Burjuva Şehri Viyana'da Geniş Açıyla Bir Bitpazarı

Naschmarkt, Viyana’nın sabit pazarı. Aynı zamanda en çok restoran seçeneğinin olduğu bölge. Akşamları da iş çıkışında yemek yemeye, içki içip muhabbet etmeye gelen Avusturyalılarla dolu. Söylemeden geçemeyeceğim, en popüler ve güzel restoranlar Türklere ait!

Naschmarkt’ın yemek bölümünü geçerek sadece cumartesileri açılan bitpazarından bahsetmek istiyorum. Erken kalkmak Avusturyalıların genlerine işlenmiş bir alışkanlık olduğu için, hafta içi ya da hafta sonu diye bir ayrımları yok. Bitpazarı da sabah 9 gibi açılıp, öğlen 2 civarı kaldırılıyor. Eğer hafta sonu şımarıklığı yapıp geç kalkar, üstüne bir de uzun bir kahvaltı edeyim derseniz benim gibi ancak tezgahların toplanmasına yetişirsiniz.

İlk hafta dersimi aldıktan sonra, ertesi hafta saat 10’da oradaydım. Soğuk bulduğum Avusturyalıları kendime ilk defa yakın hissettim diyebilirim. Bizim her semtte kurulan pazarların sıcaklığı, birebir olmasa da orada da vardı. Ama “Gel abla, geeel!” diye bağıran çığırtkanların olmayışına üzüldüm desem yalan olur tabii.

Çok garip bir paradoksu fark ettim orada. Eski Viyanalı burjuvalara dair birçok eşya, eski köşklerin ve sarayların değil artık bitpazarının tezgahlarını süslüyorlardı. Uzun uzun bakındım bütün tezgahlara, birçok eşyanın geçmişini düşündüm. Kim bilir hangi evde, hangi ailede, hangi zamanda yaşamışlardı en güzel günlerini? Kimi bekliyorlardı şimdi? Belki de artık yaşlanmış ve yorulmuşlardı, sadece bir köşede oturmak istiyorlardı.

Şamdanlar, kadehler, fotoğraflar, küpeler, müzik aletleri, pullar, şapkalar… Çok eşitli objeler bulmak mümkündü ve hepsinin ayrı hikayesi vardı. Ama sanırım en çok şu küçük likör bardaklarını sevdim. Beraber hatıra fotoğrafı bile çektirdik. Hatta kırmızı çiçekli olanı benimle İstanbul’a gelmeyi çok istediğini söyledi, kıramadım.

Viyana’yı ziyaret etmeyi düşünürseniz, planınızı cumartesiyi de içine katacak şekilde yapın ve Naschmarkt’a uğrayın. Bakarsınız size de burjuva bir şamdan göz kırpar, hayat hikayesini anlatmak ister; hatta belki sizin evinize misafir olmak ister…

Bunlar da meyve pazarındaki iç içe geçmiş çilekler ve domatesler.

rotkatze tarafından, 2012-12-27 tarihinde ve #lokasyonlar #location #sprocket-rocket #viyana #istenilen-yazilar #avusturya #bitpazari #burjuva başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler