Uzun Pozlama İpuçları ve Işıkla Boyama

Uzun pozlama çekimleri ve ışık boyamaları yapmak kolay ve eğlenceli bir deneyim olabilir. Bazı ipuçlarını ve püf noktalarını hatırlayarak herkes bunu yapabilir.

Bugün size uzun pozlama ipuçları vereceğim:

Krediler: suizidekid

Uzun pozlama çekimleri için nelere ihtiyacın var?

1.) Tripod
2.) Deklanşör kablosu
3.) Düşük ISO’lu Film
4.) Karanlık

Uzun pozlama işinin en önemli kısmı kamera dengeleyicisidir. Bunu yapmak için tripoda ihtiyacın var. Ama tripodun yoksa da bunu yapabilirsin, düz bir yere uzan ve kamera çekim yaparken sakın hareket etme. Net fotoğraflar elde etmek için kesinlikle deklanşör kablosu kullanmalısın. Deklanşöre basarken ellerin sabit olmazsa kameranın titreme olasılığı yükselir.

Kaliteli fotoğraflar için tripod kullandığın sürece düşük ISOlu film tercih etmelisin. Örneğin 400 ISOlu film kullanırsan fotoğraflar grenli ve gri olacaktır.

Hangi kamerayı kullanmalısın? Bu o kadar da önemli değil. Uzun pozlama çekimlerimi pahalı Mamiya 645 ve ucuz La Sardina ile yaptım. Hangi kamerada en rahat ediyorsan onu kullan ve verdiğim ipuçlarına uy.

Şimdi de Uzun Pozlama Çekimleri için yapabileceğin değişik efektler hakkında konuşalım:

1.) Pozlama süresi, Sana ne kadar süre pozlayacağını gerçekten söyleyemem çünkü bu pozlama süresi ne çektiğine ve çektiğin şeyin ne kadar parlak olduğuna bağlı. Işık ölçerin ya da kameranın Otomatik Modu yoksa, farklı zaman ayarları dene. İlk testen sonra kendiliğinden bunu anlamaya başlayacaksın.

Krediler: suizidekid

2.) Hareketli çekim, Pozlama süresi ne kadar uzun olursa fotoğrafta da o kadar fazla hareket olur. Farklı hareket efektlerini görmek için farklı zaman ayarları deneyebilirsin.

Krediler: suizidekid

3.) Işıklı boyama, Öncelikle boyama için ışıklı bir şeye ihtiyacın var. Flaş ışığı ya da Işık Çubuğu benzeri herhangi bir şey kullanabilirsin. Ben farklı boyutlarda bir ya da iki tane LED flaş ışığı kullanmanı öneririm. İstediğin renk versiyonlarını elde etmek için, farklı renklerdeki plastik poşetlerden parçalar kesip el fenerinin üzerine yapıştır. Böylelikle hızlı bir şekilde renklerini değiştirebilirsin.

Kardeşim @rar01 ışıklı boyamanın nasıl yapılacağı üzerine farklı teknikler için birkaç tane ipuçu verecek.

Herkese merhaba! Işıklı boyama daha çok doğaçlamaya dayalıdır; eğer bu tekniği keşfetmeye hazırsan şimdi bunu daha kolay nasıl yapabiliceğine dair birkaç tane ipucu vermeye çalışacağım.

Işıklı boyamanın en büyük sorunu boşlukta yaptığın çizimleri görmenin hiçbir yolunun olmaması ve kağıda çizerken ki referans noktalarının hiçbirinin bunda bulunmamasıdır.

Muhtemelen bu sorunu gidermenin en iyi yolu, ışıklı kişinin veya nesnenin altını çizmektir. Objen ve umarım modelin hareket etmezken, nereden başladığını, en son ne çizdiğini ve hangi noktada olduğunu bilmek çok daha kolay olacaktır. Unutma ki, fotoğraf iki boyutludur ve kameranın çekebildiği süre boyunca yaptığın şeyler fotoğrafa işleyecektir. Nesnelerin konumu ve model için düşündüğün pozlar da oldukça önemlidir. Tanınabilir ya da dinamik görünen ya da kameranın perspektifinin alabildiği bir şey olması gerekir.

Krediler: suizidekid

Bu biraz daha zordur ama ilk adımda objeye veya çalıştığın modele çizim eklemenin büyük yardımı dokunabilir. Çekim yaparken flaşınla ya da flaş ışığınla oları görünür yap ve daha sonra boyamaya başla. Burada çok fazla doğaçlama yapmak zorundasın, ama çizmeye başladığında, diyelim ki modelinin burnunun altına bıyık çizdiğinde, çizdiğin şeyin orada olduğunu bileceksin. Yine, fotoğrafa birden fazla öğe eklerken fotoğrafın iki boyutlu olduğunu unutma. Çok fazla çakışan çizgiler ve şekiller çiziminin tanınırlığını elinden alır. Hatta, çok fazla rengi aynı yerde kullanırsan, birbirlerine karışırlar ve fotoğrafta sadece beyaz olarak görünürler.

Krediler: suizidekid

Muhtemelen en zor şey açık alanda çizim yapmak. Başladığın noktanın veya bölgenin nerede olduğunu hatırlamanın en kolay yolu, kendi vücudunu kullanmaktır. Yapabileceğin tek şey, kullanmadığın elini ( solaksan sağ elini veya tam tersi) başlangıç noktalarını ve kenarlarını belirlemek için kullanmak. Çizerken ve vücudun hareket ederken büyük ihtimalle elin de hareket edecektir ama yine de bu sana, kaba bir hayali başlangıç noktası vermeye yetecektir.

Kullanışlı bulduğum ikinci numara ise kendine göre başlangıç noktası seçmek örneğin ayakta çizim yapıyorsan sağ omzunun önünü başlangıç noktan seçebilirsin. Hareket etmediğin sürece başlangıç noktanı hatırlamak ve her seferinde bulmak sorun olmayacaktır. Eğer bu iki tekniği birleştirirsen nereye ne çizdiğini ve daha sonradan bunun üzerine neler eklediğini mesela dairenin içine gülen bir surat, bilmek çok daha kolay olacaktır. Daha önceden de söylediğim gibi, geri kalanı ise denemeler yapmak, bunun için fikirler almak, ve eğlenmek! Umarım hırslı yeni başlayanlar için yararlı olmuştur.

Krediler: suizidekid

suizidekid tarafından, 2013-03-08 tarihinde ve #donanım #dersler #art #tripod #tipster #flas #gece #uzun-pozlama #deklansor-kablosu #isik #isikli-boyama #flas-isigi başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler