La Sardina Güzellemesi

Birbirinden güzel çeşit çeşit tasarımlarıyla La Sardina, Lomography’nin en dikkat çekici makinelerinin başında geliyor kuşkusuz. Benim de özellikle etkinliklerde ya da arkadaş ortamlarında kullanım kolaylığı sebebiyle tercih ettiğim makinelerin başında kendisi. Bakalım şimdiye kadar neler çektim, neler gözlemledim…

Bendeki La Sardina, metal Czar modeli. Lomography markasıyla 2012 yılında tanıştıktan sonra internette Czar’ı görüp hastası olmuştum. Bir yıl sonra metal sardinalar %30 indirime girince, piggy puanlarım da birikince bu slavik bebekten hemen bir tane aldım.

İlk sonuçları görünce La Sardina’mı daha bir sevdim. Lomoevimin en popüler fotoğrafları da bunlar oldu. Artık Kodak Elitechrome EBX bulmak zor olabilir ama La Sardina’yı diğer dia filmlerle mutlaka denemelisin. Özellikle önümüzdeki güneşli yaz aylarında! İlk gördüğün lomograflardaki hayrete düştüğün renkleri, dokuları bu kombinasyonla kesinlikle yakalayabilirsin.

Krediler: gizmonox

La Sardina bence Lomography’nin en kaliteli plastik makinesi. Çok lenslilerden, Fisheye’dan ve hatta Diana’dan daha fazla güvenebilirsiniz bu sardalya kutusuna. Biliyorsunuz ki çoklu pozlama düğmesi ve uzun pozlama özelliği birçok Lomography makinesinde bulunuyor. La Sardina’yı sağlamlığının yanında öne çıkaran diğer şeyler güçlü flaşı Fritz the Blitz ve geniş açılı lensi ki bu yalnızca iki odak seçeneği yani kolaylık demek. Henüz LC-Wide’a yetecek paran yoksa geniş açıya girişi buradan yapabilirsin.

Krediler: gizmonox

Peki bu makinenin kötü yanı yok mu? La Sardina’nın tek olumsuz denilebilecek yanı uzaktaki şeyleri net çekememesi. Demek istediğim, üstün bir fotoğraf makinesinde odağı sonsuza alınca aldığınız netliği bunda pek alamıyorsunuz. Yani keskinlikte LC-Wide’ın yerini tutmayabilir ama 60 cm – 1 m bandında çok iyi sonuçlar verdiğini söyleyebilirim, hem yakın hem uzak objeler için. Sonuç olarak müthiş keskin manzara fotoğrafçılığı sergileyemezsiniz bu makineyle belki ama bu bana göre bir eksi mi? Hayır. Hatta La Sardina fotoğraflarına ‘rüya gibi’ özelliğini veren de bu yumuşak geçişleri.

Krediler: gizmonox

Lensin özelliğini daha iyi görmek için yakın odak ayarında çektiğim bu fotoğrafa bakabiliriz. Kastettiğim keskinlik eksikliği, binanın uzak ucundaki yumuşaklığa benzer bir şey. Diğer yandan binanın sol tarafındaki netlik şaşırtıcı.

Krediler: gizmonox

La Sardina’yı aldığımda daha ilk filmimi takmadan hemen bir splitzer yapmıştım. Tamam yalan, anneme yaptırmıştım. Sen de bu kadarını yapamayacak kadar beceriksizsen su şişesi kapaklarından yapmayı deneyebilirsin.

La Sardina’yla mx düğmesi ve splitzer kullanarak çektiklerim en sevdiğim fotoğraflarım.

Krediler: gizmonox

Kapalı mekanlarda “Çekiyorum da çıkacak mı acaba” diye düşündürmemesi La Sardina’nın en rahatlatıcı yanı. Çünkü Fritz the Blitz var! Hot-shoe kablosu yardımıyla diğer makinelerinde de kullanabilirsin bu flaşı. Ben LC-A ile kullanmıştım. Bu arada flaşı ilk başta hafife almıştım ama gerçekten çok güçlü olduğunu ilk filmimde birkaç surat patlayınca anladım. Kutunun içinden çıkan difüzör (beyaz renkli filtre) çok işe yarıyor yakın çekimlerde. Renkli filtreler de cabası!

Krediler: gizmonox

La Sardina, lo-fi sonuçlarla keskin sonuçlar arasındaki yelpazesiyle analog fotoğrafçılığın o sürpriz faktörünü iki katına çıkaran bir fotoğraf makinesi. Daha onunla denemediğim birçok şey var; renkli maskeler, radscale filmler… Bütün güzel özellikleri ve bu faktör varken hepsini birer birer deneyeceğimden eminim.

Krediler: gizmonox

2014-06-20 #donanım #review #la-sardina #inceleme #istenilen-yazilar

Daha İlginç Makaleler