Holga ve Diana Karşılaştırması

1

Bu iki kült makine konusunda daha önce hiç kafanız karıştı mı? İkisinin de gövdesi plastik ve ikisinin de plastik lensleri var, bu yüzden ikisi de benzer yumuşak odaklı ve geniş kararmalı (vinyet) fotoğraflar elde etmeye yarıyorlar. Peki farklar neler? Merak ettim ve deney yapmaya başladım.

Geçen hafta iki makineye de birer rulo Lomography CN 100 120 taktım ve kız kardeşime giyinip benimle evimizin etrafında bir deney çekimi yapmasını istedim. Deneyimizi beş parçaya böldük; portre, çoklu pozlama, manzara, direkt gün ışığı ve uzun çekim, ama çoğunlukla portre.

Elde ettiğimiz sonuçlar aşağıda. Fotoğrafların ilki Holga ile çekildi, ikincisi ise Diana ile.

1. Portreler

Krediler: tomkiddo

2. Çoklu Pozlamalar

Krediler: tomkiddo

3. Manzara

Krediler: tomkiddo

4. Direkt Gün Işığı

Krediler: tomkiddo

5. Uzun Pozlama Modu

Krediler: tomkiddo

Sonuçlar

Holga ile çekilenler daha keskin ve daha geniş gibi görünüyor. Diana ile çekilenler ise konuya daha yakın ve daha hayalsi. Yapılarına bakacak olursak, Holga daha dayanıklı duruyor ama kilitleme mekanizması çok iyi değil, bu yüzden Holga’da epey ışık sızması oluyor. Diana ise daha hassas ve kırılgan, bu yüzden nazik davranmak gerekiyor, fakat kilit sistemi Holga’dan daha iyi. Buna ek olarak Diana’nın bir de iğne deliği fonksiyonu var. Aksesuarlara değinmek gerekirse Diana’nın aksesuar çeşitliliğinin Holga’dan çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Tabi Diana’nın aksesuarları Holga’nınkilerden daha pahalı, bunu da unutmamak gerek.

Hangisi daha iyi diye soracak olursanız Holga derim. Onu çekim yaparken çok daha rahat buluyorum. Diana biraz daha kazaya müsait bir makine, fakat Holga çok daha pratik. Eğer Diana’ya özgü o yumuşak odaktan hoşlanıyorsanız elbette Diana’yı seçmelisiniz.

Bu iki makineye yönelik bir şeyler sormak ya da söylemek isterseniz lütfen çekinmeyin ve aşağıya yorumlarınızı yazın.

tomkiddo tarafından, 2013-02-21 tarihinde ve #donanım #review #lomography #holga #diana #kullanici-yorumu #deneysellik #karsilastirma başlığında yazıldı.

Bir Yorum

  1. lisamariesimpson
    lisamariesimpson ·

    Burdaki kullanılan Holga'nın lensi plastik değil cammış gibi duruyor; çok fazla keskinler.

Daha İlginç Makaleler