Bir Geri Dönüş Hikayesi: Dijitalden Analoga, Bilmeniz Gerekenler

Çoğu fotoğrafçı dijital çıkınca analogdan dijitale geçti, ama şimdi bazıları analoga geri dönüyor. Ayrıca dijital çağa doğan birçok genç de analog fotoğrafçılığa dönüyor, ama onlara analogun nasıl çalıştığını anlatacak kimse yok. Eğer sizin durumunuz da buysa, yazıya bir göz atın!

Eveeet, dijital çağda yaşıyorsunuz ve biraz daha analog bir şeyler mi denemek istiyorsunuz? Pişman olmayacaksınız, ama önce bilmeniz gereken şeyler var…

ISO

DSLR’larda ve birçok dijital fotoğraf makinesinde kullanacağınız ISO değerini kendiniz seçebilirsiniz, parlak konular için 100’den, daha karanlık konular için 6400’e kadar. Analog makineler için durum bu değil. ISO ayarını fotoğraf çekerken yapamazsınız, daha önceden yapmanız gerekir çünkü kullandığınız filme bağlıdır. Mesela 100 ASA ve 400 ASA filmler var. En yaygın olanları 100 ASA olanlar, ama 400 de oldukça popüler.

Filmler

Film analog ile dijital arasındaki en önemli fark tabii ki. Ama öğrenmesi oldukça kolay. Film makarasını fotoğraf makinesine koyun ve filmi öbür taraftaki deliğe yerleştirebilecek kadar çekin. Sonra filmi sarın ve deklanşöre basın. Filmi sarıp deklanşöre basmaya devam edin, kaç fotoğraf çektiğinizi gösteren dişli bire geldiğinde ilk analog fotoğrafınızı çektiniz demektir! Makarayı bitirdiğinizde filmin geri sarılmasını engelleyen bir şey var mı diye bir bakın, sonra tüm makarayı geri sarabilir ve fotoğraf makinenizi açabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var: Filmler ışıktan nefret eder! Yani filmi geri sarmadıysanız asla fotoğraf makinenizi açmamalısınız!

Film Boyutları

Lomography’de ve neredeyse diğer her yerde, bulabileceğiniz üç film boyutu var. En yaygın olanı 35 mm ya da 135 mm, birçok yerde bulabilirsiniz. Büyük ihtimalle gördüğünüz hemen hemen tüm analog fotoğraflar 35 mm ile çekilmiştir. Diğeri 120 mm ya da orta format film, detaylı fotoğraflar çekmek için harika. Bu formatla çekilen fotoğraflar kare şeklindedir. Birçok fotoğraf stüdyosu orta format film banyosu yapar. Son olarak yakın zamanda Lomography’nin mini fotoğraf makineleri ile geri döndürdüğü 110 mm var. 110 mm filmler gerçekten çok küçük ve büyük fotoğraf makinelerine gerek kalmıyor.

Film Çeşitleri

Göreceğimiz dört başlıca film tipi var :
1) Negatif: En yaygın olan, aşina olduğunuz
2) Dia: Negatife bir alternatif. Daha parlak renkler verir ve başka kimyasallar (E6) ile geliştirilmesi gerekir. Negatif banyosunda kullanılan kimyasallar (C41) ile de geliştirilebilir. Böylece çok daha doygun ve tuhaf fotoğraflarınız olur.
3) Siyah-Beyaz: Adı üstünde
4) Red Scale: Filmi ters takarak elde edilir, ama uğraştırmadan aynı efekti vermek için hazırlanmış filmler de var.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Analog dünyasına ilk girdiğimde kafamdaki sorulardan başlıcaları bunlardı. Analog kullanan insanların yardımı, Lomography Beginner's Guide ve internetteki araştırmalarım sayesinde bu soruları cevapladım.

Kim demiş film öldü diye? Dükkanımızı ziyaret edin ve keyfinize göre bir Lomography film seçin.

virtualflyer tarafından, 2013-08-09 tarihinde ve #donanım #dersler #analog #tipster #tarama #dijital #fotograf-makinesi #tuyo başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler