Pinholes & Sprockets - Film Kutusundan Pinhole Yapmak !

1

Kodak? Fuji? Hangi filmi kullanıyorsanız boş kutularını saklayın benim lomographer kardeşlerim ve ben onları kullanarak nasıl pinhole kamera yapacağınızı anlatacağım.

İhtiyacınız olanlar;

  • Boş bir 35mm film kutusu
    *Bir adet 35mm film
  • Film ucu üstünde olan boş veya kullanılmaz bir film rulosu (Herhangi bir fotoğrafçıdan elde edebilirsiniz, sadece sorun, onları çöpe atmaktansa size vermeyi tercih ederler).
  • Aluminyum folyo (Kutu içeceklerden kestim ben)
  • İğne
  • Kalem
  • Siyah tahta kalemi
  • Cetvel
  • Makas/maket bıçağı
  • Siyah bant
  • Bant
  • Siyah karton
  • Ataç

Boş film kutunuzu açın ve kanatlarını gösterdiğim gibi kesin

Merkezi bulmak için bir X çizin ve küçük bir kare çizin. Kareyi maket bıçağı ile kesin.

İki tane yarık açın 3cm’ye 1mm boyutlarında. (Bunlar yaklaşık değerdir isterseniz değiştirebilirsiniz)

Pinhole yapımı
Aluminyum folyodan küçük bir kare kesin 2cm’ye 2cm yereli olacaktır ve merkeze dikkatlice batırın iğneyi. Sadece itin, ama iğne tamamen girmesin. Burada amaç mümkün olan en küçük deliği açmak( Bunu yaparken fazla araştırma yapmadım ama birisi “Küçük iğne deliği yüksek fotoğraf kalitesi sağlar” demişti.

(Note -İğne deliği gösterilenden daha büyüktür. Ben örnek amaçlı yaptım).

Aluminyum folyoyu alın ve henüz yaptığınız iğne deliği ile kutudaki kareyi aynı hizaya getirin. Etrafını siyah bantla bantlayın.

Kutunun ucuna da ufak bir parça bant yapıştırın.

Pinhole bu noktada böyle gözükmelidir.

Çekim mekanizması
Öncelikle söylemek isterim ki bu çekim mekanizmasından bi kazanç sağlamadım. Bu düzeneği benim eski fotoğraf öğretmenim gösterdi ve ablam geliştirdi.(Ablam ürün tasarımcısıdır ve bu işte çok iyidir)

Siyah kartondan 1.5cm x 4 cm boyutlarında bir parça kesin. Ve tam merkezinden küçük bir kutu kesin

Gösterildiği gibi iki yarık açın. Merkezdeki kareden boyları biraz daha uzun olmalı ve eni 1mm olmalı.

6/7cm boyutlarında bi karton daha kesin. Yüksekliği iki yarığın yüksekliğinden biraz daha kısa olmalı ki içinden geçebilsin. Merkezinde küçük bir kare kesin. (Not – Kare ne kadar küçük olursan o kadar iyi olur)

Gösterildiği gibi dikkatlice kartonları birbirine geçirin

Deklanşör tamamlandı ! Yanlara çekerek deneyin. Ben sol tarafa çektim (kapalı durum), sağ tarafa çekince açıldı ve çekime devam ediyorum. Açmak ve kapamak için bunların tersini yapın (Kartonu çekerken zorlanıyorum bu yüzden kartonu daha dikkatli kesmeliyim).

Kapalı durumu için kartın uçlarını katlayabilirsin. Bu senin yanlışlıkla çekim yapmanı engeller.

Deklanşörü film kutusundaki iğne deliğine hizalatıp bantlayın.

Filmi takmak
Filminizi alın ve önce sol taraftan geçirin ardından ucunu sağdan çıkartın.

Boş filmin ucunu yeni filminizin ucuna geçirin ve boş filmi sarın.

Sağ taraftaki makarayı kontrol edin. Eğer net bir sonuç istiyorsanız daha fazla siyah bant kullanın. Mümkün olduğunca sol taraftaki makarayı kutuyu ezmeden içeri doğru itin. Ve eğer isterseniz kestiğimiz kutunun kanatlarını da ekleyin. Aynısını öteki makaraya da yapın.

Artık tek ihtiyacınız tüm kutuyu siyah bantla kaplamak

Makaraların dönmesi için etrafında pay bırakmalısınız. Burada amaç kutunun içine ışık sızmasını önlemek ama eğer pay bırakmazsanız da makara dönmez.

Kutu kaplandı !

Son dokunuşlar
Neredeyse bitti ! Tek yapacağımı çevirme mekanizması için ufak bir kağıt parçasıyla ataç eklemek. Eğer yavaşça dönüyor ve geri atmıyorsa film kendini, bunu doğru yapmışsınız demektir.

Bir kare ilerlemek için saat yönünde 2 tam dönüş yapmalısınız.

Pinhole kameranız bitti ! Artık çekime hazırsınız !

Çekim
Her pinhole farklıdır, bu yüzden bir makarayla test yapmak ve pozlama sürelerini not etmek yararlı olabilir. Ben 200 ISO filmle güneşli bir günde çekim yaptım. 1-8 saniye arasında değişiklik gösterdi hatta bazen daha fazla.

Krediler: lostlittlekid

Umarım yazdıklarımı okurken zevk almışsındır ve umarım bunu denersin. Çok eğlenceli ve şaşırtıcı bir bağımlık. Bu arada fotoğraflarıma buradan :) ulaşabilirsiniz.

lostlittlekid tarafından, 2013-01-08 tarihinde ve #donanım #dersler #tipster #kamera #ogretici #ev-yapimi-pinhole başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler