock gruplarından biri olarak gösteriliyor. 2014 başlarında yayınlanan ‘Anlık İzler’ albümü ile yükselmeye devam eden grubun solisti Baykal Ada, Lomography dünyasına giriş yaptı. LomoKino ve LC-A+ kullanan Baykal’ın çektikleri bu akşamki LC-A 30. Doğum Günü Partisi'nde mağazanın duvarlarına yerleşecek.

Bize kısaca Sapan’dan bahseder misin? Nasıl başladı maceranız?

Sapan 2010 yılından beri faal. Hikmet ile internet vasıtasıyla tanıştım. O zamanki grubuna gitarist arandığına ilişkin verdiği ilana yanıt vermemle başladı maceramız. Çok kısa bir süre içerisinde, grup beste grubu hüviyetini kazandı. Cihan’ın gruba dahil oluşu da bir o kadar çabuktu. Tahsin geçtiğimiz yıl, bu sularda katıldı Sapan’a.

Analog fotoğraf çekmeyi sevdin mi, seni en çok ne heyecanlandırdı?

Oldukça keyifli oldu benim açımdan. Fotoğrafla çok haşır neşir olmamıştım bugüne kadar. Cep telefonundan, ne çektiğimi görerek pek de düşünmeden çekmeye alışığım. Çok deneyimli olmamamla da ilgisi olabilir, ancak analogla çekilen karenin bir sürpriz barındırması ve sonucun tam olarak tahmin edilemez olması beni en çok heyecanlandıran şey oldu.

Başka analog eşya kullanıyor musun (Not defteri, Plak vs.)?

Şarkı sözü ve şiir yazdığım bir not defterim vardı fakat bir süredir ikisini de pek yaptığım söylenemez. Gitar efekt pedallarımın büyük bir kısmı analog.

LomoKino ile çekim yaptın. LomoKino’yu iki kelime ile tanımlasan, ne derdin?

Geçmişin izleri.

LC-A+’yı da deneme fırsatın oldu? Onda en çok neyi sevdin?

Kullanışlılığını sevdim sanırım. Kendimi sokakta gezen bir ajan gibi hissettim zaman zaman.

Şimdiye kadar çektiğin fotoğraflarından en sevdiğin ve en özel olan hangisi?

Çoklu pozlama tekniği ile çektiğim metro fotoğrafı.

Fotoğraf ve müzik arasında bir bağ var mı sence?

Her ikisi de an aktarıcısı. Fotoğraf öncesi ve sonrası olan ve olacak bir anı yakalayıp, tek bir göz kırpma süresine daraltırken, müzik, anın doğurduğu hissiyatı zamana yayarak işler.

Sapan’ın yeni projeleri var mı?

Şu an için bazı şarkılara klip çekme projeleri belirmekte. Yaz aylarında da bazı şarkıların akustik hallerini kaydetmemiz söz konusu. Ancak planlanmış bir şey yok şimdilik.

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak isterdin?

Şu an yurt dışında bir festivalde çalıyor olmayı isterdim herhalde.

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek istersin?

Diane Kruger.

lgs_istanbul tarafından, 2014-06-13 tarihinde ve #videolar #insanlar #lomo-amigo #istanbul #lca #lc-a #lomoamigo #sergi #lomokino #sapan başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler