Petzval Sanatçısı: Boby'nin Rock 'n Roll Fotoğrafları!

Boby, yaz festivalleri boyunca birkaç grubu Petzval lens ile fotoğrafladı. Rock ‘n Roll, olağanüstü Petzval fotoğrafları ve Boby’nin açık sözlü kişiliği, bu özel röportajdan beklemen gerekenlerden sadece birkaçı!

İsim : Boby Allin
Lokasyon : Lambesc – Villejuif, Fransa

Merhaba Boby! Bize kendinden birkaç kelimeyle bahseder misin?

Bira, sakal, müzik, fotoğraf ve bira.

Müzik fotoğrafçısı olmanın en çok hangi yönlerini seviyorsun?

Yeşil odada taptaze biralara sahip olmak ve grubu tüm tur boyunca takip etmek. Müzik fotoğrafçısı olmakta ilgimi çeken bir şey varsa, o da bu. Bir grubu çekmeye başladığın zaman – benim için Deluxe ve Chinese Man – anlatacak bir hikayen oluyor. Sadece, arşivini büyütecek bir seri için fotoğraf çekmiyorsun. Bunu yapan çok insan var etrafta, bu yüzden konser yarışlarını durdurdum. Hala konser fotoğrafları çekiyorum ama sevdiğim sanatçıları ya da bana para verenleri. Ebediyen başarısız bir müzisyen olaran, her zaman bir rock yıldızı olma hayalini kurdum, ya da en azından birini takip etmek. Bu, “Almost Famous”ı seyreden her çocuğun hayalidir. Gerçek hayatta o kadar fazla kız hayran ve çılgınlık yok ve tur otobüsleri o kadar muhteşem değil. Ama kimin umurunda? Buradayım ve olağanüstü bir şey yaşıyor gibi hissediyorum. Deluxe’ü ilk seyrettiğimde, bir barda 15 kişiye çalıyorlardı. Harikaydı ve kokteyller art arda geliyordu, ve grup 2 metrekaralik bir alanda sıkışmıştı. Şimdi, bu çocuklar Bataclan konser salonunu 2 ay önceden dolduruyor, Trianon’da çaldıktan sonra, iki kere Cigale’de ve bir kez de Zenith’te Chinese Man ile çaldılar.

Boby’nin çektiği Deluxe fotoğrafı

Bir sanatçı ya da müzisyen fotoğraflamak için en iyi koşullar nedir?

İlk ve en önemli şey sarhoş olmamak. Denedim ve bunun üretkenliğimi azalttığını fark ettim. Daha ciddi olarak, en iyi durum ise sette her yere gidebiliyorsan ve işini iyi yapan bir ışık mühendisin varsa, ne istiyorsan onu yap. Işık mühendisi olmadan, fotoğraf da olmaz, bu kadar basit. Deluxe’ün mühendisi ile çalıştığım için çok mutluyum. Punk, anarşist, vegan ve sandaletli görünümüne rağmen işini gerçekten çok iyi yapıyor. Işık şovları gerçekten harika, fotoğraflaması zor olsa da..Arka planlar, flaşlar, lazerler, ejderha ateşleri hatta iyi modundaysa uzay roketi bile sahnede olabiliyor. Tüm bunlar, eğer iyi bir fotoğraf çektiysen daha da ödüllendirici oluyor. Yine de sahnede çok fazla duman olmasını sevmiyorum ama şikayet etmekten kaçınıyorum. Evet, aslında bilmiyorum… ortalamaya göre çekim koşullarından çok şikayetçi değilim: eğer iyi değillerse… olsun… iyi olması gereken benim. Bundan bahsetmişken, konser fotoğrafçıları için hazırladığım küçük bir tablo var:

Boby’ye göre müzik fotoğrafçılığı mesleği!

2%: sağlam çizmeler
5%: rötuşlar, promosyonlar, yayınlar
6%: çekim
87%: şikayet etme

Bilirsin, müzik fotoğrafçıları özel bir ırk…Tamamen sıkıcı birçok güzel şey yapmaları için bir püf noktaları var. Son moda, çoklu pozlamanın sıkıcı olduğunu söylemek. Ama çoklu pozlamaları film ile çektiğinde, gerçekten harika sonuç veriyor. Önceki sahneyi aklında tutmalısın. Bunu yapmazsan sonuç başarısız olur. Banyo sürecine kadar beklemek çok heyecanlı ve sonuçlar tamamen sürprizli. Süper güzel de olabilir, süper eğlenceli ya da gerçekten süper kötü de ama her türlü süper! Bunu dijitalde yapmaya çalıştım. Sınısız çoklu pozlama yapabilir ve ilk çektiğin fotoğrafı kontrol edebilirsin.. İşte orada büyü yok. Aynı zamanda bunu Photoshop’ta da yapabilirsin, sadece %100 sıkılarak. Filmi alevlendirmek, dijitali eskitmek tartışmaları yapmak istediğimi düşünenleri duyabiliyorum. Ama istemiyorum, zaten aynı şey olurdu.

Petzval Lensi ilk gördüğünde en düşündün?

“Selam egzotik güzel.” Kimse kayıtsız kalamaz: rengi, şekli, görünümü, özellikleri.. La Cité de la peur filmde araba tanıtımı yapıyor gibi görünüyordum. “Kullanmak için harika bir lens”. Ama gerçekten, onu gördüğümde çok sevdim. Ağırlığından birazcık şikayet etsem de bana çok fazla ağır gelmedi. Vites kullanıyor gibi hissettirdi, bana göre bu dezavantajdan çok bir avantaj. Rock en Seine festivalinde onu ilk kullandığımda, gerçekten herkesin bana baktığını hissettim. Pekala….bana değil.. Petzval’e. İnsanların dikkatini çekiyor.

Boby tarafından Rock en Seine festivalde çekilmiş Die Antwoord fotoğrafı.

Onunla çektiğin fotoğraflardan biraz daha bahseder misin?

Rock en Seine’de çekime başladım. Onu biraz eğitmek ve odak ile çalışmaya alışmak için harika bir yoldu. Airbourne gibi konserler en kolay değildir, ama bu çocuklar yanıyor. İlk Petzval testi için, Arctic Monkeys, Crystal Fighters, Warpaint, Thurston Moore, Airbourne, Tinariwen gibi birçok grup çektim…

Onu iki gün kullandıktan sonra, sonunda kullanımı gerçekten kolay gelmeye başladı. Aynı zamanda Petzval’in diğer lenslere göre daha parlak olduğunu düşünüyorum (yani: Petzval’deki f.4 diyaframı, diğer lenslerin f.4 diyaframına göre daha parlak. Bu belkide plasebo etkisi olabilir, ama yine de böyle hissediyorum, şimdi bırakalım uzmanlar karar versin).

Daha sonra onu, ilk albüm kapağı çekimime götürdüğüm. Louis Delort & The Sheperds için çekim yapacaktım. Gerçekten endişeliydim ve birazcık aptal olduğum için gerçekten iyi kullanmayı bilmediğim bir lensi yanımda götürmeye karar verdim. Ama asla bilemezsin, belki birazcık şansla harika çalışır! Ve haklı çıktım çünkü sonunda, albüm kapağı ve bazı basın fotoğrafları için Petzval fotoğrafını seçtiler.

Louis Delort & The Sheperds’ın yeni albümleri için Boby’nin yaptığı çekim

Aynı zamanda Louis Bertignac’in Rock Ur Life sırasındaki röportajında da onu kullandım. Ama yönetim takımı benim fotoğraflarımdan birini seçmedi… Bu hiç başıma gelmemişti. Sanırım takımı, fotoğrafları hakkında oldukça sıkı çalışıyor. Yazık: bu çekimi Pantheon’un önünde, harika bir gün batımında yaptık. Kişisel olarak algılamamı söylediler, ama öyle yaptım. Boşa giden iki film beni çok sinirlendirdi. Ama bu bir oyun, bunu kabullendim. Ve aslında Louis Bertignac gerçekten iyi bir çocuk. Onunla 15 dakika geçirdim ve benim için güzel bir anı oldu.

Petzval ile çekim yaparken hoş sürprizler yaşadın mı?

Tüm kızlar tam anlamıyla bana bakıyordu. Tüm erkekler de! Ama daha önce söylediğim gibi: ağırlığı beni şaşırttı (çok ağır değil), öğrenmek çok kolay, aydınlatma, girdap etkisi, o Bokeh, fotoğrafların kalitesi, hem dijital hem de film ile kullanılabilmesi.

Boby’nin çektiği Airbourne fotoğrafları.

Çektiğin fotoğraflardan oluşan serinin bir anektodu var mı?

Rock en Seine’ın ilk gününden sonra, Deluxe ve M. arasında bir film için Fransa’nın güneyine geri döndüm. Diyafram plakalarının şekillerini fark ettiğimizde (damla, yıldız, elmas…) kendi diyafram plakamızı yapmaya karar verdik. İkinci kez düşünmeden, penis şekilli bir diyafram plakası yapmaya karar verdik. Kolay olmadı çünkü şekil biraz küçüktü ve büyük alan derinliği olmadan görünmesi zordu. Ertesi gün Thurston Moore’u çoklu pozlama yaparak denedim ve çalıştı. Etrafında birkaç yeşil penis şekli oldu, mutlu olmak için daha fazlasına ihtiyacım yoktu.

Sadece F100’üm ile daha fazla kullanmadığım için pişmanım… Açıkçası, Petzval ile çekim yaparken, film için gün batımı çekmeliydim ve çoklu pozlama yapacak bir sanatçı bekledim. F100’ü 4 haftadır her yere yanımda götürdüm, salak gibi doğru anı bekledim. Onu, Sziget festivale bile götürdüm…Yine de bunu Rock en Seine’da yapacak zaman bulamadım. Sonunda, 5 hafta bekledikten sonra, onu Louis Delort’in portre çekimi için kullandım, ve bildiğiniz gibi kullanılmadı. Bu yüzden 5 hafta F100’ümü kullanmadım. Sanırım iki gün Petzval ve F100 kullandım, ve sonuçları gördüğümde daha fazla zamanım olmadığı için çok sinirlendim.

Boby’nin Petzval ve el yapımı diyaframı ile çektiği Thurston Moore fotoğrafları

Petzval lensi konserlerde kullanmak isteyenler için herhangi bir tavsiyen var mı?

Çekmek istediğin şeyi iyi seç. Bodrum katında ya da Airbourne festivali sırasında bir punk grubuysa, biraz riskli bir çekim olabilir. Ama karmaşık şeyleri seviyorsan, bunu yapabilirsin. Tüm bunların yanında, ben Queen of the Stone Age konserine Hasselblad ile gitmiş bir adamım yani… En iyisi, konserde sanatçıya en yakın olduğun yer: bu Petzval kullanmak ve harika bokehi almak için en iyi yol.

Petzval aynı zamanda portre fotoğrafçılığı için de harika. Dış çekimlerde, yeşilli bir arka plan ile sonuçlar fantastik oluyor. Petzval’in yarattığı girdap etkisini seviyorum.

Sonuç olarak, sanatta ve fotoğraf tarihinde gerçekten iyi değilim, ama hala müzik fotoğrafçılığına istekli birinin Stanley Greene ile birkaç saat geçirmesi gerektiğine inanıyorum.

Pekala Boby, bir kez daha seninle sohbet etmek bir zevkti. Fotoğraflarını ve izlenimlerini paylaştığın için teşekkürler. Yakında bir bira için görüşürüz!

Boby’nin daha fazla konser fotoğrafını web sitesinde ya da Facebook sayfasında görebilirsin.

shibuya tarafından, 2014-10-27 tarihinde ve #insanlar #rock-and-roll #lomoamigo #boby #petzval #new-petzval-artist başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler