Filmlerinizin En İyi Kullanım Şekilleri

Hangi filmleri kullanman gerektiği ve bunların en iyi kullanım şekilleri hakkında birkaç ipucu.

Krediler: suizidekid

Merhaba, siz de benim gibi Lomokolikseniz ve ne mümkünse onu çekmeyi istiyorsanız ama hangi tip film kullanacağınız ya da bazı durumlarda ne çekeceğiniz konusunda emin değilseniz, işte size birkaç ipucu:

1.) Pozitif film (çapraz banyolu):
Pozitif film, çok fazla ışık ve güzel mavi bir gökyüzünün olduğu ya da belki az biraz bulutlu zamanlarda işe yarar.
Bilinmesi gereken en önemli şey, pozitif filmi çapraz banyo yapmaya karar verirsen, gri duvarlı gri sokaklar çekmektense renkli şeyler çekmek çok daha iyi bir etki yaratacaktır. Renkli şeyler çekmek kontrastı çok daha doygunlaştıracaktır.

Eğer gün batımı çekersen çok daha güzel sonuçlar alabilirsin. Gerçek dışı, rüyamsı bir görünüm elde edeceksin.

Krediler: suizidekid

Eğer doğru pozitif filmi seçersen, güçlü bir atmosfer elde edebilirsin. Mesela sonbaharda daha kırmızı ve kahverengi tonlar elde etmek için Fuji Velvia 100 kullanmayı dene.

Krediler: suizidekid

Mesela ilkbaharda daha taze bir görünüm ve baharın renklerini daha derin elde etmek için Lomography X-Pro Slide 200 kullanabilirsin.

Krediler: suizidekid

Farklı filmlerle siluetler çekmek hoşuma gidiyor, çünkü dramatik bir etki yaratıyor ve aldığım renkler mükemmel oluyor.

Krediler: suizidekid

2.) Negatif Filmler
Klasik olanı. Negatif filmle asla yanlış bir şey yapmazsın, ama çapraz banyo yapılmış pozitif filmdeki renk etkilerini de burada bulamazsın. Ama güzel bir negatif filmle çekim yaptığımda bazı durumlar oluşuyor, ağaç fotoğrafları ve kar fotoğrafları ya da karlı fotoğraflar gibi. Pozitif filmle karşılaştırıldığında daha geniş bir ISO değer aralığı mevcut. Bu yüzden, hava kötüyse 400 ISOluk bir film tak hatta 800lük. Aynı şekilde, flaşsız çekim yapmak istiyorsan, negatif filmler portre çekimleri için ideal olacaktır (siyah beyaz mesela) çünkü doğal ten rengini elde edeceksin. Çapraz banyolu pozitif filmle portre çekersen, eğer dikkatli değilsen başka bir dünyadan gelmiş gibi bir görüntü elde edeceksin. Elbette bu tercihe bağlı.

Krediler: suizidekid

3.) Siyah Beyaz Filmler

Hava nasıl olursa olsun kullanabildiğim için siyah beyaz filmleri gerçekten çok seviyorum. Yani diyelim ki güneşsiz gri gök yüzülü soğuk bir kasım günü.. Lomography Lady Grey gibi siyah beyaz bir film kullanmak için mükemmel bir zaman ve sonuçlar seni çok mutlu edecektir.
Pozitif bir film kullanmak tamamen ziyanlık olacaktır böyle bir zamanda ve pozlar da zaten karanlık çıkacaktır.
Diyelim ki çok güneşli bir Temmuz günü. Lomography Earl Grey kullanabilirsin ve yüksek kontrastlı değişik bir görünüm elde edeceksin.
Benim favorim Ilford Xp2 400 film. C-41 bazlı siyah beyaz bir film bu ve banyosu da diğer siyah beyaz banyolara göre daha ucuz. Gerçekten diğer filmlerden çok daha güzel.

Krediler: suizidekid

4.) Redscaled Film

Redscale filmle çok fazla şey yapabilirsin. Çok güneşli ya da bulutlu havalarda kullanıldığında çok değişik ve güzel sonuçlar elde edilebilir.Hatta ISO değeriyle oynayarak da değişik etkiler yaratabilirsin. İşte bazı örnekler:

200ISO ile çekilmiş mükemmel bulutlu güneşli bir yaz günü.
100ISO ile çekilmiş güzel bir sonbahar günü.
50ISO ile çekilmiş güzel bir sonbahar günü.
50ISO ile çekilmiş bulutlu kapalı bir gün.
100ISO ile çekilmiş çok bulutlu kapalı bir kış günü.

suizidekid tarafından, 2013-03-17 tarihinde ve #donanım #dersler #film #redscale #tipster #iso #negatif-film #siluet #ilkbahar #sonbahar #pozitif-film #siyah-beyaz-film #s-b #gun-batimi #potre başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler