LomoAmigo Ceylan Ertem Diana F+ Anılarını Paylaşıyor

Müzisyen Ceylan Ertem, Kasım ayındaki yoğun konser programı sırasında yine de fotoğraf aşkına ara vermedi. Diana F+ ile provalar sırasında çekim yapan Ceylan ile keyifli bir şöyleşi yaptık.

Selam, bize kendin hakkında neler söyleyebilirsin?

Aşka aşık, meraklı, arabesk ve büyük kahkahalı şarkıcı/şarkı yazarı ben, memnun oldum.

Biz de çok memnun olduk :) Analog fotoğraf çekmeyi sevdiğini biliyoruz. Analog fotoğraflarda seni çeken nedir? Özellikle kullanmayı sevdiğin makine ya da film formatları var mı?

Analog fotoğrafın o tuhaf havası, sakinliği, grenleri, izleri… Özellikle Mamiya. Bir kutu makinem var ama Mamiya en büyük aşkım. Nikon F-801 de yanıma almayı sevdiğim bir diğer arkadaş. Orta format tabii her zaman özel…

Lomography ile olan ilişkin nasıl peki? Ne kadar zamandır Lomograficisin, ya da tüm bu akım senin için yeni mi?

Lomo makineler hafifliği ve oyunculuklarıyla cezbedici. Bazen kocaman mamiya ya da diğer ağır analog makinelerimi yanımda taşıyacak gücüm olmadığında çantama bir lomo atarım.
Spinner en sevdiğim lomo makinem. Holga Panoramic Pinhole ile de bir dönem çok fotoğraf çektim.

Ceylan’ın Holga ve ActionSampler fotoğrafları

Diana F+’yı 5 kelime ile tanımlasan?

Güzel kız bi kere (: Orta format aşkına! Yine de zorlu. 2 film takabildim kendisine yoğunluktan, çok cilveleşemedik aslında henüz. Ama flaşı ve flaşın yanında gelen renkli jeller bile çok eğlenceli.

Çektiklerin arasında en çok hangi fotoğrafını sevdin?

Genellikle provalarda yanımdaydı Diana, bu nedenle bizimkilerin suratına flaşları patlattığım fotoğrafları sevdim. Galiba sokak köpeği fotoğrafını sevdim bir de… (:

Başka analog eşya kullanıyor musunuz (Not defteri, Plak, vs)? Kullanmayı özellikle sevdiğiniz analog eşyalar neler?

Not defteri kullanıyorum, özellikle uzun kara yolculuklarında aklıma gelenleri not almak için…
Plakçalarım var, Plak dinlerim bol bol. O cızırtı… Hiç bir şeye değişilmez bazı şeyler. Şimdi de bir daktiloda kaldı aklım. Yarın alacağım. Ev arkadaşım yandı…Çıkıtıtıtıtkıkıçtıtı yan odadan (:

Son zamanlarda neler yapıyorsun?

Çok konser. O kadar yorgunum ki… Ama o dışavurum anları, muhteşem. Çok da hastaydım ama sahnede hepsi geçiyor. Ya da biz öyle sanıyoruz, aptal müzisyenler! (:

Yeni projelerin var mı?

Var. Bir fotoğraf sergisi düşünüyorum. Mamiya ile çekeceğim. Ayrıntılarını şimdi anlatmayayım ama heyecanlıyım çok. Ada müzik ile yeni bir projemiz var. Sanırım 2014’ü kollarımı açmış bekliyorum; “Gel bebek, yapacak çok şey var”

Müzik ile fotoğraf çekmek arasında bir bağlantı var mı sence?

Şarkı sözü yazarken her zaman kendi yaşadığın hikayeleri yazmıyorsun. Yanındakini dinliyorsun, karşı masadakine bakıyorsun belki, belki seyrediyorsun. Hayal ediyorsun… Fotoğraf çekerken de bakıyorsun, görüyorsun. Bekliyorsun… Görüp beklerken zaman akıyor, tanık oluyorsun ve çıt ! fotoğrafı çektiğin anda tanık ediyorsun. Müzik içinde şiir de gizli, fotoğraf da, renkler de, dans da… Hepsi birbirinin gizli sevgilileri. Benim agorofobim var. Bazen gülerce sokağa çıkamadığım oluyor. Fotoğraf makinesini boynuma asıp çıktığım ve fotoğraf sayesinde sokakta daha rahat ve kafası dağınık bir halde dolandığım çok oldu. Müzik benim için bir terapi, aynı şekilde fotoğraf da.

Popüler kültüre ait figürlerden en çok kimin fotoğrafını çekmek isterdin?

Sezen Aksu, Meredith Monk, Umay Umay ve Yıldız Tilbe. (tabii daha 20 isim sayarım) (:

Şu anda en çok nerede, ne yapıyor olmak isterdin?

Şu anda, en yakın arkadaşımla, Berlin’de, sokakta yürüyor olmak isterdim.

Diana F+ kullananlara bir kaç önerin olur mu?

Aslında zor olmayan bir kullanım şekli var. Farklı filmler ile bol bol çeksinler (:

nural tarafından, 2013-11-14 tarihinde ve #insanlar #lomoamigo #siyah-beyaz #lomoamigo-ceylan-ertem-diana-f başlığında yazıldı.

Daha İlginç Makaleler