Çapraz Banyo Yapılmış Fuji Provia 100F İle Yeşili Hisset

Fuji Provia 100F filmi New Orleans French Quarter’da Aralık 2012’nin bir öğleden sonrasında Canon AE1 Program kamera ile çektim. Çapraz banyo yaptırdım ve bazı ilginç ve beklenmedik parlak yeşil renkli sonuçlar elde ettim.

Çapraz banyo yapılmış Fuji Provia100F New Orleans French Quarter’ı olduğundan daha da tuhaflaştırdı. Çapraz banyo ya da X-Pro, renkli negatf banyosu yapılan C-41 kimyasalı ile dia filmin banyo yapılmasıdır. Bu banyo işlemi genellikle beklenmedik şekilde fotoğrafların doğal renklerini değiştirir. Sonuçta öyle ya da böyle algılama biçimini değiştiremiyorsak, analog fotoğrafçılığın ne anlamı kalır?

Fuji Provia genellikle portre fotoğraflarında kullanılan bir dia film, E-6 ile banyo yapıldığında doğal renkler verir. İki sebepten dolayı bu şekilde banyo yapılmış dia film hiç kullanmadım. İlk olarak, çapraz banyonun beklenmedik etkileri hoşuma gidiyor. İkincisi, en kolay ulaşılabilir fotoğraf laboratuarı Walgreens ve o da sadece C-41 kimyasalı kullanıyor. E-6 kimyasalı ile dia filmi banyo yaptırmak için, uzman bir fotoğrafçıya gitmen gerekir ve ne yazık ki onlar da çok zor bulunuyor.

Fotoğrafları çekerken, ISO ayarını 100’e getirdim ve diyafram açıklığını da güneşte f/5.6 gölgede f/4 olarak kullandım. Bu ayarlar 100 ISO değerinde aşırı pozlama için diyafram değerleri, güneş ışığında f/11, parçalı bulutluda f/5.6 ve tamamen kapalı havalarda da f/4 değerini kullanmam önerildi. Benim deneyimimle aşırı pozlamanın nedeni, dia filmlerin kolayca karanlık çıkabiliyor olması, hatta bu öğleden sonrakinde olduğu gibi parlak güneşli havalarda bile. Yaptığım düzeltmelere rağmen tüm fotoğraflar istediğim gibi banyo olmadı. Buradaki Preservation Hall fotoğraflarında görüldüğü gibi çapraz banyoda çözünürlük kayıpları olabiliyor.

Tüm pozlar çıkmayınca çapraz banyo yapılmış dia film sinir bozucu olabiliyor. Güvenilir bir filmle pratik yaptıkça daha iyi fotoğraflar elde edersin. Bu benim şimdiye kadar Fuji Provia ile ilk deneyimim, ama çapraz banyo yapılmış başka dia filmlerim oldu.

sarah-addison-dobard tarafından, 2013-05-25 tarihinde ve #donanım #review #fuji-fujifilm-provia-provia100-iso100-35-35mm-film-canonae1-canon-neworleans-louisiana-frenchquarter başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler