SkandaLIZA: Negatiflerini Dijitalleştirmek için Herhangi bir Tarayıcı Kullanabilirsin!

DigitaLIZA 120 Film Tarama Maskesini kullanmak için asetat adaptörlü tarayıcının yüksek fiyatını karşılamakta zorlanıyor musun? Herhangi bir tarayıcı kullanarak negatiflerini bilgisayara aktarabilmek için bu ucuz yöntemi dene!

Belair X 6-12'den gelen ilk 120 filmi banyo yaptın ve negatiflerinin sonuçlarını taramak için süslü DigitaLIZA 120 Film Tarama Maskesini kulllanmak istiyorsun ama tarayıcı için asetat adaptörün yok. Aynı şekilde, “getto tarama” olayını (DigitaLIZA negatif taşıyıcıyı cama doğru tutarak dijital fotoğraf makinesinden bir kare çekmeye çalışmak) denedin ama sonuçlar bulanık bir karışıklık olarak çıktı. Pes etme, tarayıcını sanki asetat adaptörü varmış gibi kandırarak bu küçük hileyi deneyebilirsin.

DigitaLIZA’nla SkandaLIZA Yap

Kullanılacaklar:

  • Bilgisayarınla çalışan herhangi bir tarayıcı
  • DigitaLIZA 120 Film Tarama Maskesi

Süre:

  • 5 dakika

Zorluk derecesi:

  • Kolay

Maliyet:

  • Tarayıcı ya da DigitaLIZA 120 Film Tarama Maskesi ile çalışıyorsan, bu tüyo bedava.

Öncelikle, tarama işlemi hakkında birazcık arka plan bilgisi… Negatif ya da asetat tarıyorsan, öncelikle dikkat etmen gereken şey, ışığı filmin emülsiyonuna doğru yansıtmak ve tarayıcının gezici sensöründeki resmi kaydetmek. Bu olay göründüğünden daha hilelidir.

Eğer parlak bir ışığa yansıtmaya çalışıyorsan, mesela, bir fenerden, emülsiyona doğru, tarayıcının hareket sensörü bu ışıktan dolayı aşırı yüklenir ve sadece solmuş bir nokta kaydeder. Tam tersi olarak, çok sönük bir ışık yansıtmasında, filmin emülsiyonuna sadece ışık lambası yansır ve sisli koyu bir resim kaydedilir.

En orta yolu ise özel şeffaf "adaptör"ü tarayıcının standart kapağına yerleştirmektir. Bu negatifin bütün yüzeyine eşit şekilde dağılmış yumuşak bir ışık yansıtır. Sonuç ise muhteşem bir şekilde kaydedilmiş resim olur ve bilgisayarındaki en sevdiğin fotoğraf düzeltme programında yeniden yapılandırılabilir.

Ayrıca, bazı film tarayıcıları asetat adaptörü işlemi sırasında resim tarama lambasını kapatır. Bazı tarayıcıların bu özelliği tüyonun çalışma durumunu engelleyebilir. Tarayıcının başlangıç kılavuzunu okuyup tüyoyu denemeden önce test için başka bir negatif kullanmalısın.

Asetat adaptörüne örnek olarak, Lomography’e bakman yeterli: Smartphone Film Tarayıcı gibi akıllı telefonundan asetatlar ve negatifleri taramaya yarayan bir sürü ideal, minyatürleştirilmiş asetat adaptörü bulabilirsin. Çok güzel!

Ne şans ki, asetat adaptörü etkisini bu kolay hile ile kopyalayabiliriz.

Adım 1. Tarayıcı ve bilgisayarını parlak, hatta kuzeye bakan, açık bir pencereye kur. Tarayıcı ya da bilgisayarına HİÇBİR ışık geçişi olmamalı. Verimli miktarda DİREKT OLMADAN gelen parlak ışık tarafından çevrilen tarayıcı kurulumu en ideal düzenek olacaktır.

Adım 2. Ürünün başlangıç kılavuzunda bulunan sandviç yapmak kadar kolay adımları takip ederek 120 filmini DigitaLIZA’ya yerleştir.

Adım 3. Şimdi tarayıcının camına oturan bir DigitaLIZA aracın var, ASLA kapağa yaklaştırma. Gidebildiği kadar kapağı açık bırak. Aslında, eğer tarayıcın için uygunsa, kapağı tamamen çıkarabilirsin.

Adım 4. Scanner’ını normal olarak çalıştır sanki fotoğraf scan edecekmişsin gibi. Mesela, Adobe Photoshop’ta, menü içinden “Import” kısmını işaretle ve tarayıcın için olması gereken prosedürü takip et.

Şimdi bilgisayarında düzeltilmeyi bekleyen muhteşem düzgün negatifinin bir kopyası duruyor. Eğer negatifini taramak konusunda zorluk yaşadıysan, verimli miktarda ortam ışığı olmasına dikkat et. Ayrıca, sonuçların tavan yüksekliği ve rengi yüzünden de etkilenebilir. Eğer tavanını verimli bulmuyorsan, açık tarayıcının üstüne büyük beyaz bir karton tutmaya çalış ve odanın ortam ışığını DigitaLIZA aracına yansıt.

Eğer tarayıcın yoksa, bu tekniği kullanmak seni asetat adaptör bağlantılı tarayıcı almak için vereceğin birçok yüz milyondan kurtaracaktır. Mesela, birçok fonksiyonlu tarayıcı, 300 TL gibi fiyatlardan bulunabiliyor. En uygun düzenek olmasa da, istediğin işi görebilir.

Unutma ki, bu “SkandaLIZA” tüyosu asetat adaptörlü tarayıcı yerine gelmiş hali değildir. Bu ucuz süreci, uygun bir film tarayıcıya gücü yetmeyenler için yedek olarak sunduk. Ayrıca bu tüyo, tarayıcınla çalışmayadabilir. Lütfen öncelikle, test halinde bir negatif üzerinde kullanın.

themindseye tarafından, 2013-12-19 tarihinde ve #donanım #dersler #film #negatives #tutorial #mask #scanning #tipster #lomography #120-format #scanner #digitaliza #belair-x-6-12 başlığında yazıldı.

Bahsedilen Ürün

DigitaLIZA 35 mm Scanning Mask

Hold your negatives in place through the innovative magnetic mechanism and easily scan special formats such as sprocket holes, endless panoramas and overlapping exposures.

View in Shop

Daha İlginç Makaleler