Çektiğin Objeyi Şeffaf Yap: Nasıl Hayalet Kareler Yaratılır

1

Hiç gizemli ve şeffaf konulu fotoğraflar gördün mü? Bu çoklu pozlamanın sonucu oluşuyor ve yapması da çok kolay!

Bu fotoğrafın nasıl yapıldığını anlatan bir tüyo sunuyorum. Aaa bu arada, ben bunlara hayalet kareler diyorum. Bu fotoğrafı bir parkta çektim. Obje şeffaf oluyor ve hayalet gibi görünüyor. Bunu bir tripod kullanarak ve çoklu pozlama yaparak sen de elde edebilirsin. Zor gibi mi göründü? Aslında çok kolay. Nasıl olduğunu anlatayım.

Gerekenler:

1. Fotoğraf Makinesi

Holga, Diana, Belair, Sprocket Rocket, Horizon Kompakt, Konstruktor. Bu fotoğraf makineleri ile çoklu pozlama yapmak çok kolay. Tabii ki LC-A da kullanabilirsin ama tripodla kullandığında MX anahtarı kapanabiliyor. Çekim yapmadan önce tripodu ve fotoğraf makineni kontrol etmelisin.

2. Film

Her film uygun ama yüksek hızdaki filmler (ISO 1600) kullanmasan daha iyi olur, çünkü çektiğin fotoğraf fazla pozlanabilir.

3. Tripod

Eğer bunu yapmak istiyorsan tripod çok önemli. Arka planın bulanık çıkmaması için kullanmalısın.

Objeyi Seçmek

Bu aslında en önemli kısım. Çekeceğin objeyle karışmayacak bir arka plan seçmen önemli. Hayalet efekti yaratacaksan konunla arka planın kontrast oluşturması gerekiyor. Parlak ve düz bir duvar işine yarar ama doğanın güzelliklerinden yararlanmak istiyorsan toprak veya gökyüzü başlamak için iyi arka planlar. Lütfen aklında bulundur, karışık bir arka planda çekim yapmak efektinin işe yaramamasına neden olabilir.

Sade arka planların bu çekim için daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Nasıl çekim yapılır:

İlk Aşama
Fotoğraf Makinesi: Holga
Film: ISO 400 negatif
Hava: Bulutlu

İlk çekimi yap. Kişiyi koyup koymaman önemli değil. Ben ilk çekimde kişiyi koydum. Fotoğraf makinemi güneşli moduna getirdim. Bu ikili çekim yaparken fazla pozlanmayı engellemek için. Tripodunu yerleştir, kompozisyonu ayarla ve ilk aşamayı tamamla.

İkinci Aşama
Şimdi sıra ikinci çekimde. Ayarları değiştirmene gerek yok. Şimdi sadece arka planı çek.

Sonuç olarak iki fotoğraf üst üste geldi ve çektiğim kişi şeffaf oldu.

İşte bu! Gördüğün gibi çok kolay.

Bence yer, hava durumu ve renkler, ayrıca çektiğin kişinin kıyafetinin parlaklığı fotoğrafta oluşan efekt için çok önemli.

Ben bu efekti yaparken ortama mutsuz bir atmosfer vermeyi seviyorum, bu yüzden de çekim yapmak için bulutlu günleri tercih ediyorum. Holga, Diana, Sprocket Rocket veya Konstruktor’la hayalet çekimler çok daha kolay.

Bir başka tüyo; eğer LC-A+ ile çekim yapıyorsan fotoğraf makinesini oynatmamak için MX butonunun hangi yöne kaydığını göz önünde bulundurmalısın. Diyafram için ise, 100 ISO film kullanıyorsan makineyi 200 ISO’ya; 400 ISO film kullanıyorsan ise 800 ISO’ya ayarlamalısın.

Fotoğraftaki kişinin şeffaflığını diyaframı değiştirerek ayarlayabilirsin.

Tripodun yoksa fotoğraf makineni sıkıcı tut ve bu şekilde iki çekim yap. Tabii ki arka plan daha bulanık çıkacak ama bu bir sorun değil. Bence arkanın bulanıklığı önünde duran kişinin şeffaflığıyla gayet uyumlu.

Şimdi git ve hayalet kareler çekerek eğlen!

Burada Lomography üyelerinin çektiği çok güzel hayalet fotoğraf örnekleri var. (Umarım bu teknikle çekilmiş başka bir fotoğrafı gözden kaçırmamışımdır.)

blueskyandhardrockさん、bloomchenさん、werristonさん、maknyさん、aliceclareさん、andrejrusskovskijさん、poepelさん、mariannさんの写真

hodachrome tarafından, 2013-12-04 tarihinde ve #donanım #dersler #lc-a #mx #multiple-exposure #tipster #double #doubles #double-exposure #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about başlığında yazıldı.

Bir Yorum

  1. cocoblo
    cocoblo ·

    Diana F+ cmyk dada oluyormu bu acaba

Daha İlginç Makaleler