LomoAmigo: Stephen Dowling LC-A 120'yi Test Etti

1

Eskiden müzik gazeteciliği yapan Stephen Dowling, artık BBC için çalışıyor. Bu yeterince ilginç değilmiş gibi, aynı zamanda bir analog fotoğrafçılık tutkunu. Blog sayfası zorkiphoto’da sevdiği filmler ve makineler hakkında yazıyor. Lomography İngiltere ekibi ona ödünç bir LC-A 120 verdi ve o da, birazdan göreceğin muhteşem fotoğrafları çekti.

Fotoğraflar: Stephen Dowling

Bize kendinden bahseder misin?
Yeni Zellanda’lıyım ama son 20 yıldır Londra benim evim. Müzik yazarlığının iyi bir kariyer seçimi olduğunu düşündüğüm dönemlerde buraya ün ve para kazanmak için geldim. Şu an BBC’nin bilim, sağlık ve teknoloji hakkında yazılar içeren kısmı olan BBC Future’a destek oluyorum. Garip bir kariyer geçişi ama işimi seviyorum.

Yaklaşık 15 yıl önce başladım fotoğrafçılığa. Otomatik odaklamalı Canon fotoğraf makinemi bir çekmeceye koydum ve satın aldığım manuel Praktica 35mm fotoğraf makinesi ile kendime fotoğrafçılığın temel kurallarını öğretmeye başladım. O günden bu yana bağımlıyım.

Fotoğraflar: Stephen Dowling

Neden film ile çekim yapmayı tercih ediyorsun?
Film seni yavaşlatıyor, çekmeyi istediğin fotoğrafı düşünmeni sağlıyor; filmi değiştirmeden önce oynayabileceğin 12, 24 ya da 36 karen var sadece. Bunu akıllı telefonla ya da DSLR’la çekebileceğin binlerce fotoğrafla karşılaştır. Filmin, dijital ile elde edilemeyecek benzersiz özellikleri var – gren, zengin siyahlar, kontrast, detaylar. Her farklı film türünün kendine özgü artıları ve güçlü yönleri var.

Bunun üzerine, 1960’lar ile 1980’ler arasındaki altın dönemden kalma bir makine kullanmanın kendine has bir hazzı var. Çok gerçek. Bir tuşa basıp, bilgisayarın her şeyi yapmasını beklemektense, gerçekten bir şey yarattığını hissediyorsun.

Ayrıca, son on yılda pek çok firmanın bazı film çeşitlerinin üretimini durdurduğunu düşünürsek, yakında yok olacak olan bu kadar farklı filmi kullanmak için son şansımız. Filmin de bir raf ömrü var malum.

Fotoğraflar: Stephen Dowling

LC-A 120 ile aran nasıldı?
Kesinlikle bayıldım! Birkaç orta format makinem var ve önümüzdeki 12 ay için hedefim bunları daha sık kullanmak. Geçen yıl Fas’a yaptığım gezide, yanıma 1960’ların Sovyetler Birliğinden kalma eski körüklü KMZ Iskra’yi aldım. Özellikle dia ile çekim yapınca derinlik ve renklerin muhteşem olduğunu çok daha net anlıyorsun.

Orijinal bir Lomo LC-A ile 2000 yılından beri çekim yapıyorum. Bu makine benim ilk çapraz banyolu, hafif bulanık, ışık sızıntılı, Lomo’ya özgü vinyet çerçevelerle drama yarattığım fotoğraf deneyimim oldu.

Fotoğraflar: Stephen Dowling

Bu makine ilk lanse edildiğinde çok şaşırdım ve kullanmak için çok heyecanlandım. Bana birkaç haftalığına test etmem için bir makine gönderildiğinde, ilk olarak sağlamlığından etkilendim. Yanlışlıkla düşürürsen, dağılmayacak bir makine gibi duruyor. Film takma mekanizması çok zekice yaratılmış. Orta format makinelerin tek eksi yönü, film takmanın biraz zor olması. LC-A 120’ye film takmak ise, oldukça kolay. Lenste kesinlikle insanları Lomo dünyasına çeken bir “tünel vizyon” karakteristiği var.
LC-A 120’yi, noel öncesinde güneşli bir günde Brighton’a götürdüm. Burası benim fotoğraf çekmeyi en çok sevdiğim yerlerden biri ve burada dört-beş rulo film bitirdim. Lensin renk yansıtmasından inanılmaz etkilendim, ister negatif film kullanılmış olsun, ister çapraz banyo yapılmış Kodak dia olsun, fotoğrafların tamamında çok güzel bir renk ve kontrast var. Derin mavi gökyüzü ve batan güneşin zengin altın rengi tonları benzersiz bir etki yaratıyor. Bir başka günde de İstanbul’da bulduğum ve artık üretilmeyen Kodak Ektachrome’ları çapraz banyo ile denedim, çektiğim fotoğraflar olağanüstü oldu.

Şöyle söyleyeyim; bir tane istiyorum.

Fotoğraflar: Stephen Dowling

Önümüzdeki 12 ay için planların neler?
Geçen yıl, son on yıldır üzerinde çalıştığım, grupların sahne hazırlıklarını gösteren fotoğraflardan oluşan ilk sergim Romanya, Cluj-Napoca’da gerçekleşti. Çok muhteşem bir deneyimdi ve bunu olabildiğince sık tekrarlamak istiyorum. Bir sonraki sergim mart ayında Paris’te olacak. Umarım bir tek bu olmaz. Son birkaç yılda analog fotoğrafçılık üzerine bir blog başlattım, Londra’daki Film’s Not Dead ekibi ve farklı film fotoğrafçılarının katkısıyla, analog fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için bir seri hazırlıyoruz. Bunların dışında mı? Daha fazla fotoğraf çekmek. Bir dolap dolusu filmim ve eski fotoğraf makinelerim var. Başka hiçbir şey beni onları kullanırken olduğu kadar mutlu etmiyor. Bu yıl Malta ve Albania, Viyana ve Nashville, ve belki de Bulgaristan’ı ziyaret etmek istiyorum. Makinelerimi yanımda götüreceğimden emin olabilirsiniz.

hannah_brown tarafından, 2015-01-29 tarihinde ve #insanlar #art #analogue-photography #camera-reviews #uk #lomography-gallery-store #gallery-store #features #analogue-cameras #lomoamigo #120-films #stephen-dowling başlığında yazıldı.

Bir Yorum

  1. nural
    nural ·

    Fotoğraflara bayıldım!

Daha İlginç Makaleler