Yeni Başlayanlar İçin Çoklu Pozlama

Lomography’de yeni misin? Başkalarının fotoğraflarını nasıl birbirine karıştırdığını hiç merak ettin mi? Doğru yerdesin! Kendini çoklu pozlama tekniğiyle dijital makinelerin yarışamayacağı başarılı çalışmalarda bulabilirsin!

Çoklu pozlama yapabilen bir fotoğraf makinesine ihtiyacın var. Burada yeni başlayan Lomograficiler için önerdiğim birkaç fotoğraf makinesi var:

  • Holga 135 / Holga 135 BC
  • Diana Mini
  • LC-A+
  • Smena 8M

Denemek için can attığın 35mm filmlerden uygun olan bazıları:

  • 100 ISO:
    • Lomography Renkli Negatif 100 35mm
    • Fuji Superia 100 35mm
    • Kodak Gold 100 35mm
  • 200 ISO:
    • Klick Max 200 35mm
  • 400 ISO:
    • Lomography Renkli Negatif 400 35mm
    • Fuji Superia 400 35mm
    • Kodak Ultra Color 400UC 35mm
    • Kodak BW400CN 35mm (bu siyah & beyaz bir filmdir)

Bu kişisel tavsiyelerin yalnızca küçük bir listesi. Bu işe uygun onlarca fotoğraf makinesi ve film mevcut ama diğer alternatifler yeni başlayanlar için daha pahalı ve kullanması zor olabilir. Örneğin, slide film ile çekilen çoklu pozlamalar harika olabilir fakat pahalıdır ve bazen cross-process (çapraz banyo) yapan yerleri bulmak zordur. Fotoğraf makinenin nasıl çalıştığını anlamak için kullanım kılavuzunu okuduğundan emin ol.

İkili/Çoklu pozlama nedir?

Bunu açıklamak için öncelikle burada pozlamanın ne olduğu tarif edeceğim. Fotoğraf çekerken filmi ışığa maruz bırakırsın yani ışığın kimyasal kaydını yaptığın fotoğraflar çekersin.

Film yalnızca, kimyasalların çekmemeye başlamasından önce pozlanabilir. Eğer güneşli bir günde uzun pozlama ile fotoğraf çektiysen (çoğu fotoğraf makinesinde ‘B’ şeklinde bulunur), hafif renkli, soluk ya da tamamen beyaz bir fotoğraf çekersin. Burada Diana Mini’m ile bulb modunda (B) güneşli günde kazayla (yarım çerçeveye ayarlı olduğu için siyah çizgiyle ayrılmış iki ayrı fotoğraf var) çektiğim bir örnek var.

Gördüğün gibi fotoğraf tamamen soluk. Uzun pozlama ile film çok fazla ışığa maruz kaldı. Aslında bazen kazayla kesinlikle amaçlamadığın, garip bir şeye dönüşebiliyor.

Çoklu pozlama ile filmi birden fazla kez ışığa maruz bırakırsın. Deklanşöre basarsın ve filmi sarmadan bir daha basarsın. Deklanşöre ilk tıklama sırasında ışığa maruz kalan filmin parçaları deklanşöre ikinci defa basılma sırasında en yetkin ışığa kavuşacak.

Burada Diana Mini’nin yarım çerçeve modunda çektiğim iki poz var, sağdaki bir çoklu pozlama:

Aşırı Pozlamadan Kaçınmanın Önemi

İçinde siyah bir karenin bulunduğu büyük beyaz bir duvarın fotoğrafını çektiğini ve sonra ikinci pozlamayı kırmızı bir duvara yaptığını hayal et. Siyah kare kırmızı olacak ve film hassasiyetine ve ışığın miktarına bağlı olarak duvarın beyazında pembe belirecek ya da hala beyaz kalacak. Şimdi aynı senaryoyu, iki poz için de flaş kullanılarak yapıldığını hayal et. Büyük ihtimalle ilk fotoğraf ikinci fotoğrafla aşırı pozlama nedeniyle soluklaşacak.

Başarılı çoklu pozlama için anahtarın, ışığa ne kadar ihtiyacın olduğunu kontrol etmek olduğunu anlamak yeni başlayan fotoğrafçılar için bile zor değil. Aşırı pozlamadan kaçınmak için, az pozlanmış çoklu pozlamalar yapmayı hedeflersin. Aksi takdirde, pozlarından biri diğerini silebilir, şöyle ki:

Uygun Az Pozlanmış Fotoğrafı Elde Etmek

Kapalı alanda çift pozlama yapmak isterdin ve ardından flaşa ihtiyacın olduğunu fark ettin. Flaşın gücü ayarlanabiliyorsa, iki pozunu da normalde tek bir poz için kullanacağın gücün yarısına ayarlayarak çekmelisin. Ne kadar fazla çoklu pozlama yapmak istiyorsan, her pozda o kadar az ışığa ihtiyaç duyarsın. Eğer flaşın ayarlanmıyorsa, çekeceğin şeyden biraz daha uzaklaşabilirsin böylece çekeceğin objeye daha az ışık ulaşır.

Eğer açık havadaysan büyük ihtimalle çekeceğin objeden uzaklaşarak ışığı azaltmak gibi bir şansın olmayacaktır. Bu yüzden, bunun çözümü çekeceğin objeyi özenle seçmek ve ışığın seni her yönden sardığına dikkat etmektir. Gökyüzü günün zamanına ve havaya bağlı olarak çok parlak olabilir ve bu fotoğrafının bazı bölümlerini soluklaştırabilir. Bu nedenle bir binanın fotoğrafını ve ardından bulutlu havayı çekersen, muhtemelen bina zar zor görünecek ama belki de bu amaçladığın şeydir, benim burada yaptığım gibi:

Diğer zamanlarda ise, gökyüzü benim için aşırı pozlama sorunu oluşturmadı, bu yüzden her zaman denemeye değer:

Elbette fotoğraf makinen yapabiliyorsa; poz değerini istediğin sonucu elde etmek için değiştirebilirsin. Bunu çok yaptığım söylenemez, bu yüzden bilgi edinmek için filmi çekmeni ve itmeni öneririm.

Dikkat edilmesi gerekenler…

Aşırı az pozlanmış fotoğraflar çekmekten kaçın! Eğer gerçekten yeterli ışık yoksa, diğer fotoğraf çok parlak olmasa bile gözükmeyen, oldukça sönük bir pozlaman olur:

Ayrıca, pozlama esnasında kamerayı 90 derece döndürmek konusunda kararsızım. İnsanların bunu işe yarayan bir şekilde yaptığını gördüm fakat kendim bir kere bile doğru şekilde yapamadım. Bazen yanlışlıkla başardım. İyi bir şekilde yapabilirsen, denemeye değer olabilir ama ben her seferinde denediğime pişman oldum:

Ayrıca, aşırı pozlama üstüne yaptığım bütün uyarılardan sonra, flaşını kullanmaktan kaçınmanı istemiyorum. Üstüne çok kafa yormamak ve çoğu zaman oluruna bırakmak en iyisi bununla ilgili son uyarım ise eğer doğru yaptığını hissediyorsan, şu ana kadar söylediğim her şeyi yok sayabilirsin! Benim en sevdiğim çoklu pozlama fotoğrafım, her iki pozda da ekstra ışık hiç gerekmediği halde flaş kullanmam sonucu ortaya çıktı:

Çoklu pozlama için en iyi film hangisi?

Mantık, düşük hızlı filmlerin — her pozda daha az ışık yakalayan — daha uygun olduğunu söylüyor ama Lomography’de her şey olabilir. 800 ISO filmi listeye eklemedim, nedeni ise çoklu pozlama sonuçlarının çok hoşuma gitmemesi ama normal pozlarda harika sonuç aldım. Belki bu adaletsiz bir ayırım olmuştur çünkü çoklu pozlamalarda her zaman çok başarılı sonuçlar alamadığım Kodak BW400CN listede.

Her neyse, her filmin iyi yanlarını tek tek açıklamaktansa, her hızdaki filmden en iyi çekimlerimi göstermek daha iyi olur.

100 ISO:

200 ISO:

400 ISO:

800 ISO:

Bazı fikirler

Çoklu pozlamayla olanaklar sınırsızdır ama işte birkaç fikir:

  • Bir nesnenin yakından bir fotoğrafını çek, sonra aynı nesneyi çok hafif uzaklaşarak aynı şekilde tekrar çek. Ayrıca birini daha fazla ya da daha az odaklamayı deneyebilirsin.
  • Dağ ya da bina gibi uzaktaki şeyleri çek; fotoğraf makineni ters çevir ve aynı sahneyi tekrar pozla.
  • Gece, tercihen açık havada, flaş kullanarak arkadaşını fotoğrafın solunda çek, daha sonra aynı arkadaşını fotoğrafın sağ tarafına pozla. Eğer renkli flaşın varsa, her poz için farklı renk kullan.
  • Fotoğraf makineni tripoda yerleştir (deklanşör kablosu kullanırsan daha iyi). Herhangi bir yerde duran arkadaşının fotoğrafını çek. Sonra, ikinci poz için arkadaşını fotoğrafın başka bir yerinde pozla. Başarılı olursan arkadaşın hayaletimsi görünecektir; bunun hilesi iki pozda da arka planın tamamen aynı olmasını sağlamak.
  • Aynı şeyi açını çok az değiştirerek iki kere çek. Mesela, bir binanın karşısından fotoğrafını çek, otuz adım ilerle ve aynı binayı buradan tekrar çek.

Son Sözler

Bunlar yalnızca işine yarayacağını umduğum önerilerdi ancak her şey çekim yaptığın ortam şartlarına bağlı ve benim tavsiyelerim bazı durumlarda tamamen hatalı olabilir. Neyin işe yaradığını kendin denemeye başlayınca keşfedeceksin. Unutma, yanlış yapman mümkün değil, özellikle de eğleniyorsan!

carmenism tarafından, 2013-12-01 tarihinde ve #donanım #dersler #art #35mm #tutorial #exposure #multiple-exposure #tipster #easy #doubles #double-exposure #holga-135 #multiples #diana-mini #holga-135-bc #beginners #basic #cift-pozlama #lc-a-top-tipster #top-lc-a-tipster #top-tipster-techniques #coklu-pozlama #yeni-baslayanlar başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler